• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.4°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.2°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 13.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  1 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τελεσίδικα εργαζόμενοι με δικαιώματα οι οδηγοί της Uber στη Βρετανία

 • A-
 • A+

H Uber οφείλει να αντιμετωπίζει τους οδηγούς της ως εργαζόμενους και όχι ως αυτοαπασχολούμενους αποφάσισε τελεσίδικα χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας σε μια απόφαση-σταθμό.

Το βρετανικό δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα προσφυγή της Uber εναντίον απόφασης δικαστηρίου επίλυσης εργασιακών διαφορών που είχε κρίνει το 2016 ότι οι οδηγοί αυτής όφειλαν να εκλαμβάνονται ως κανονικοί εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα, κατώτατο μισθό, επιδόματα ασθενείας και άδειες μετ’ αποδοχών.

Σημείο-κλειδί της χθεσινής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ότι η Uber οφείλει να εκλαμβάνει τους οδηγούς της ως εργαζόμενους από τη χρονική στιγμή που συνδέονται με την πλατφόρμα της έως τη στιγμή που αποσυνδέονται από αυτήν. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν στο σκεπτικό τους οι 6 δικαστές, οι οδηγοί δαπανούν χρόνο περιμένοντας πελάτες που θα ζητήσουν υπηρεσίες μεταφοράς τους μέσω της εφαρμογής της Uber.

Στο παρελθόν η Uber είχε υποστηρίξει ότι αν οι οδηγοί για οποιοδήποτε λόγο εκλαμβάνονταν ως εργαζόμενοι και όχι ως εργολήπτες τότε αυτή θα υπολόγιζε ως χρόνο εργασίας μόνο την κούρσα, δηλαδή τον χρόνο παραμονής του πελάτη στο αυτοκίνητου του οδηγού και μεταφοράς του στον προορισμό του.

Η ετυμηγορία των Βρετανών δικαστών που τερματίζει μια δικαστική διαμάχη 4 ετών αποτελεί χαστούκι για το καταχρηστικό επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια η Uber και μια σειρά από εταιρείες-πλατφόρμες του διαδικτύου, οι οποίες κερδίζουν από τη μετάθεση του επιχειρηματικού τους ρίσκου στους εργαζόμενους, την εξαντλητική συμπίεση εργατικού κόστους και την παράκαμψη της εργασιακής νομοθεσίας...

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου έρχεται σε συνέχεια ανάλογης απόφασης δικαστηρίου του Αμστερνταμ την περασμένη Τετάρτη που έκρινε ότι οι ντελιβεράδες της γνωστής εταιρείας διανομής έτοιμων γευμάτων Deliveroo είναι υπάλληλοί της με αντίστοιχα δικαιώματα. Η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου ήταν η τρίτη μεγάλη δικαστική ήττα της Deliveroo το τελευταίο δίμηνο.

Νωρίτερα, στην Ισπανία, απόφαση δικαστηρίου της Βαρκελώνης αποφάσισε ότι οι 748 διανομείς της εταιρείας εκλαμβάνονταν λανθασμένα ως αυτοαπασχολούμενοι, επιδίκασε στην Deliveroo την καταβολή εργοδοτικών εισφορών ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Στην Ιταλία, αντίστοιχα, δικαστήριο της Μπολόνια δικαίωσε ενάγοντες οι οποίοι είχαν καταγγείλει ότι ο αλγόριθμος της Deliveroo, Frank, έκανε διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων, περιορίζοντας τον διαθέσιμο χρόνο εργασίας όσων επανέρχονταν έπειτα από απουσία, η οποία οφειλόταν σε απεργία, θέματα υγείας ή περίθαλψης οικείων.

Οι παραπάνω δικαστικές αποφάσεις, όπως και μια σειρά από άλλες νίκες που πέτυχαν από τον περασμένο Νοέμβριο τα ευρωπαϊκά συνδικάτα σε βάρος των Uber, Globo, Temper, έχει εξαναγκάσει ήδη κάποιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες σε υποχωρήσεις και αλλαγές. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η Just Eat ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσλάβει 4.500 διανομείς σε 30 γαλλικές πόλεις μέχρι το τέλος του 2021, ενώ σε Δανία, Αυστρία και Σουηδία τα συνδικάτα διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους στις ταχυμεταφορές.

Ωστόσο η ανάγκη για τη θέσπιση μιας πανευρωπαϊκής νομοθεσίας συνολικά για τους εργαζόμενους της gig economy προβάλλει επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. «Την τελευταία δεκαετία, οι εταιρείες πλατφορμών εκμεταλλεύονται τα κενά στο εργατικό δίκαιο για να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη, αψηφώντας τις υποχρεώσεις τους να παρέχουν στους εργαζομένους συμβάσεις με κατάλληλες αμοιβές και όρους εργασίας. Δεν είναι μόνο άδικο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που παίζουν με τους κανόνες και τους πολίτες που εξαρτώνται από καλά χρηματοδοτούμενες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι σαφές ότι απαιτείται πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να τερματιστεί αυτό το σκάνδαλο μια για πάντα και να σταματήσει η εξάπλωσή του σε άλλες υπηρεσίες ή τομείς» υπογράμμισε χθες ο γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) Λουντοβίκ Βουέτ.

Η Ευρ. Επιτροπή ξεκινά την επόμενη εβδομάδα διαβούλευση για τις εργασιακές συνθήκες των εργαζόμενων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια ιστορία ακραίας χειραγώγησης
Πώς ο «αγκαλίτσας», ο «σκύλος» και ο «κοκαλιάρης» τίναξαν, το 2020, την πετρελαϊκή αγορά στον αέρα, αποδεικνύοντας ότι συχνά οι ακραίες τιμές των καυσίμων μπορεί να είναι αποτέλεσμα ακραίου τζόγου.
Μια ιστορία ακραίας χειραγώγησης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Uber:αλλαγή σελίδας ή μήπως ντρίμπλα;
Αλλαγή σελίδας στα εργασιακά ανακοίνωσε η Uber υποσχόμενη κατώτατο μισθό, πληρωμένες διακοπές και συνταξιοδοτικές εισφορές για τους οδηγούς της στη Βρετανία, ωστόσο το μόνο που φαίνεται να αλλάζει είναι ο...
Uber:αλλαγή σελίδας ή μήπως ντρίμπλα;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραπλανά η Uber, για να μην πληρώσει
Ισχυρίζεται ότι μικρός αριθμός οδηγών μπορούν να θεωρηθούν εργαζόμενοι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας • Απορρίπτουν τους ισχυρισμούς οι δικηγόροι των εργαζομένων.
Παραπλανά η Uber, για να μην πληρώσει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δίνουν 12 δισ. δολάρια για να ξεπλύνουν το έγκλημα
Εως και 12 δισεκατομμύρια δολάρια είναι διατεθειμένες να πληρώσoυν η φαρμακοβιομηχανία Purdue Pharma προκειμένου να διευθετήσουν πάνω από 2.000 αγωγές που έχουν υποβληθεί εναντίον τους για την κρίση οπίου.
Δίνουν 12 δισ. δολάρια για να ξεπλύνουν το έγκλημα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Tο ’ριξε στην παλαβή η Uber
​Στις… κουτοπονηριές το ’ριξε μετά το χαστούκι της περασμένης Παρασκευής η Uber μπας και γλιτώσει καμιά λίρα από τους «ψευτο-αυτοαπασχολούμενους» οδηγούς της. Σύμφωνα με καταγγελίες του βρετανικού συνδικάτου...
Tο ’ριξε στην παλαβή η Uber

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας