Ιδού το μυστήριο: Η χρήση μετρητών στη Βρετανία μειώνεται επί χρόνια, αλλά η ζήτηση για χαρτονομίσματα έχει αυξηθεί πολύ. Και κανείς δεν ξέρει που πηγαίνει αυτό το χρήμα.
Ομάδα Βρετανών βουλευτών ανέφερε ότι «αγνοούνται» περίπου 50 δισεκατομμύρια μετρητά και παρότρυνε την Τράπεζα της Αγγλίας να το διερευνήσει.
Τα χρήματα «είναι κάπου κρυμμένα, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας δεν ξέρει πού, από ποιον και γιατί- και δεν φαίνεται να είναι πολύ περίεργη», είπε η Μεγκ Χίλιερ, πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Δαπανών του Κοινοβουλίου. «Θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για το που είναι τα "χαμένα" δισεκατομμύρια».
Η Τράπεζα έσπευσε να απαντήσει: «Οι πολίτες δεν έχουν υποχρέωση να εξηγήσουν στην Τράπεζα γιατί θέλουν να έχουν στην κατοχή τους χαρτονομίσματα. Αυτό σημαίνει ότι τα χαρτονομίσματα δεν αγνοούνται» αναφέρει ο εκπρόσωπός της σε γραπτή ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να καλύπτει τη ζήτηση σε μετρητά.
Ωστόσο, γεγονός είναι ότι υπάρχει ένα κάποιο μυστήριο: από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μετά αυξάνεται και η χρήση του πλαστικού χρήματος και η ζήτηση για μετρητά σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών το 2018. Κι αυτό εν μέρει και λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων που μειώνει τα κέρδη της αποταμίευσης.
Και ενώ σημειώθηκε μεγάλη πτώση στη ζήτηση νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από την αρχή της πανδημίας, φέτος, με την κορύφωση και των περιοριστικών μέτρων, ο κόσμος άρχισε να μαζεύει όλο και περισσότερα μετρητά στο σπίτι.
Ο αριθμός των χαρτονομισμάτων που είναι σε κυκλοφορία στη Βρετανία έφθασε στον αριθμό ρεκόρ των 4,4 δισεκατομμυρίων τον Ιούλιο, με συνολική αξία τα 76,5 δισεκατομμύρια λίρες. Το 2000 αντίστοιχα ήταν 1,5 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα συνολικής αξίας μόλις 24 δισ. λιρών.
Ταυτόχρονα όμως ο αριθμός των συναλλαγών με μετρητά μειώθηκε και ενώ πριν μια δεκαετία τα μετρητά αντιστοιχούσαν σε 6 από τις 10 συναλλαγές, πέρσι ήταν λιγότερες από τρεις.
Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι 20%-24% της αξίας των χαρτονομισμάτων που είναι σε κυκλοφορία χρησιμοποιούνται για συναλλαγές με μετρητά, ενώ ένα 5% χρησιμεύει ως αποταμίευση των νοικοκυριών.
«Πολύ λίγα γνωρίζουμε για τα υπόλοιπα, συνολικής αξίας 50 δισ., αλλά πιθανή εξήγηση είναι ότι τα μετρητά βρίσκονται σε λογαριασμούς στο εξωτερικό ή σε πιθανές επενδύσεις στη Βρετανία που δεν έχουν καταγραφεί ή για χρήση στη μαύρη οικονομία», αναφέρει η κοινοβουλευτική επιτροπή στην έκθεσή της. Και συστήνει στην κεντρική τράπεζα περαιτέρω διερεύνηση για να βοηθηθούν κι άλλες υπηρεσίες στο έργο τους, όπως για παράδειγμα στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας