• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.4°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.6°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 27.1°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.2°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  4 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 29.4°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 28.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.2°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  0 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σύμμαχος» της φτώχειας το Σύμφωνο Σταθερότητας

 • A-
 • A+
Οι κανόνες δημοσιονομικής λιτότητας, φορολογικός και μισθολογικός ανταγωνισμός, βασικά εμπόδια για τη μείωσή της. Κατά 7,8 εκατομμύρια ή περίπου 40% έξω ο στόχος μείωσης της φτώχειας στις 27 χώρες της Ε.Ε. Ενας στους πέντε Ευρωπαίους κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ευθεία βολή στον μύθο της κοινωνικά ευαίσθητης Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν οι πρόσφατες διαπιστώσεις του ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο καθηγητής Olivier De Schutter κατέληξε ύστερα από δίμηνη έρευνα στο συμπέρασμα ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί επί της ουσίας ανασταλτικά στην επίτευξη των στόχων μείωσης της φτώχειας στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει επί του παρόντος υιοθετήσει κάποιο νέο στόχο για τη μείωση της φτώχειας στα 27 κράτη-μέλη του. Ο προηγούμενος που προέβλεπε συρρίκνωση των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας κατά 20 εκατομμύρια έπεσε έξω κατά 7,8 εκατομμύρια.

Συνολικά, πάνω από 92,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ή αλλιώς ο ένας στους πέντε, ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος στη χώρα τους. Ακόμη χειρότερα, 19,4 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή το 23,1% του συνολικού τους πληθυσμού στις 27 χώρες της Ε.Ε., ζουν σε κατάσταση ένδειας.

Θεσμικό πλαίσιο

Η αδυναμία της πανίσχυρης οικονομικά Ευρώπης να ανταποκριθεί στον στόχο που η ίδια θέτει για τη μείωση της φτώχειας δεν είναι όπως φαίνεται αποτέλεσμα συγκυριών, αλλά του κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των ισχυρών ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων θεσμικού της πλαισίου.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Ντε Σουτέρ, ο αυξανόμενος «ανταγωνισμός προς τα κάτω» μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των μισθών σε συνδυασμό με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που επιβάλλει τα γνωστά αυστηρά όρια σε έλλειμμα και χρέος -περιορίζοντας δραστικά τις δυνατότητες δημοσιονομικών παρεμβάσεων υπέρ των αδυνάτων-, αποτελούν τα σημαντικότερα εμπόδια για τη μείωση της φτώχειας στο μπλοκ των 27 χωρών.

Αυτός ο εσωτερικός ανταγωνισμός μείωσης φόρων και μισθών μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. υπάρχει κίνδυνος να ενταθεί μετά το Brexit, προειδοποιεί ο Βέλγος αξιωματούχος του ΟΗΕ. Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση και το ενδεχόμενο μετασχηματισμού της σε μια γειτονική «Σιγκαπούρη του Τάμεση», θα αποδυναμώσει όπως εκτιμά την «ήπια» πίεση που ασκείται προς τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ενωσης για τη χαλιναγώγηση των πιο κατάφωρων πολιτικών φορολογικού ανταγωνισμού. Υπό το πρίσμα αυτό, ο φόβος πλέον είναι μήπως και ο επόμενος στόχος που η Ε.Ε. θα θέσει για τη μείωση της φτώχειας καταλήξει ξανά σε αποτυχία.

Διαβουλεύσεις

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ εστίασε και στο ύψους 750 δισ. ευρώ Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία και τα σχέδια παρεμβάσεων που εξυφαίνουν οι χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να αντλήσουν πόρους από αυτό, τονίζοντας ότι η μείωση της φτώχειας δεν αποτελεί επίκεντρό τους. Η πίεση χρόνου προς τις ομάδες των χωρών που ετοιμάζουν τα τελικά εθνικά σχέδια -και πρέπει να υποβληθούν ώς τα τέλη Απριλίου στην Κομισιόν- έχει οδηγήσει σε ελαχιστοποίηση των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους. Πολύ συχνά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας δεν συμμετείχαν σε αυτές. Οι προτεραιότητες των σχεδίων διαμορφώθηκαν έτσι βάσει μιας τεχνοκρατικής αξιολόγησης του τι πρέπει να γίνει και όχι βάσει μιας ορθής αξιολόγησης των κοινωνικών αναγκών, παρατηρεί ο Ντε Σουτέρ που μίλησε στη διάρκεια της έρευνάς του με τις ομάδες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Στην έκθεσή του συνιστά στην Ε.Ε. να θέσει στόχο της τη μείωση της φτώχειας κατά 50% ώς το 2030. Για την επίτευξη αυτού προτείνει στις εκάστοτε συστάσεις της Κομισιόν για τις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών οι οποίες δίδονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, να αποτελεί μέρος των στόχων τους και η μείωση της φτώχειας. Ζητά ακόμη οι επενδύσεις για την εκπαίδευση και κατάρτιση των παιδιών να εξαιρούνται από τον στόχο του δημόσιου ελλείμματος που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λεφτά υπάρχουν», αλλά δεν προορίζονται για τους πεινασμένους
Στη Βρετανία, την ίδια περίπου στιγμή, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tesco, Τζον Αλαν, διεμήνυε ότι και η 6η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «πραγματική...
«Λεφτά υπάρχουν», αλλά δεν προορίζονται για τους πεινασμένους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H ανισότητα δολοφονεί!
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΜΚΟ Oxfam, ενώ η ανθρωπότητα μετρούσε στη διάρκεια της πανδημίας τους περισσότερους θανάτους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συσσώρευαν,...
H ανισότητα δολοφονεί!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 95 μικροί Λούθηροι
​Μισή χιλιετία από τη θυροκόλληση στην εξώπορτα του Μητροπολιτικού Ναού της Βιρτεμβέργης των 95 Θέσεων κατά του Παπισμού από τον Λούθηρο και τους φοιτητές του, 95 Γερμανοί διανοούμενοι, επιστήμονες,...
Οι 95 μικροί Λούθηροι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αστεγος ένας στους 70 Αθηναίους
​Εκπέμπει SOS η ευρωπαϊκή ομοσπονδία των οργανώσεων που εργάζονται με τους αστέγους (FEANTSA) για την αυξανόμενη έλλειψη στέγης και τη ραγδαία αύξηση των ανθρώπων χωρίς κατοικία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη νέα...
Αστεγος ένας στους 70 Αθηναίους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΗΕ: Η στέγαση δεν είναι εμπόρευμα
Κόλαφο για τις υποταγμένες στη λατρεία του χρήματος και στα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού τομέα κυβερνήσεις και οργανισμούς του πλανήτη αποτελεί η τελευταία έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ, Φάρχα...
ΟΗΕ: Η στέγαση δεν είναι εμπόρευμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηρθαν τα μνημόνια, χάθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ακρως αποκαλυπτική είναι η έκθεση του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι. Με μελανά χρώματα περιγράφονται η αυξανόμενη φτώχεια, η κατάρρευση του δημόσιου...
Ηρθαν τα μνημόνια, χάθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας