• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 24.1°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 21.8°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.0°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 22.7°C
  2 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 23.2°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.2°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 23.3°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 21.0°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.5°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  58%
AP Photo/Francisco Seco

Κίνδυνος χρεοκοπίας για πολλά περιφερειακά αεροδρόμια της Ευρώπης

 • A-
 • A+

Πλήγμα σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης, που αναγκάστηκαν να κλείσουν τους τερματικούς σταθμούς και να μειώσουν το προσωπικό, προκαλεί η βαθιά κρίση του κλάδου των αερομεταφορών λόγω των συνεπειών της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Αλλά τα προβλήματά τους δεν τελειώνουν στον Covid-19. Ακόμα και όταν εξαλειφθεί ο νέος κορονοϊός, θα παραμένει η απειλή της κλιματικής αλλαγής, που οδηγεί σε επανεξέταση των δεδομένων και προοιωνίζει ένα μαύρο μέλλον για πολλά περιφερειακά αεροδρόμια.

Οι αποτυχημένες και ανοργάνωτες προσπάθειες των κυβερνήσεων των «27» στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έφεραν τα αεροδρόμια της Ευρώπης πιο κοντά στο χείλος της καταστροφής, δήλωσε ο Ολιβιέ Γιάνκοβιτς, από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI).

Αυτό προειδοποιεί ότι 193 ευρωπαϊκά αεροδρόμια κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν. «Τα αεροδρόμια που βρίσκονται αντιμέτωπα με την πτώχευση είναι κυρίως περιφερειακά αεροδρόμια που εξυπηρετούν και είναι αναπόσπαστα στις τοπικές κοινότητες», ανέφερε το Συμβούλιο.

«Σε μερικά από τα περιφερειακά αεροδρόμια πετούν [σ.σ. αεροσκάφη] με πέντε ή έξι επιβάτες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Έντι Γουίλσον, σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Ιρλανδίας τον Οκτώβριο.

Και μπορεί οι βαριές συνέπειες της πανδημίας φαίνονται απ' άκρη σ' άκρη του τομέα των αερομεταφορών, ωστόσο το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για τα μικρά αεροδρόμια, που χρησιμοποιούνται κυρίως για μικρές και μεσαίες διαδρομές, ενώ δεν έχουν μεγάλο αριθμό προορισμών και αεροπορικών εταιρειών.

Αρνητικά σημάδια προ Covid-19

Σε πολλά παρατηρούνταν οικονομική επισφάλεια και πριν τον Covid-19. To ACI ανέφερε ότι το 61% των αεροδρομίων, που εξυπηρετούν λιγότερους από 5 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως ήταν ζημιογόνα, πριν από την εμφάνιση του ιού. Το ποσοστό αυξάνεται στο 71% για τους αερολιμένες με λιγότερους από 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες τον χρόνο.

Όμως, η κρίση έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Ο Ρομάνο Παλιάρι από το Τμήμα Αεροπορικών Μεταφορών του Πανεπιστημίου Cranfield προέβλεψε ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια που ανήκουν στις τοπικές κυβερνήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να βγουν ζωντανά από την κρίση.

«Όλοι θέλουμε ένα αεροδρόμιο γιατί θεωρείται ως ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τις τοπικές οικονομίες αναφορικά με τη συνδεσιμότητα και δημιουργία θέσεων εργασίας και ούτω καθεξής. Έτσι θα το κρατήσουν όσο μπορούν» εκτίμησε ο καθηγητής. Ο ίδιος θεωρεί ότι μεγαλύτερο κίνδυνο «λουκέτου» διατρέχουν τα μικρότερα ιδιωτικά αεροδρόμια, που συναντά κανείς συχνότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι στην ηπειρωτική Ευρώπη, όπου πολλά αεροδρόμια ανήκουν σε ομίλους ή λειτουργούν με κάποιο επίπεδο κρατικής συμμετοχής.

Από την έναρξη της κρίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει πολλά πακέτα κρατικών ενισχύσεων, εκ των οποίων αρκετά προορίζονταν για μικρά περιφερειακά αεροδρόμια. Και παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει τη γραμμή της για τις κρατικές ενισχύσεις, ο Γιάνκοβιτς θέλει οι Βρυξέλλες να κάνουν περισσότερα υποστηρίζοντας πως τα περιφερειακά αεροδρόμια παίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, επιτρέποντας στους ανθρώπους εκτός των μητροπόλεων να γνωρίζουν το μπλοκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη και τον κίνδυνο αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών, σε περίπτωση που κλείσουν πολλά αεροδρόμιά τους.

Μάλιστα, ο σύμβουλος αεροπορικών μεταφορών, Άντριου Τσάρλτον, υπογράμμισε πως αφού τα εμβόλια γίνουν διαθέσιμα, η αεροπορία θα περάσει χρόνια για να επεκταθεί ξανά σε νέες αγορές με αποτέλεσμα να έρχονται δύσκολα χρόνια για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Ο ίδιος επεσήμανε πως οι μικροί προορισμοί σε ηλιόλουστες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πούλα της Κροατίας ή κάποιο ελληνικό νησί, θα προσελκύουν πάντα την τουριστική κίνηση, και ως εκ τούτου τα περιφερειακά αεροδρόμια της Βόρειας Ευρώπης ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, εκτός εάν υπάρχουν κίνητρα για τις τιμές.

«Πράσινες» ανησυχίες

Και όσα περιφερειακά αεροδρόμια επιβιώσουν θα έχουν μπροστά τους ακόμα ένα τεράστιο εμπόδιο. Ο στόχος της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη θα γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, σημαίνει ότι η σημερινή αεροπορία πρέπει να αλλάξει.

Οι βελτιώσεις υψηλής τεχνολογίας όπως τα αεροπλάνα μηδενικών εκπομπών ή η μαζική μετατροπή σε βιοκαύσιμα είναι πολύ μακριά, οπότε πιο πιθανό θεωρείται το σενάριο για προσπάθειες μείωσης στη ζήτηση των πτήσεων.

Εδώ, τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή ανταγωνίζονται μέσα μεταφοράς χαμηλότερων εκπομπών, όπως τρένα. Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία, το πακέτο υποστήριξης πολλών δισεκατομμυρίων για την Air France προέβλεπε λιγότερες εσωτερικές αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Παρισιού και μικρότερων πόλεων.

Πηγή: Politico

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κινδυνεύουν 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας λόγω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού κρούει η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία McKinsey.
Κινδυνεύουν 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκό αλαλούμ και στο βάθος... Eurogroup
Μια ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurougroup κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ βρίσκονται «χαμένοι στη μετάφραση» αδυνατώντας να συμφωνήσουν σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη συνοχή της Ένωσης. Βασικό...
Ευρωπαϊκό αλαλούμ και στο βάθος... Eurogroup
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαίνεται ο «πόλεμος» του αερίου, μειώνεται διαρκώς η ποσότητα που φτάνει στην Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα για τον επικείμενο και πολύ δύσκολο χειμώνα, την ώρα που η Gazprom διαρκώς περιορίζει τις ποσότητες που στέλνει στην Ευρώπη.
Μαίνεται ο «πόλεμος» του αερίου, μειώνεται διαρκώς η ποσότητα που φτάνει στην Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πελάτες» για το 4ο κύμα αναζητεί ο ESM
Οι… τσιγκούνηδες του Βορρά αναμένεται να θέσουν ζήτημα, αν μια χώρα χρειαστεί περαιτέρω δάνεια για την πανδημία, να τα πάρει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή να υπογράψει μνημόνια!
«Πελάτες» για το 4ο κύμα αναζητεί ο ESM

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας