• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 25.3°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.5°C
  0 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.8°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.0°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.7°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 21.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  4 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  3 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 25.5°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  39%

Το άνοιγμα της ψαλίδας αναδεικνύει τους μεγάλους χαμένους της κρίσης, τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελληνική πρωτιά στην ανισότητα

 • A-
 • A+

To Champions League της ανισότητας κατακτά η Ελλάδα στη μετά κραχ εποχή χάρη στα μνημόνια, τις υφεσιακές πολιτικές της ακραίας λιτότητας και τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της απελευθέρωσης και της ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας.

Οπως αποκαλύπτει η έκθεση «In It Together: Why Less Inequality Benefits All», που εκπόνησε και έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο ΟΟΣΑ, η Ελλάδα εμφάνιζε το 2013 τη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα στην ευρωζώνη και τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη Βρετανία.

Μόνον η Λετονία (το άλλο μεγάλο «πειραματόζωο» εφαρμογής της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.) βρισκόταν σε χειρότερη θέση, αλλά τότε δεν είχε ακόμη γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ.

Στο σύνολο των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, η χώρα μας κατείχε την έβδομη χειρότερη θέση πίσω από τις Βρετανία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Τουρκία, Μεξικό και Χιλή.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης, το πλουσιότερο 10% του ελληνικού πληθυσμού είχε το 2013 12,3 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το εισόδημα του φτωχότερου 10%. Νωρίτερα, πριν από το κραχ και το επακόλουθο ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2007, οι πλούσιοι Ελληνες (10%) είχαν αντίστοιχα εισόδημα 10,5 φορές μεγαλύτερο από τους φτωχούς (10%).

Το άνοιγμα της ψαλίδας αναδεικνύει τους μεγάλους χαμένους της κρίσης, τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, το χαμηλότερο -εισοδηματικά- 10%. Το τμήμα αυτό του πληθυσμού είχε μερίδιο μόλις 2% στο σύνολο των διαθέσιμων πραγματικών εισοδημάτων στη χώρα μας το 2013.

Μεταξύ 2007 και 2011 έχασε (μαζί με τους αντίστοιχους Ισπανούς) τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εισοδηματική ομάδα των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε αυτή την περίοδο, αυτό το φτωχότερο 10% των Ελλήνων έχανε κάθε χρόνο περίπου το 13% του καθαρού του εισοδήματος.

Ανάλογες εισοδηματικές απώλειες εμφάνισαν και άλλες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, όπως τα μεσαία στρώματα (-8%) αλλά και το πλουσιότερο 10% (-9%). Οι απώλειες αυτές εκτόξευσαν, όπως ήταν φυσικό, τη φτώχεια στα ύψη. Αν ληφθεί ως αφετηρία το προ κρίσης όριο της φτώχειας στην Ελλάδα το 2007, τότε αυτή διπλασιάστηκε στο 27%.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ακόμη ότι στο σύνολο των 34 χωρών-μελών του οργανισμού οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χτυπούν σήμερα επίπεδα ρεκόρ. «Ουδέποτε οι ανισότητες στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν τόσο υψηλές στα 30 χρόνια που τις μετράμε, έχουμε φτάσει σ’ ένα κρίσιμο σημείο», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ανχελ Γκουρία.

Τα συνολικά στοιχεία από τις 34 χώρες έδειξαν συγκεκριμένα ότι το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού αυτών έχει σήμερα εισόδημα 9,6 φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα του φτωχότερου 10%. Στη δεκαετία του 2000 η αναλογία αυτή ήταν 9,1 φορές, ενώ του 1980 7,1 φορές.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανισότητα δεν αυξήθηκε μόνο σε περιόδους ύφεσης αλλά και ανάπτυξης, όπου το 1% ελάμβανε τη μερίδα του λέοντος, ενώ το φτωχότερο 40% του πληθυσμού έβλεπε το εισόδημά του αμετάβλητο ή και να μειώνεται.

Η έκθεση εστιάζει ακόμη μεγάλο μέρος της στην ελαστικοποίηση των όρων εργασίας που προηγήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Προειδοποιεί ότι το αυξανόμενο μερίδιο ανθρώπων που εργάζονται με συμβάσεις μερικής ή προσωρινής απασχόλησης ή ως αυτοαπασχολούμενοι αποτελεί τον βασικό κινητήρα της αυξανόμενης ανισότητας εισοδημάτων.

Σημειώνει ότι μεταξύ 1995 και 2013 περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν αυτών των μορφών εργασίας.

Η επικράτηση αυτών των ελαστικών μορφών εργασίας επηρεάζει περισσότερο τους νέους, το 40% των οποίων δεν έχει σήμερα σταθερή εργασία. Το 50% των εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης είναι κάτω των 30 ετών. Οι εργαζόμενοι αυτοί, οι γενιές αυτές έχουν όλο και πιο λίγες πιθανότητες να βρουν μια σταθερή και μόνιμη δουλειά στο μέλλον, καταλήγει η έκθεση.

Ο Γκουρία προειδοποίησε ότι όσο οι κυβερνήσεις αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανισότητες θα αποδυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό των χωρών τους και θα ζημιώνουν την οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.

Ενδεικτικά η έκθεση διαπιστώνει ότι η μεγέθυνση των ανισοτήτων στην εικοσαετία 1985-2005 σε 19 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ που μελετήθηκαν είχε αποτέλεσμα την αφαίρεση 4,7 ποσοστιαίων μονάδων από τη συνολική ανάπτυξη μεταξύ 1990 και 2010.

Για τη μείωση των ανισοτήτων και την τόνωση της ανάπτυξης ο οργανισμός προτείνει στις κυβερνήσεις να προωθήσουν μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, περισσότερες θέσεις σταθερής εργασίας, επενδύσεις στην παιδεία και την επαγγελματική εκπαίδευση, αναδιανομή των εισοδημάτων μέσω της φορολογίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης
Υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη προβλέπει φέτος και το 2018 στον πλανήτη η Παγκόσμια Τράπεζα. Η εκτίμηση αυτή όμως μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί όταν μεγάλες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως η Βρετανία,...
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωτεία στην επισφαλή εργασία
Τα πάνω κάτω έφεραν μέσα σε μία μόλις δεκαετία η περιβόητη «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας και η καθιέρωση ελαστικότερων μορφών απασχόλησης. Σύμφωνα με τη Διεθνη Οργάνωση Εργασίας ένας στους τέσσερις...
Πρωτεία στην επισφαλή εργασία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
Ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο ενός νέου κραχ που θα φέρει το τέλος του κόσμου, τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν για πιο «πεζά» πράγματα όπως το τέλος του μηνιάτικου, στριμώχνοντας όλο...
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φτώχεια τσακίζει την εργατική τάξη
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Βρετανοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες επιβίωσης, σύμφωνα με μελέτη της ανεξάρτητης οργάνωσης Joseph Rowntree Foundation ● Χαμηλοί μισθοί, συρρίκνωση...
Η φτώχεια τσακίζει την εργατική τάξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχωρεί η ανεργία, παραμένει η φτώχεια
Τα «παράδοξα» της νεοφιλελεύθερης αγοράς εργασίας αναδεικνύει η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την παγκόσμια αγορά εργασίας, ομολογώντας την παρατεταμένη στασιμότητα...
Υποχωρεί η ανεργία, παραμένει η φτώχεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δισ. ημίν σήμερον, τρισ. ημίν αύριον...
​Τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου θα ελέγχει ώς το 2030 το πλουσιότερο 1% της ανθρωπότητας αν οι κυβερνήσεις δεν φιλοτιμηθούν να κάνουν κάτι άμεσα. Το καμπανάκι κινδύνου για τη συνεχιζόμενη συσσώρευση πλούτου στα...
Δισ. ημίν σήμερον, τρισ. ημίν αύριον...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας