Περισσότεροι από 24 εκατομμύρια εργαζόμενοι με χαμηλούς μισθούς στην Ε.Ε. θα μπορούσαν να δουν αύξηση αποδοχών εάν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της ETUC, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων, για το σχέδιο Οδηγίας της Ε.Ε. για «επαρκείς κατώτατους μισθούς».
Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις της συνομοσπονδίας, στην Ελλάδα ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπορούσαν να ευνοηθούν και να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους είναι 907.486 άτομα, που αντιστοιχούν στο 34% του εργατικού δυναμικού.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο επίτροπος Απασχόλησης Νίκολα Σμιτ έχουν παρουσιάσει πρόταση Οδηγίας για τη θέσπιση ενός «ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού», με βάση την οποία -χωρίς να θίγονται τα εθνικά συστήματα διαμόρφωσης των κατώτατων μισθών (διοικητικός καθορισμός ή συλλογικές διαπραγματεύσεις)- προτείνονται ορισμένα ελάχιστα κριτήρια καθορισμού τους, ώστε αφενός να αποφεύγεται το μισθολογικό «ντάμπινγκ» (ανταγωνισμός χαμηλών μισθών) ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., αφετέρου να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους εργαζόμενους.
Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων θέλει να ανεβάσει τον πήχη και πιέζει να συμπεριληφθεί στην υπό συζήτηση νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία ένα δεσμευτικό «κατώφλι αξιοπρέπειας» που θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορεί να είναι κάτω από το 60% του διάμεσου μισθού και από το 50% του μέσου μισθού σε κάθε κράτος-μέλος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε μεν κατώτατο όριο στο σχέδιο Οδηγίας, αλλά μόνο ως ενδεικτικό και μη δεσμευτικό δείκτη για τα κράτη-μέλη. Η ETUC ξεκινά τη συνεργασία της με ευρωβουλευτές για να το καταστήσει υποχρεωτικό, όταν το σχέδιο οδηγίας υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ETUC ζητεί επίσης τροποποιήσεις στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η απαίτηση «επαρκούς μισθού» σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη μπορούν μεν να αποφασίσουν το επίπεδο των νόμιμων κατώτατων μισθών, αλλά ότι αυτοί πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας