• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 30.8°C
  1 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 28.8°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.0°C / 32.6°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 29.7°C
  0 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 23.3°C / 28.1°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  0 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.6°C / 30.3°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.5°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.4°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.5°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 30.1°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 31.0°C
  0 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.4°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  17%
Ludovic Marin, Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανησυχία ΕΚΤ για την ανάκαμψη

 • A-
 • A+
Τα στοιχεία της Eurostat υποδεικνύουν γενική αδυναμία του εμπορίου στην Ευρώπη ● Το β΄ κύμα της πανδημίας οδηγεί σε απώλεια και του α΄ τριμήνου για την οικονομία της ευρωζώνης και καθιστά ιδιαίτερα αβέβαιη την ισχυρή ανάκαμψη που περίμενε η ΕΚΤ στο β΄ τρίμηνο του 2021.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μαύρα φίδια έχουν αρχίσει να ζώνουν την Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς βλέπει ότι η αδυναμία ελέγχου της πανδημίας μπλοκάρει παρατεταμένα την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και μετριάζει επικίνδυνα τις προοπτικές μιας ισχυρής ανάκαμψης φέτος.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την πρώτη φετινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η πρόεδρος της τελευταίας επεσήμανε ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας και τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν πιθανότατα οδηγήσει σε μείωση της δραστηριότητας στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και θα επηρεάσουν αρνητικά και το τρέχον πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο τομέας των υπηρεσιών, αν και λιγότερο σε σχέση με την περσινή άνοιξη, βάλλεται αγρίως από τα νέα λοκντάουν υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Γαλλίδα κεντρική τραπεζίτης.

Τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν για 4ο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο αρνητικός (-0,3%), υποδεικνύοντας αδυναμία του λιανικού εμπορίου κατά τη διάρκεια του μήνα των εορταστικών αγορών. Οι οικονομολόγοι προέβλεψαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η Γερμανία, μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα τρέξει με μηδενικό ή ενδεχομένως και αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο τρέχον τρίμηνο.

Η Λαγκάρντ φαίνεται να έχει αποδεχθεί την κακή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως το τέλος Μαρτίου και αυτό που την ανησυχεί πλέον είναι το τι θα γίνει μετά. Η ΕΚΤ αναμένει η ισχυρή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα ξεκινήσει στη διάρκεια του β΄ τριμήνου. Τα νέα λοκντάουν, η αργή έναρξη των εμβολιασμών στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, η αβέβαιη πορεία της υγειονομικής κρίσης και το ισχυρότερο ευρώ αποτελούν όμως για την ώρα κακούς οιωνούς. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα τρέξει συνολικά φέτος με ρυθμό 3,9%. Ωστόσο, είναι προφανές ότι, με την εξέλιξη που έχει πάρει στους τελευταίους μήνες η υγειονομική κρίση, οι παρεμβάσεις της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που έχουν γίνει μέχρις στιγμής δεν επαρκούν για να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη.

Ζεστό χρήμα

Χρειάζεται κάτι περισσότερο, ο τερματισμός της υγειονομικής κρίσης, και βέβαια κι άλλο ζεστό χρήμα που θα πέσει άμεσα στην οικονομία από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης και του Κοινοτικού Προϋπολογισμού που συμφωνήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι. Διόλου τυχαία, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στα δύο. Υπογράμμισε ότι η έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη αποτελεί ορόσημο για την επίλυση της υγειονομικής κρίσης, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα ότι ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί ανοσία ενώ προειδοποίησε για τις μεταλλάξεις του ιού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές.

Τόνισε ακόμη την ιδιαίτερη σημασία της δημοσιονομικής τόνωσης προκειμένου να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κάλεσε τα κράτη-μέλη να οριστικοποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και να δρομολογήσουν παραγωγικές δημόσιες δαπάνες σε συνδυασμό διαρθρωτικές πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγικότητα.

Η Λαγκάρντ διεμήνυσε ακόμη ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία αν χρειαστεί. Κρατώντας ανοιχτή την πόρτα για περισσότερα μέτρα τόνωσης εάν χρειαστεί, η Γαλλίδα επιβεβαίωσε επί της ουσίας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση έλαβε τέλος. Η Λαγκάρντ επανέλαβε τέλος τη δέσμευσή της ότι όλα τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΚΤ θα παραμείνουν στο παιχνίδι και ότι αυτά θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης η Λαγκάρντ
Ξεκάθαρο μήνυμα εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τόνισε επίσης πως είναι άνιση η ανάκαμψη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στο τρίτο τρίμηνο.
Υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης η Λαγκάρντ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δαγκωμένη» αισιοδοξία στο Eurogroup
Σε δυο εβδομάδες ξεκινά η διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας ● «Χρειάζεται συναίνεση», λέει ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι ● «Πάμε καλύτερα, αλλά δεν είμαστε ακόμη έξω από το...
«Δαγκωμένη» αισιοδοξία στο Eurogroup
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαγκάρντ: Πιθανό ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων μετά τον Μάρτιο του 2022
Με τη νέα στρατηγική της ΕΚΤ, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, δίνεται η δυνατότητα σε αυτή να ανέχεται επίπεδα πληθωρισμού πάνω από το 2%/
Λαγκάρντ: Πιθανό ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων μετά τον Μάρτιο του 2022
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αδιανόητη» η διαγραφή χρέους για την Λαγκάρντ, που αγνοεί τις εκκλήσεις
Η διαγραφή χρέους εξαιτίας της κρίσης από την πανδημία του νέου είναι «αδιανόητη» για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που απορρίπτει έτσι την έκκληση που έκαναν πάνω από 100 οικονομολόγοι.
«Αδιανόητη» η διαγραφή χρέους για την Λαγκάρντ, που αγνοεί τις εκκλήσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαγκάρντ: Ισχύει το 3,9% ανάπτυξη, αλλά εξαρτάται από εμβόλια και λοκντάουν
«Αυτό που θα ήταν ανησυχητικό είναι μετά τα τέλη Μαρτίου τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να χρειάζονται μέτρα lockdown και εάν, για παράδειγμα, τα προγράμματα εμβολιασμού επιβραδυνθούν».
Λαγκάρντ: Ισχύει το 3,9% ανάπτυξη, αλλά εξαρτάται από εμβόλια και λοκντάουν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο επιπλέον 500 δισ. για την ενίσχυση της ευρωζώνης σχεδιάζει η ΕΚΤ
Σαφείς ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία της ευρωζώνης, έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ
Πακέτο επιπλέον 500 δισ. για την ενίσχυση της ευρωζώνης σχεδιάζει η ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας