• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 26.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.4°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 23.8°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 22.1°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 25.7°C
  3 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  1 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 26.4°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 21.6°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 22.8°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  62%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φορολογήστε τους πλούσιους!»

 • A-
 • A+
H Επιτροπή Φορολόγησης Καθαρής Περιουσίας, μια ομάδα κορυφαίων οικονομολόγων, φοροτεχνικών και νομικών, προτείνει εφάπαξ φόρο 1% στις περιουσίες άνω του 1 εκατ. λιρών, που θα απέφερε στη Βρετανία έσοδα 260 δισ., όσα περίπου έχει δαπανήσει η βρετανική κυβέρνηση φέτος για την αντιμετώπιση της κρίσης
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ούτε λιτότητα, ούτε μνημόνια χρειάζονται προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες που άνοιξαν στα δημόσια ταμεία οι εκτεταμένες δαπάνες των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το «μάρμαρο» του κορονοϊού, τα τεράστια ελλείμματα του δημόσιου τομέα μπορούν να καλυφθούν πολύ αποτελεσματικά και δίκαια, αρκεί οι κυβερνήσεις να θελήσουν να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι τους στις τσέπες των πλουσίων, τονίζει μελέτη ειδικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H Επιτροπή Φορολόγησης Καθαρής Περιουσίας (Wealth Tax Commission) -μια ομάδα κορυφαίων οικονομολόγων, φοροτεχνικών και νομικών από διάφορες χώρες του κόσμου- συστάθηκε την περασμένη άνοιξη υπό την αιγίδα των London School of Economics και Warwick University προκειμένου να εξετάσει αν η επιβολή ενός φόρου επί της καθαρής περιουσίας στη Βρετανία, για πρώτη φορά μετά από περίπου μισό αιώνα, θα απέδιδε.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιβολή ενός φόρου που θα επιβληθεί εφάπαξ στον μεγάλο πλούτο είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος ή των φόρων κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η επιβολή εφάπαξ φόρου 1% σε περιουσίες των νοικοκυριών που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο λίρες θα μπορούσε να αποφέρει φορολογικά έσοδα 260 δισ. λιρών τα επόμενα πέντε χρόνια. Περίπου δηλαδή όσα έχει δαπανήσει φέτος η βρετανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης και όσα θα συγκεντρώνονταν στα ταμεία του κράτους αν αυξανόταν ο ΦΠΑ κατά 6% ή ο βασικός φορολογικός συντελεστής εισοδήματος κατά 9%.

Ο προτεινόμενος φόρος πρέπει, σύμφωνα με την Επιτροπή, να επιβληθεί στον συνολικό πλούτο ενός νοικοκυριού, σε όλους τους τύπους των περιουσιακών στοιχείων που αυτό κατέχει, κινητών και ακίνητων, αφού εξαιρεθούν τα χρέη.

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε σε περίοδο αναζήτησης για τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εξετάζει τις επιλογές που υπάρχουν για αύξηση της φορολογίας από τις αρχές του 2021 προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που αγγίζει τα 400 δισ. λίρες.

Ο Σούνακ έχει ταχτεί στο παρελθόν κατά του φόρου περιουσίας, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ποτέ η κατάλληλη στιγμή για τη θέσπισή του. Η Επιτροπή από την πλευρά της αντιτείνει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, δεδομένων των καταστροφικών επιπτώσεων που έχει ο Covid-19 στα δημόσια οικονομικά και την οικονομική ανισότητα. Υπενθυμίζει ακόμα ότι οι εφάπαξ φόροι έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές έπειτα από μεγάλες κρίσεις στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Ιρλανδία μετά το κραχ του 2008 αλλά και τη Βρετανία από τη συντηρητική κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ στις τράπεζες και τον Τόνι Μπλερ των Εργατικών στις ιδιωτικοποιημένες εταιρείες κοινής ωφέλειας, χωρίς να προκαλέσει ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.

Ας σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αργεντινής ψήφισε στο Κοινοβούλιο έναν ανάλογο φόρο πληρωτέο εφάπαξ («τον φόρο των εκατομμυριούχων») για την κάλυψη του κόστους της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης, κρίνοντας ότι όσοι πολίτες έχουν περιουσία μεγαλύτερη των 2,5 εκατ. δολαρίων οφείλουν να πληρώσουν για το κοινό ταμείο.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι δέκα «υπερπλούσιοι» με κέρδη 400 δισ. δολάρια την εποχή της πανδημίας
Δέκα δισεκατομμυριούχοι είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 400 δισ. δολάρια στην εποχή της πανδημίας, ενώ ο κορονοϊός οδηγεί πάρα πολλούς ανθρώπους στην φτώχεια και επιχειρήσεις στη χρεοκοπία.
Οι δέκα «υπερπλούσιοι» με κέρδη 400 δισ. δολάρια την εποχή της πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως τον Οκτώβριο θα αναπληρώνει τους μισθούς η Βρετανία
Επέκταση του προγράμματος χρηματοδότησης του μισθού των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση ανεστάλη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού για ακόμη 4 μήνες ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Ως τον Οκτώβριο θα αναπληρώνει τους μισθούς η Βρετανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η παραλλαγή Δέλτα βάζει φρένο στη βρετανική οικονομία τον Ιούλιο
Η χώρα κατέγραψε κορύφωση των μολύνσεων στις αρχές Ιουλίου εξαιτίας κυρίως του Euro, και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ήρε στα μέσα Ιουλίου σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς.
Η παραλλαγή Δέλτα βάζει φρένο στη βρετανική οικονομία τον Ιούλιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πελάτες» για το 4ο κύμα αναζητεί ο ESM
Οι… τσιγκούνηδες του Βορρά αναμένεται να θέσουν ζήτημα, αν μια χώρα χρειαστεί περαιτέρω δάνεια για την πανδημία, να τα πάρει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή να υπογράψει μνημόνια!
«Πελάτες» για το 4ο κύμα αναζητεί ο ESM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρευνα: Οι πλούσιοι γίνονται… πλουσιότεροι και στην εποχή της πανδημίας
Κατά ένα ποσοστό κοντά στο 8% αυξήθηκε η συνολική περιουσία των εκατομμυριούχων του πλανήτη την τελευταία χρονιά, παρά την κυριαρχία του κορονοϊού σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της οικονομίας.
Έρευνα: Οι πλούσιοι γίνονται… πλουσιότεροι και στην εποχή της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας