• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 32.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 32.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.2°C / 32.7°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 35.6°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 32.0°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 29.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.3°C / 32.7°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  39%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο 1,85 τρισ. το υπερόπλο της Λαγκάρντ

 • A-
 • A+

Συνολικά 1,850 τρισ. ρευστότητα + 1,8 τρισ. ευρωπαϊκά κονδύλια= 3,6 τρισ. ευρώ κατά της πανδημίας. Αυτό σε αδρές γραμμές είναι το σωρευτικό αποτέλεσμα των εξελίξεων που σημειώθηκαν χθες μεταξύ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, με τον συμβιβασμό μεταξύ των 27 για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων κατά της πανδημίας (το pandemic emergency purchase programme, PEPP) και να επεκτείνει τον ορίζοντα εφαρμογής του για σχεδόν ενάμιση ακόμη χρόνο.

Ο ορίζοντας της απόφασης της ΕΚΤ δείχνει και την πεποίθηση της ηγεσίας της ότι το 2021 θα κυλήσει με μεγάλες δυσκολίες και σε κάθε περίπτωση δεν θα ακολουθήσει το σενάριο ανάκαμψης τύπου V, δηλαδή μιας αλματώδους ανάκαμψης που θα καλύψει τις πρωτοφανείς απώλειες του 2020.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει κατά 500 δισ. ευρώ τις αγορές τίτλων, ανεβάζοντας τη δύναμη πυρός του PEPP στο 1,850 τρισ. ευρώ, και να παρατείνει το πρόγραμμα τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022, από τον Ιούνιο του 2021 που ήταν ο μέχρι χθες προγραμματισμός. Εχει σημασία άλλωστε ότι η ΕΚΤ σημειώνει στην απόφασή της πως θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων μέχρι να εκτιμήσει ότι η κρίση που προκαλεί η πανδημία έχει λήξει.

Επιπλέον η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει τον μακροπρόθεσμο δανεισμό προς τις τράπεζες με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους (ουσιαστικά μηδενικά επιτόκια) μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, ενώ προανήγγειλε ότι στη διάρκεια του επόμενου έτους θα γίνουν τέσσερις πρόσθετες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης. Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης διατηρήθηκε μηδενικό ενώ το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διατηρήθηκε στο αρνητικό ιστορικό χαμηλό -0,50%. Πέραν αυτών, η ΕΚΤ θα συνεχίσει και το τρέχον, «κανονικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (το asset purchase programme - APP), με μηνιαίες αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά τη δυναμική της πανδημίας και το χρονοδιάγραμμα της διάθεσης των εμβολίων. Θα συνεχίσουμε επίσης να παρακολουθούμε τις εξελίξεις... Το Διοικητικό Συμβούλιο, επομένως, παραμένει έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που διαθέτει», είναι οι χαρακτηριστικές φράσεις της ανακοίνωσης της ΕΚΤ από τις οποίες αναδύεται ανησυχία, ενώ η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε ότι το πλήγμα της πανδημίας στην οικονομία ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις της. Με δεδομένη την παράταση των λοκντάουν και παρά την ισχυρή ανάκαμψη της ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, η Λαγκάρντ εκτίμησε ότι το τέταρτο τρίμηνο θα κλείσει με σημαντική πτώση του ΑΕΠ. «Η μεταποίηση αντέχει μεν, όμως οι υπηρεσίες κλονίζονται, ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά χαμηλός και η ζήτηση παραμένει αδύναμη» ήταν το τετράπτυχο της απαισιοδοξίας της προέδρου της ΕΚΤ.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, αν και αναμενόμενες, σε συνδυασμό με τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες για απεμπλοκή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης από το ουγγρο-πολωνικό βέτο, πυροδότησαν ακόμη ένα κύμα αγορών ομολόγων της ευρωζώνης και πτώσης των αποδόσεών τους. Το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν χθες 0,61%, του ιταλικού 0,53%, του ισπανικού μόλις 0,02%, ενώ του πορτογαλικού ήταν αρνητικό, -0,02%. Αρνητικά παρέμειναν τα επιτόκια των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης.

Κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα επιτρέψουν την αγορά επιπλέον 10-15 δισ. ελληνικών ομολόγων, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των δανειακών αναγκών του Δημοσίου για το 2021. Μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα η ΕΚΤ είχε αγοράσει 16 δισ. ελληνικά ομόλογα που είναι διαπραγματεύσιμα, ενώ ώς το τέλος του προγράμματος οι αγορές μπορεί να φτάσουν τα 40 δισ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στον αντίποδα της αγοράς ομολόγων, όπως επίσης ήταν αναμενόμενο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν σχεδόν όλα με ήπια πτώση, με εξαίρεση το ελληνικό, στο οποίο ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,72%, έπειτα από 14 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις.

Στα συγκοινωνούντα δοχεία των αγορών αυτό είναι το σύνηθες και αναμενόμενο: το έξυπνο χρήμα, που από την αρχή της πανδημίας έχει οδηγήσει τις αγορές μετοχών σε μια πορεία αντιστρόφως ανάλογη με την πρωτοφανή ύφεση στην οποία βυθίζονται οι οικονομίες και με την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται οι εργαζόμενοι, καταφεύγει πρόθυμα στην ασφάλεια του κρατικού χρέους που έχει και τις γερές πλάτες της ΕΚΤ. Κι αυτό για τον επιπλέον λόγο ότι το πρόγραμμα έκτακτων αγορών της ΕΚΤ θα περιλάβει όχι μόνο κρατικά και εταιρικά ομόλογα, αλλά και αυτά που πρόκειται να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση ως οντότητα, για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλύψει μεγάλο μέρος του νέου κοινού δανεισμού με έκδοση των λεγόμενων πράσινων και κοινωνικών ομολόγων, που προσελκύουν έντονα ακόμη και κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια. Το σήμα που εξέπεμψαν χθες σχεδόν ταυτόχρονα Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη έστρεψε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ έξυπνου χρήματος από τις μετοχές στα ομόλογα της ευρωζώνης.

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έπεσε 0,47%, του Παρισιού 0,13%, του Μιλάνου 0,41% και της Μαδρίτης 0,61%. Μικρές απώλειες κατέγραφε μέχρι χθες και το αμερικανικό χρηματιστήριο στον βιομηχανικό του δείκτη Dow Jones. Ο τεχνολογικός Nasdaq, αντίθετα, κατέγραφε και χθες άνοδο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαγκάρντ: Πρόωρη η συζήτηση για τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων
Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγοράς ομολόγων για να κρατήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού.
Λαγκάρντ: Πρόωρη η συζήτηση για τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνει «δύναμη πυρός» η ΕΚΤ
Με αύξηση κατά 600 δισ. ευρώ του κονδυλίου για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), απάντησε η ΕΚΤ στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό και για το ΑΕΠ.
Αυξάνει «δύναμη πυρός» η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Λαγκάρντ δεν μετρίασε τον πανικό τις αγορές
Μια δήλωση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στάθηκε αρκετή για να δημιουργήσει περαιτέρω αναστάτωση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. 
Η Λαγκάρντ δεν μετρίασε τον πανικό τις αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Άσφαιρες» οι εξαγγελίες ΕΚΤ, μπαράζ πωλήσεων στα ομόλογα
Μόνο προσωρινά καθησύχασε τις αγορές η υπόσχεση της ΕΚΤ για νέο εργαλείο παρέμβασης • Ανοδικά κινούνται τα ομόλογα, βυθίζονται τα χρηματιστήρια.
«Άσφαιρες» οι εξαγγελίες ΕΚΤ, μπαράζ πωλήσεων στα ομόλογα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% από τον Ιούλιο, άλμα στις αποδόσεις ομολόγων
Αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα τέλη Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη αύξηση επιτοκίου μετά το 2011.
ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% από τον Ιούλιο, άλμα στις αποδόσεις ομολόγων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ
Σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι απλώς βέβαιη, αλλά ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη από 0,25%.
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας