• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.3°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.0°C / 19.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.0°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  5 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.3°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.3°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελπίδες στα εμβόλια και... στο καλοκαιράκι

 • A-
 • A+
Θολές παρανένουν οι βαχυπρόθεσμες προοπτικές και ο κίνδυνος μιας νέας συρρίκνωσης και στο τρέχον τρίμηνο είναι πολύ πιθανός.

Ελαφρά ηπιότερη από αυτήν που είχε εκτιμηθεί μερικές μέρες πριν ήταν η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης υποχώρησε στο δ' τρίμηνο του 2020 κατά 0,6% έναντι 0,7% που είχε ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα.

Η επίδοση αυτή είναι αρκετά καλύτερη από από τη συρρίκνωση 1,2% που προέβλεπε δημοσκόπηση οικονομολόγων του Reuters αλλά και το -2,2% που ήταν η εκτίμηση της ΕΚΤ. Ωστόσο δεν προεξοφλεί ότι η οικονομία της ευρωζώνης βγαίνει οριστικά από τον κύκλο της ύφεσης.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ακόμα θολές και ο κίνδυνος μιας νέας συρρίκνωσης και στο τρέχον τρίμηνο είναι πολύ πιθανός, καθώς η υγειονομική κρίση συνεχίζει να χτυπά το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης και ο εμβολιασμός των πληθυσμών τους παραμένει υποτονικός. Τις δυσμενείς προοπτικές αναγνώρισε άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης συνολικά φέτος στο 3,8% από 4,2% που εκτιμούσε τον Νοέμβριο.

Ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2020, σύμφωνα με τη Eurostat, πήγαν λίγο καλύτερα από τις εκτιμήσεις και η συρρίκνωση της οικονομίας της περιορίστηκε στο 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση εξελίχθηκε χειρότερα. Σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 1,8% στην ευρωζώνη και κατά 1,6% στην Ε.Ε. παρά τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας

Παρ’ όλα αυτά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόκπε Χούκστρα δηλώνει αισιόδοξος και διαμηνύει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη θα εκτοξευτεί φέτος το καλοκαίρι. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά υπάρχουν και λόγοι για να είμαστε πιο αισιόδοξοι απ' ό,τι η Κομισιόν στις προβλέψεις της. Αν κοιτάξουμε πίσω σε όσα συνέβησαν μετά το πρώτο κύμα του κορονοϊού στην Ολλανδία και αρκετές χώρες ακόμα, θα δούμε τεράστια επιτάχυνση της ανάπτυξης» υποστήριξε ο Ολλανδός στο CNBC, αναφερόμενος στην ισχυρή ανάκαμψη 12,4% που κατέγραψε η ευρωπαϊκή οικονομία στο περσινό γ' τρίμηνο μετά το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας και την ύφεση 11,7% του β' τριμήνου.

Την αισιοδοξία του αυτή στηρίζει -όπως και αρκετοί Ευρωπαίοι συντηρητικοί πολιτικοί ακόμα- στην αναμενόμενη επέκταση των εμβολιασμών έως τότε και στον… ερχομό του καλοκαιριού στη γηραιά ήπειρο, που ως διά μαγείας θα λύσει όλα τα προβλήματα τα οποία έχει προκαλέσει η πανδημία λύνοντας τα χέρια των… διψασμένων για ανάπτυξη συντελεστών της παραγωγής.

Η αισιοδοξία του αυτή είναι βέβαια ώς έναν βαθμό δικαιολογημένη από το γεγονός ότι σε περίπου έναν μήνα η χώρα του έχει εκλογές… Δεν θα μπορούσε προεκλογικά να «πουλάει» στους ψηφοφόρους απαισιοδοξία. Ο Χούκστρα αποτελεί κορυφαίο «γεράκι» του Eurogroup και θερμός υποστηρικτής της δημοσιονομικής φειδούς και πειθαρχίας.

Στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, όταν ζήτησε από τις Βρυξέλλες να ερευνήσουν γιατί κάποιες χώρες του Νότου δεν διέθεταν μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπίσουν μόνες τους την πανδημία.

Επί του παρόντος πάντως ο Χούκστρα δηλώνει… περιστέρι. Σε ερώτηση που του έγινε για το πότε θα πρέπει να επανέλθουν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το δημόσιο έλλειμμα (κάτω από το 3% του ΑΕΠ) και το χρέος (κοντά στο 60% του ΑΕΠ), που άρθηκαν λόγω της πανδημίας, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια απόφαση τουλάχιστον σε αυτό το ημερολογιακό έτος.

Ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2020, σύμφωνα με τη Eurostat, πήγαν λίγο καλύτερα από τις εκτιμήσεις και η συρρίκνωση της οικονομίας της περιορίστηκε στο 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση εξελίχθηκε χειρότερα.

Σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 1,8% στην ευρωζώνη και κατά 1,6% στην Ε.Ε. παρά τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βούλιαξε» στην Ομικρον η οικονομική δραστηριότητα
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν «χτύπησαν» ξανά τουρισμό, ταξίδια, αναψυχή και συνολικά τον τομέα των υπηρεσιών, όμως η εφοδιαστική αλυσίδα αντιμετωπίζει πλέον λιγότερα προβλήματα και καταγράφεται υψηλό...
«Βούλιαξε» στην Ομικρον η οικονομική δραστηριότητα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλό βαρομετρικό λόγω «Ομικρον»
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης χτύπησε νέο ιστορικό υψηλό τον Δεκέμβριο, ενώ το οικονομικό κλίμα υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν υποδεικνύοντας ότι η εξάπλωση της Ομικρον αφαιρεί πιθανότατα πόντους από...
Χαμηλό βαρομετρικό λόγω «Ομικρον»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία, αλλά σε μικρό καλάθι
Παρά τη βεβαιότητα που εκφράζουν οι ηγέτες της ευρωζώνης για ισχυρή ανάκαμψη, ταυτόχρονα δεν κρύβουν τους φόβους τους για τις βαθιές ουλές που αφήνει η πανδημία στην οικονομία.
Αισιοδοξία, αλλά σε μικρό καλάθι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψυχρολουσία από τον ΟΟΣΑ για την ελληνική ανάκαμψη, την υπολογίζει σε 0,9% το 2021
Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά τα μέσα της επόμενης χρονιάς, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση ότι τα εμβόλια που αναπτύσσουν οι φαρμακευτικές θα...
Ψυχρολουσία από τον ΟΟΣΑ για την ελληνική ανάκαμψη, την υπολογίζει σε 0,9% το 2021
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάκαμψη χωρίς βάθος στην ευρωζώνη
Η τεράστια παρέμβαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και η άρση των lockdown βοήθησε στην ισχυρή επιστροφή των θετικών ρυθμών ανάπτυξης στην οικονομία της ευρωζώνης το καλοκαίρι. Η ανάκαμψη αυτή ωστόσο είναι «ρηχή».
Ανάκαμψη χωρίς βάθος στην ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγύρια ή παραμύθια;
Το εντυπωσιακό νούμερο της αύξησης του ΑΕΠ κατά 33,1% στο γ' τρίμηνο του 2020 που επιλέχθηκε να προβληθεί σε καμιά περίπτωση δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.
Πανηγύρια ή παραμύθια;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας