Τον περασμένο μήνα ένα εσωτερικό έγγραφο της Google που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Le Point έφερε στο φως τη στρατηγική λόμπι που ακολουθεί ο αμερικανικός κολοσσός προκειμένου να «σκοτώσει» μια αυστηρότερη και επικίνδυνη για την κερδοφορία του νομοθεσία στην Ε.Ε. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής η δημιουργία διενέξεων και η κινητοποίηση τρίτων μερών.
Τα βασικά σημεία αυτής, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι:
● Λόμπι σε Κοινοβούλιο, Κομισιόν και κράτη-μέλη της Ε.Ε. ● Αναδιαμόρφωση του πολιτικού αφηγήματος για το κόστος της μεταρρύθμισης σε οικονομία και καταναλωτές.● Κινητοποίηση τρίτων μερών (όπως τα think-tanks και ακαδημαϊκοί) για τη διάδοση των θέσεων της Google. ● Κινητοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης. ● Δημιουργία τείχους αναχαίτισης του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν (που φέρεται να υποστηρίζει διάσπαση δραστηριοτήτων σε μονοπωλιακές ψηφιακές πλατφόρμες).
Η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο και υποχρέωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Sundar Pichai, να ζητήσει συγγνώμη από τον Μπρετόν. Η συγγνώμη αυτή δεν άλλαξε όμως τίποτα καθώς ο κολοσσός συνεχίζει να ακολουθεί αυτή τη στρατηγική. Την ίδια ημέρα που υπήρξε η διαρροή του εγγράφου της Google, διαδόθηκε μέσω του Reuters ότι επικείμενη μελέτη του think-tank European Centre for International Political Economy (ECIPE) υπολόγιζε το οικονομικό κόστος των προτάσεων της Κομισιόν στην ευρωπαϊκή οικονομία σε 85 δισ. ευρώ.
Η εκτίμηση αυτή πριν καν ανακοινωθούν οι διατάξεις του νέου κανονισμού έβγαλε αρκετούς στις Βρυξέλλες έξω από τα ρούχα τους. Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος Ανταγωνισμού της Επιτροπής που ανέλυσε τη μελέτη του ECIPE, Τομάσο Βαλέτι, τη χαρακτήρισε «γελοία». Η μελέτη είχε χρηματοδοτηθεί φυσικά από την Google.
Λίγες εβδομάδες αργότερα το Wilfried Martens Centre (ένα think-tank που συνδέεται με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) φιλοξένησε συζήτηση που είχε ως αντικείμενο το αν η νομοθεσία για τις ψηφιακές αγορές (DMA) «προσφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία και τους καταναλωτές αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα». Στη συζήτηση όλως περιέργως δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος καταναλωτικών οργανώσεων.
Αντίθετα, δόθηκε ο λόγος στον συντάκτη της παραπάνω μελέτης του ECIPE και σε εκπρόσωπο του Center for Data Innovation, ενός ακόμη think-tank που χρηματοδοτείται από την Google. Ανάλογες μελέτες οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Google και τις υπόλοιπες big tech ακολούθησαν και βέβαια παρουσιάστηκαν νωρίτερα σε δημόσιες συζητήσεις όπου τα πάνελ ήταν ανάλογα στημένα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας