Σπυριά θα πρέπει να βγάζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με όσα ακούει τις τελευταίες ημέρες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Τζάνετ Γέλεν, η επιλογή του Τζο Μπάιντεν για το υπουργείο Οικονομικών, διεμήνυσε χθες ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να ξοδέψει πολλά τώρα προκειμένου να αναθερμάνει την οικονομία και να την προστατεύσει από τις μακροχρόνιες πληγές της πανδημίας.
Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς τους θιασώτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ότι τα οφέλη της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής είναι μεγαλύτερα από το κόστος τους. «Ούτε ο εκλεγείς πρόεδρος ούτε εγώ προτείνουμε αυτό το πακέτο τόνωσης (1,9 τρισ. δολάρια) χωρίς να έχουμε συνεκτιμήσει το τεράστιο βάρος του χρέους της χώρας. Ομως αυτή τη στιγμή, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να δράσουμε πληθωρικά», τόνισε μεταξύ η άλλων η πρώην πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακρόασης σε επιτροπή της Γερουσίας για την επικύρωση της ανάληψης των ηνίων του υπουργείου Οικονομικών.
Το πακέτο Μπάιντεν περιλαμβάνει ένα τρισ. δολάρια για την άμεση ενίσχυση των νοικοκυριών, 300 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των πολιτειακών και τοπικών κυβερνήσεων, 150 δισ. δολάρια για τις μικρές επιχειρήσεις και 415 δισ. δολάρια για τη μάχη κατά του κορονοϊού και την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Το μεγάλο στοίχημά του είναι ότι οι αποδέκτες αυτού του χρήματος δεν θα το αποταμιεύσουν αλλά θα το ξοδέψουν άμεσα στην πραγματική οικονομία, ενισχύοντας τη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα. Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους διαμηνύουν ότι ένα τόσο μεγάλο άνοιγμα των ταμείων είναι δυσβάσταχτο, καθώς δημόσιο έλλειμμα και χρέος αγγίζουν το 15% και το 100% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Ωστόσο είναι αυτοί που δημιούργησαν τα ελλείμματα και εκτόξευσαν στην τετραετία Τραμπ το χρέος από 20 σε 29 τρισ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή, οι αντίστοιχες προσπάθειες στην Ευρώπη για την ανάταξη της οικονομίας θυμίζουν… περίπατο χελώνας, τροφοδοτώντας ερωτήματα για τις προθέσεις των συντηρητικών κομμάτων που κυβερνούν τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα και συνθέτουν την πανίσχυρη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Τον περασμένο Ιούλιο, οι ηγέτες της Ε.Ε. κατάφεραν μετά από επίπονα παζάρια να καταλήξουν σε ένα τεράστιο πακέτο δαπανών ύψους 1,8 τρισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση των οικονομιών τους από το ολέθριο χτύπημα της πανδημίας. Το πακέτο αυτό αποτελείται από το 1,1 τρισ. ευρώ του κοινοτικού προϋπολογισμού 2021-27 και τα 750 δισ. ευρώ του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί με κοινό δανεισμό. Τα κράτη-μέλη έχουν περιθώριο να υποβάλουν τα τελικά εθνικά τους σχέδια προς την Κομισιόν για την άντληση πόρων ώς τα τέλη Απριλίου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν καταθέσει προσχέδια ούτε οι μισές από τις κυβερνήσεις.
Η Κομισιόν, σε μια κλειστή συνεδρίαση με τους εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγές του Reuters, άστραψε και βρόντηξε. Διεμήνυσε μεταξύ άλλων προς τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων ότι όσα προσχέδια της υποβλήθηκαν στερούνται διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συγκεκριμένων -μετρήσιμων- στόχων, χρονοδιαγραμμάτων, ανάλυσης της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας. Τα σχέδια επιστράφηκαν πίσω στα κράτη- μέλη για περαιτέρω επεξεργασία, ενώ η Επιτροπή κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες που δεν έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους να βιαστούν.
Η αρνητική αξιολόγηση της Επιτροπής αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές, τη μεγάλη και πολυεπίπεδη μάχη που μαίνεται αυτή τη στιγμή για τη νομή αυτών των κεφαλαίων. Η άντλησή τους προβλέπεται να ξεκινήσει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2020, εφόσον δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή. Η γραφειοκρατία, οι πολιτικές διαμάχες και το πλούσιο ιστορικό διαπλοκής και απάτης στην Ε.Ε. ενισχύουν τον κίνδυνο η ενεργοποίηση και η ορθή αξιοποίηση αυτών των πόρων να καθυστερήσουν, υψώνοντας εμπόδια στην ανόρθωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη διόρθωση των εισοδηματικών ανισορροπιών που προκάλεσε η πανδημία.
Οι... ευγενείς προειδοποιήσεις Τζεντιλόνι
Το θέμα της καθυστέρησης και της ποιότητας των εθνικών προσχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τέθηκε με πιο... ευγενή και επίσημο τρόπο από τον επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 27 (Ecofin) χθες και των 19 της ευρωζώνης (Eurogroup) προχθές.
Ο Τζεντιλόνι είπε ότι από το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου τα κράτη-μέλη πρέπει να υποβάλουν τα τελικά εθνικά σχέδια, η Κομισιόν θέλει δυο μήνες για την έγκριση κάθε σχεδίου και το Συμβούλιο ακόμη έναν μήνα για την τελική έγκριση. «Είναι βασικό να διασφαλιστεί ότι όλα τα σχέδια παρουσιάζουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι η τήρηση του αυστηρού χρονοδιαγράμματος και των ποιοτικών προδιαγραφών των σχεδίων είναι προϋπόθεση για να γίνουν έγκαιρες εκταμιεύσεις των ποσών προχρηματοδότησης 13% το καλοκαίρι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας