• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 20.1°C
  0 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.1°C / 18.5°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.5°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.5°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  0 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 20.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.4°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 20.7°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.3°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 20.1°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.3°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.3°C / 17.7°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 17.8°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα χαμένη δεκαετία;

 • A-
 • A+
Υποβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάκαμψη φέτος, βλέπει κίνδυνο κρατικών χρεοκοπιών και κρίσεων ανάλογων της ασιατικής και της λατινοαμερικανικής στις δεκαετίες του 1990 και του 1980.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για τον κίνδυνο ακόμη μιας χαμένης δεκαετίας στην παγκόσμια οικονομία, μεγαλύτερη φτώχεια και κρίση χρέους ανάλογη αυτών που χτύπησαν τη Λατινική Αμερική και την Ασία στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (Global Economic Prospects), που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η τράπεζα εκτιμά ελαφρά χαμηλότερη την ύφεση του 2020 (-4,3% αντί για -4,5% που προέβλεπε τον Ιούνιο) αλλά και χαμηλότερη την ανάκαμψη του 2021 (ανάπτυξη 4% από 4,2%).

Επισημαίνει ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και οι νέες καραντίνες επιδεινώνουν την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη συρρικνώνοντας κρατικά έσοδα και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον, αν οι κυβερνήσεις δεν κινητοποιηθούν αποφασιστικά προκειμένου να δώσουν ένα τέλος στην πανδημία και να τονώσουν τις επενδύσεις, η ανάκαμψη της οικονομίας θα παραμείνει μέτρια, προειδοποιεί η έκθεση.

Υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» οι οπισθοδρομήσεις στον περιορισμό της πανδημίας να οδηγήσουν σε πολύ ασθενέστερη ανάκαμψη, σε μια εποχή που οι χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες, τονίζει. Ενδεικτικό της αβεβαιότητας και της κόψης του ξυραφιού στην οποία βαδίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία είναι ότι στο πιο απαισιόδοξο σενάριο της έκθεσης -που προβλέπει συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς- η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος αναμένεται μόλις στο 1,6%. H έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι όπως και σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, η πανδημία θα αφήσει μακροχρόνιες πληγές στην οικονομική δραστηριότητα και στα κατά κεφαλήν εισοδήματα και κρούει τον κώδωνα για το ενδεχόμενο μιας δεκαετίας απογοητευτικών ρυθμών ανάπτυξης.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή οι φτωχοί και οι υπερχρεωμένοι. Η βαθιά ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, τονίζει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, διεύρυνε περαιτέρω το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να περάσουν χρόνια πριν οι άνθρωποι που βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας αρχίσουν να βλέπουν βελτίωση και καλύτερες προοπτικές στις ζωές τους.

Την ίδια στιγμή η δημοσιονομική πίεση που τροφοδότησε η οικονομική αδράνεια και οι ανάγκες αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της έχουν οδηγήσει στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του δημόσιου χρέους τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας ιδιαίτερα τρωτές στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας αρκετές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Κάποιες χώρες αθέτησαν ήδη στη διάρκεια του 2020 τα χρέη τους, ενώ ακόμη περισσότερες είναι αυτές που πιέζονται και απειλούνται με «κανόνι».

Ενα συνεκτικό πακέτο πολιτικών παρεμβάσεων προβάλλει, σύμφωνα με την έκθεση, κάτι παραπάνω από αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθούν ένα «τέταρτο κύμα χρέους» και η επανάληψη κρίσεων χρέους όπως αυτές στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του ‘80 και στην Ασία στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Οι κρίσεις αυτές κατέληξαν σε εκτεταμένες οικονομικές κρίσεις. Οπου η διαδικασία εξυγίανσης του χρέους ήταν παρατεταμένη, η ανάκαμψη της οικονομίας ήταν αργή, οδηγώντας τη Λατινική Αμερική σε μια χαμένη δεκαετία και τις φτωχές χώρες σε αρκετά χρόνια αρνητικής αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

«Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να δράσει γρήγορα και δυναμικά για να διασφαλίσει ότι το τελευταίο κύμα χρέους δεν θα τελειώσει με κρίσεις χρέους στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», τονίζει η έκθεση.

Ωστόσο η προσπάθεια ανάπτυξης ενός πακέτου αντιμετώπισης και ελάφρυνσης του καλπάζοντος χρέους σκοντάφτει για την ώρα στην απροθυμία των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα αλλά και ορισμένων χωρών να συμμετάσχουν σε αυτήν, επισημαίνει η τράπεζα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητώντας εναλλακτικές δανεισμού και επιβίωσης για τους «αποκλεισμένους»
Η δίψα των μικρομεσαίων για ρευστότητα, τα όρια της κρατικής παρέμβασης στις εποπτευόμενες από την ΕΚΤ συστημικές τράπεζες και οι πιέσεις για αναβάθμιση του ρόλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ● Το...
Αναζητώντας εναλλακτικές δανεισμού και επιβίωσης για τους «αποκλεισμένους»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: Βαθαίνει το ρήγμα που άνοιξε η πανδημία
Διεύρυνση των ρηγμάτων που χωρίζουν ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες της υφηλίου διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το τελευταίο τρίμηνο.
ΔΝΤ: Βαθαίνει το ρήγμα που άνοιξε η πανδημία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρένο από την Κίνα στα προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων
Ζήτησε από τις τράπεζες να σταματήσουν να παράγουν και να πωλούν στους μικροεπενδυτές επενδυτικά προϊόντα που συνδέονται με προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων και σταδιακά να αποσυρθούν από αυτή την αγορά.
Φρένο από την Κίνα στα προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χάθηκαν» 7,8 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς το 2020- Πτώση 41,37% στις τράπεζες
Με απώλειες 11,75% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά το 2020, μετά την παγκόσμια πρωτιά απόδοσης του 2019, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 7,8 δισ. ευρώ.
«Χάθηκαν» 7,8 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς το 2020- Πτώση 41,37% στις τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πανδημία πυροδοτεί παγκόσμιο «τσουνάμι» χρέους
Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) το παγκόσμιο χρέος- κυβερνήσεων και επιχειρήσεων- αναμένεται να εκτιναχθεί και ίσως και να ξεπεράσει τα 277 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του...
Η πανδημία πυροδοτεί παγκόσμιο «τσουνάμι» χρέους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας