• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 29.0°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 25.6°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 23.7°C / 27.7°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.2°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.2°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.1°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 25.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  85%

Χωρίς σύμβαση πλήρους απασχόλησης είναι το 52,65% των εργαζομένων στην Ελλάδα

Πρωτεία στην επισφαλή εργασία

 • A-
 • A+

Τα πάνω κάτω έφεραν μέσα σε μία μόλις δεκαετία η περιβόητη «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας και η καθιέρωση ελαστικότερων μορφών απασχόλησης, οδηγώντας σε περισσότερη φτώχεια και ανισότητα την ανθρωπότητα.

Οπως αποκαλύπτει η νέα ετήσια έκθεση World Employment and Social Outlook της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, σήμερα μόλις ο ένας στους τέσσερις εργαζομένους στον κόσμο εργάζεται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Μαύρη εργασία

Η μελέτη –που καλύπτει το 84% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού– διαπιστώνει ότι το 75% των εργαζομένων του πλανήτη εργάζεται με προσωρινές ή βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, σε ανεπίσημες -συχνά χωρίς κανένα συμβόλαιο- μαύρες θέσεις εργασίας, είναι αυτοαπασχολούμενο ή προσφέρει την εργασία του στην οικογένειά του χωρίς αμοιβή.

Η Ελλάδα έχει τα πρωτεία σ’ αυτήν την εξέλιξη στην Ευρώπη, αφού το 52,65% των εργαζομένων εργάζονται, σύμφωνα με την ILO, χωρίς σύμβαση πλήρους απασχόλησης, χωρίς δηλαδή υγειονομική κάλυψη, συνταξιοδοτικές εισφορές, επιδόματα.

Συνολικά περισσότερο από το 60% των εργαζομένων του πλανήτη εργάζεται σήμερα χωρίς καν να έχει κάποια μορφή σύμβασης εργασίας.

Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι αυτοαπασχολούμενοι ή συντρέχουν στις εργασίες της οικογένειάς τους χωρίς αμοιβή. Ωστόσο και στους εργαζομένους που αμείβονται με μισθό ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 42%, εργάζεται χωρίς να έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Μια άλλη τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι η αύξηση της μερικής απασχόλησης -ειδικά στις γυναίκες.

Σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου -για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία- οι θέσεις μερικής απασχόλησης που δημιουργήθηκαν μεταξύ 2009 και 2013 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες πλήρους απασχόλησης.

Ανασφάλεια

«Ολα αυτά τα νέα στοιχεία δείχνουν έναν αυξανόμενα διαφοροποιημένο κόσμο εργασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι νέες μη τυπικές μορφές εργασίας μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Από την άλλη πλευρά όμως, αυτές οι αναδυόμενες τάσεις απασχόλησης αποτελούν και την αντανάκλαση μιας εκτεταμένης ανασφάλειας στους εργαζομένους», τονίζει ο γενικός γραμματέας της ILO Γκάι Ράιντερ.

«Η αλλαγή αυτή, από τις παραδοσιακές σχέσεις απασχόλησης σε λιγότερο τυπικές μορφές, σχετίζεται με την άνοδο της ανισότητας και της φτώχειας σε αρκετές χώρες», συμπληρώνει.

Η έκθεση δείχνει ότι το μέσο εισόδημα των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης τείνει να είναι χαμηλότερο του αντίστοιχου των εργαζομένων σταθερής απασχόλησης.

Ακόμη, ότι η άνοδος της μαύρης, αδήλωτης εργασίας, της προσωρινής απασχόλησης όπως και της ακούσιας part-time εργασίας συνέβαλε στη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ακόμη χειρότερο όμως είναι το γεγονός ότι η αλλαγή των προτύπων στην απασχόληση επηρεάζει την οικονομία, τόσο τη συνολική ζήτηση όσο και τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης, από τη μια πλευρά, και εργασίας, παραγωγικότητας, από την άλλη.

«…Διαιωνίζουν τον φαύλο κύκλο της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης και της αργής δημιουργίας θέσεων εργασίας, που χαρακτήρισε την παγκόσμια οικονομία και αρκετές αγορές εργασίας στην περίοδο μετά το κραχ του 2008», προειδοποιεί ο Ράιντερ.

Προτάσεις

Η έκθεση αποτιμά ότι η άνοδος της ανεργίας και η διάβρωση της ποιότητας της εργασίας μετά την κρίση του 2008 δημιούργησαν ένα κενό στο σύνολο της αξίας των μισθών παγκοσμίως ίσο με το 1,2% του ΑΕΠ της Γης.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ILO συνιστά στις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στο αίτημα για μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, πλήρη απασχόληση, επαρκή εργασιακή και κοινωνική προστασία για διαφορετικούς τύπους απασχόλησης και στις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης
Υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη προβλέπει φέτος και το 2018 στον πλανήτη η Παγκόσμια Τράπεζα. Η εκτίμηση αυτή όμως μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί όταν μεγάλες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως η Βρετανία,...
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική πρωτιά στην ανισότητα
To Champions League της ανισότητας κατακτά η Ελλάδα στη μετά κραχ εποχή χάρη στα μνημόνια, τις υφεσιακές πολιτικές της ακραίας λιτότητας και τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της απελευθέρωσης και της...
Ελληνική πρωτιά στην ανισότητα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποχωρεί ο κύριος «εσωτερική υποτίμηση»
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, που εφάρμοσε -και μάλιστα με λάθος τρόπο- στην Ελλάδα την ξεχασμένη εδώ και δεκαετίες άγρια οικονομική πολιτική των περικοπών και οδήγησε τη χώρα μας σε μια...
Αποχωρεί ο κύριος «εσωτερική υποτίμηση»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
Ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο ενός νέου κραχ που θα φέρει το τέλος του κόσμου, τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν για πιο «πεζά» πράγματα όπως το τέλος του μηνιάτικου, στριμώχνοντας όλο...
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 95 μικροί Λούθηροι
​Μισή χιλιετία από τη θυροκόλληση στην εξώπορτα του Μητροπολιτικού Ναού της Βιρτεμβέργης των 95 Θέσεων κατά του Παπισμού από τον Λούθηρο και τους φοιτητές του, 95 Γερμανοί διανοούμενοι, επιστήμονες,...
Οι 95 μικροί Λούθηροι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το μίκρο στο μάκρο και κατόπιν στο Νόμπελ
O Σκοτσέζος Ανγκους Ντίτον τιμήθηκε χθες από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2015 για την πολυετή συνεισφορά του στην ανάλυση της κατανάλωσης, της ευημερίας, της...
Από το μίκρο στο μάκρο και κατόπιν στο Νόμπελ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας