Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεθνής εκστρατεία για «να πληρώσει η Amazon»
AP Photo/Tony Gutierrez

Διεθνής εκστρατεία για «να πληρώσει η Amazon»

  • A-
  • A+

Περισσότεροι από 400 βουλευτές από 34 χώρες υπέγραψαν επιστολή με παραλήπτη τον βασικό μέτοχο της Amazon.com Inc. Τζεφ Μπέζος, στο πλαίσιο εκστρατείας που υποστηρίζει ότι ο τεχνολογικός γίγαντας «απέφυγε και απέρριψε… χρέη προς τους εργαζόμενους, κοινότητες και τον πλανήτη». 

Η εκστρατεία «Make Amazon Pay» ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου –ημέρα της γνωστής Black Friday– από έναν συνασπισμό περισσότερων από 50 οργανισμών (συνδικάτα, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς κ.ά.), με αιτήματα που περιλαμβάνουν βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας και πλήρη διαφάνεια στην πληρωμή φόρων. Στην εκστρατεία αυτή μετέχουν και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25. 

Στην επιστολή προς το αφεντικό της Amazon, οι βουλευτές τον καλούν να αλλάξει τις πολιτικές του, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από τα κοινοβούλια των επιμέρους χωρών θα υποστηρίξουν το κίνημα που αναπτύσσεται σε όλο τον πλανήτη για να «αναγκάσουμε την Amazon να πληρώσει».

Η Amazon, ο μεγαλύτερος πωλητής λιανικής στον κόσμο, έχει αντιμετωπίσει κριτική για τις φορολογικές πρακτικές του στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι πριν από περίπου έναν μήνα, η Ε.Ε. κατηγόρησε την Amazon για στρέβλωση του ανταγωνισμού μέσω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά και της συστηματικής «αξιοποίησης» των δεδομένων των άλλων εταιρειών λιανικού εμπορίου που πωλούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα της. H κερδοφορία της Amazon τους τελευταίους μήνες συνδέεται κυρίως με την επιστροφή της Ευρώπης στα lockdowns και τους εκτεταμένους περιορισμούς στην εμπορική δραστηριότητα.

Από την πλευρά της η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα κέρδη της παραμένουν χαμηλά, καθώς το λιανικό εμπόριο είναι μια πολύ ανταγωνιστική κατάσταση με χαμηλό περιθώριο κέρδους. Επίσης, ισχυρίζεται αφενός πως έχει «ισχυρό ιστορικό υποστήριξης των υπαλλήλων μας, των πελατών μας και των κοινοτήτων μας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ασφαλών συνθηκών εργασίας, ανταγωνιστικών μισθών και μεγάλων παροχών», αφετέρου πως «πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους παγκοσμίως».

Ολόκληρη η επιστολή

Αγαπητέ κύριε Μπέζος,

Είναι ευρέως γνωστό ότι η Amazon έχει την οικονομική δυνατότητα αποζημίωσης για το κόστος που επιφέρει η δραστηριότητά της στους ανθρώπους και στον πλανήτη. Και όμως – ξανά και ξανά – η Αmazon έχει αρνηθεί και αποφύγει τα χρέη της προς τους εργαζόμενους, τις κοινωνίες, τα κράτη, τις κοινότητες και το περιβάλλον.

Η δική σας τεράστια ατομική περιουσία αποτελεί ζωντανή απόδειξη της απλήρωτης εργασίας, του δωρεάν κοινωνικού κεφαλαίου και των μη αποζημιωμένων περιβαλλοντικών υλών που η εταιρεία σας έχει εκμεταλλευτεί. Ναι, έχετε καινοτομήσει και διαχειριστεί την Amazon επιδέξια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της προκλητικής συσσώρευσης κεφαλαίου σας, οφείλεται στο γεγονός ότι, για πάρα πολύ καιρό, έχετε αποφύγει να πληρώσετε αξιοπρεπείς μισθούς, να πληρώσετε για την καταστροφή των τόσο ζωτικών για την οικονομία, μικρών επιχειρήσεων, να πληρώσετε για την περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία μεγιστοποίησε τα κέρδη σας και τέλος αποφεύγετε να πληρώσετε φόρους.

Η Amazon ήταν απ’ τους μεγάλους κερδισμένους της συνεχιζόμενης πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο που, ενώ οι εργαζόμενοι της Amazon ίδρωναν στις αποθήκες σας κάτω από επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, λαμβάνοντας πενιχρές αυξήσεις μισθών και τον κίνδυνο αντιποίνων όποτε προσπάθησαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ή να οργανώσουν τους συναδέλφους τους, ο προσωπικός σας πλούτος αυξανόταν κατά περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια την ώρα.

Κάνατε την εταιρεία σας κυρίαρχη με τεράστιο κόστος στο περιβάλλον μας. Ενώ έχετε αναγνωρίσει προσωπικά τον κλιματικό κίνδυνο μεταξύ των καθοριστικών προκλήσεων της εποχής μας, το ενεργειακό αποτύπωμα της Amazon στο περιβάλλον είναι μεγαλύτερο από εκείνο των δύο τρίτων όλων των χωρών πλανήτη. Το σχέδιό σας για μείωση ρύπων είναι και ανεπαρκές, για την επίτευξη μιας κλιματικής σταθερότητας, και μας και δύσκολα εμπνέει εμπιστοσύνη, δεδομένου του ιστορικού των αθετημένων υποσχέσεων της Amazon για την βιωσιμότητα, και τις οικονομικές ενίσχυση αρνητών της κλιματικής αλλαγής.

Δεσμευόμαστε λοιπόν, εκ μέρους του πλανήτη μας, να «αναγκάσουμε την Amazon να πληρώσει».

Τέλος, έχετε υπονομεύσει τις δημοκρατίες μας και την ικανότητά τους να αντιδρούν στις συλλογικές προκλήσεις. Οι μονοπωλιακές πρακτικές σας έχουν συμπιέσει τις μικρές επιχειρήσεις, οι διαδικτυακές υπηρεσίες σας έχουν κουρελιάσει τα προσωπικά δεδομένα και όλα αυτά με αμελητέα ανταπόδοση από σας. Δεν είναι αλήθεια, για παράδειγμα, ότι για το 2017 και το 2018, η Άμαζον πλήρωσε μηδενικό φόρο επιχειρήσεων στο αμερικανικό δημόσιο; Μέσω της παγκόσμιας φοροδιαφυγής σας, βλάπτετε τη δημόσια παροχή υγείας, εκπαίδευσης, στέγασης, κοινωνικής ασφάλισης και υποδομών.

Δεσμευόμαστε λοιπόν, εξ ονόματος των πολιτών του κόσμου, να «αναγκάσουμε την Amazon να πληρώσει».

Δεν περιμένουμε να αλλάξετε πρακτική. Ωστόσο σκοπεύουμε να καταστήσουμε πολύ πιο δύσκολο για εσάς να συνεχίσετε την ίδια. Η Black Friday δεν ήταν παρά μόνο μια πολύ μικρή αρχή. To επόμενο βήμα είναι, μέσα από τα κοινοβούλιά μας να υποστηρίξουμε το κίνημα που αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο για να Αναγκάσουμε Την Amazon Να Πληρώσει.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Amazon κερνάει, Τζεφ Μπέζος πίνει
Για στρέβλωση του ανταγωνισμού μέσω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά και της συστηματικής «αξιοποίησης» των δεδομένων των άλλων εταιρειών λιανικού εμπορίου που πωλούν τα προϊόντα τους στην...
Amazon κερνάει, Τζεφ Μπέζος πίνει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25 ετών έγινε η Amazon
Τα 25α της γενέθλια γιόρτασε χθες η Amazon, μια από τις πλουσιότερες αλλά και τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες του πλανήτη, που επικρίθηκε για πληθώρα περιπτώσεων καταχρηστικής συμπεριφοράς.
25 ετών έγινε η Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία φορολόγησης των ψηφιακών πολυεθνικών
Διάθεση για να μπει ένα τέλος στη φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν πολυεθνικοί κολοσσοί του τομέα της υψηλής τεχνολογίας,έδειξαν στη συνάντησή τους στη Φουκουόκα οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20.
Συμφωνία φορολόγησης των ψηφιακών πολυεθνικών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τη στρατηγική της για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα, όμως ελάχιστη ανταπόκριση φαίνεται να είχε
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γαλλικός φόρος μέχρι 5% στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες
Φόρο έως και 5% σε κολοσσούς του ίντερνετ, όπως οι Amazon και Facebook, επιβάλλει η γαλλική κυβέρνηση προσδοκώντας σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Γαλλικός φόρος μέχρι 5% στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας