• Αθήνα
  Ψιχάλες
  3°C 1.4°C / 3.5°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.1°C / 2.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  5 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / -0.1°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -4.4°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.0°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.7°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.8°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.7°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  2°C 1.5°C / 3.6°C
  4 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 1.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέρμα το «διπλό ιρλανδέζικο» για τη Facebook

 • A-
 • A+
Ο αμερικανικός κολοσσός κλείνει τις ιρλανδικές θυγατρικές του τερματίζοντας την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου σχήματος εταιρικής φοροαποφυγής στην ιστορία, μέσω του οποίου απέφυγε φόρους τουλάχιστον 9 δισ. και απέκρυψε περιουσιακά στοιχεία, κυρίως από πνευματικά δικαιώματα, δεκάδων δισ. δολαρίων.

Aφού έκλεψε ό,τι έκλεψε από κυβερνήσεις και φορολογούμενους σε όλο τον κόσμο απολαμβάνοντας το «διπλό ιρλανδέζικο», τώρα επιστρέφει στην πατρίδα. Ο λόγος για τη Facebook, η οποία μερικά εικοσιτετράωρα πριν εκπνεύσει το 2020 και η φοροασυλία που απολάμβανε μέσω Ιρλανδίας, ανακοίνωσε ότι κλείνει τις εκεί θυγατρικές της, επαναπατρίζοντας την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων της στις ΗΠΑ.

H Ιρλανδία και το σαθρό φορολογικό σύστημά της αποτέλεσε εδώ και δεκαετίες το βασικό κανάλι φοροαποφυγής της Facebook, της Apple, της Google, της Pfizer και άλλων αμερικανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων και όχημα ήταν οι θυγατρικές τους εκεί. Η βασική θυγατρική της Facebook στην Ιρλανδία, που εισπράττει τις πληρωμές των πνευματικών δικαιωμάτων από τις άλλες εταιρείες της σε όλον τον κόσμο, εμφάνισε το 2018 συνολικά έσοδα 30 δισ. δολαρίων.

Δηλαδή, πάνω το μισό του συνολικού τζίρου της Facebook παγκοσμίως (56 δισ. δολάρια). Τα κέρδη της εκείνη τη χρονιά ξεπέρασαν τα 15 δισ. δολάρια, όμως ο φόρος που κλήθηκε να καταβάλει ανήλθε μόλις στα 101 εκατ. δολάρια.

Το κλείσιμο της εν λόγω θυγατρικής, όπως και των άλλων δύο εταιρειών που συνιστούν το ιρλανδικό τμήμα της Facebook, έρχεται μόλις λίγο καιρό μετά την αγωγή της αμερικανικής εφορίας (IRS) εναντίον της για οφειλόμενους φόρους 9 δισ. δολαρίων, οι οποίοι συνδέονται με τη μεταφορά των κερδών της στην Ιρλανδία το 2010. Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της Facebook, στα οποία περιλαμβάνονται τα πνευματικά δικαιώματα, ήταν εκείνη τη χρονιά 21 δισ. δολάρια αντί των μόλις 6,5 δισ. δολαρίων που είχε δηλώσει η εταιρεία.

Η μεταφορά κερδών μέσω πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων σε ιρλανδικές θυγατρικές και η εν συνεχεία μεταφορά τους σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βερμούδες, αποτέλεσαν το κορυφαίο σχήμα εταιρικής φοροαποφυγής στην ιστορία. Το επονομαζόμενο «Double Irish» («διπλό ιρλανδέζικο») έκανε το ντεμπούτο στη διεθνή των φοροφυγάδων περί τα τέλη της δεκαετίες του 1980 και ώς το 2010 απάλλασσε από τον φόρο πολυεθνικά κέρδη ύψους 100 δισ. δολαρίων ετησίως. Από το 2004 έως το 2018 αποτέλεσε το βασικό εργαλείο των αμερικανικών πολυεθνικών για τη δημιουργία υπεράκτιων αφορολόγητων συναλλαγματικών αποθεμάτων μεγαλύτερων του ενός τρισ. δολαρίων.

Το σχήμα που είχε διάφορες παραλλαγές και προσθήκες –όπως το Dutch Sandwitch με τη συμμετοχή ολλανδικών θυγατρικών εταιρειών-κέλυφος σε αυτό– αλλά και... μεταλλάξεις, όπως το «single malt» και το CAIA, τέθηκε εκτός νόμου μόλις το 2015 παρότι ήταν γνωστό τουλάχιστον μία δεκαετία νωρίτερα. Στις εταιρείες που αξιοποιούσαν το «double Irish» όπως οι Apple, Google, Facebook και Pfizer, προσφέρθηκε όμως μια περίοδος πέντε ετών ώς το 2020 πριν κλείσουν οριστικά τις δραστηριότητές τους εκεί. Η Google είχε μεταφέρει τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων της στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο λίγο πριν εκπνεύσει η παραπάνω προθεσμία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρίβειν διά... της Ιρλανδίας
Με κέρδη 315 δισ. δολαρίων η θυγατρική της Microsoft, που εισπράττει τα τέλη άδειας χρήσης του λογισμικού, έμεινε αφορολόγητη και το 2020 καθώς δηλώνει έδρα το Δουβλίνο, ενώ ταυτόχρονα είναι φορολογική...
Στρίβειν διά... της Ιρλανδίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογική ασυλία υψηλής τεχνολογίας
Πάνω από 100 δισ. δολάρια ήταν η φοροαποφυγή των 6 μεγαλύτερων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google και Microsoft) τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση...
Φορολογική ασυλία υψηλής τεχνολογίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «12» της Ε.Ε. που αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τη φοροαποφυγή κολοσσών
Δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Ιρλανδία και η Κύπρος, μπλόκαραν τροπολογία που θα ανάγκασε τις πολυεθνικές εταιρείες να αποκαλύψουν πόσο κέρδη έχουν και πόσο μικρούς φόρους πληρώνουν σε...
Οι «12» της Ε.Ε. που αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τη φοροαποφυγή κολοσσών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάλτα: ο νέος φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης
Τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας θυμίζουν πλέον οι φορολογικοί παράδεισοι της υφηλίου. Πριν προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος από την αποκάλυψη των Panama Papers, πριν προλάβουν να χωνευτούν τα Luxleaks και οι...
Μάλτα: ο νέος φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκαθήλωση των μάγων της υψηλής τεχνολογίας
Οι ζάπλουτοι Τζεφ Μπέζος της Amazon, Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook και Ελον Μασκ της Tesla και του Twitter είδαν μέσα στο 2022 τις μετοχές των εταιρειών τους να κατρακυλούν κατά 50% έως 70% και έχασαν μέρος...
Αποκαθήλωση των μάγων της υψηλής τεχνολογίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ανωνυμία, πλυντήριο φοροδιαφυγής
Το Τaxis Justice Network, συνασπισμοί χωρών και αρκετοί άλλοι φορείς απαιτούν πλέον από το G20 να μεταβιβάσει την εντολή για την υποβολή των εκθέσεων εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων στον ΟΗΕ.
Η ανωνυμία, πλυντήριο φοροδιαφυγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας