• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.5°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 17.0°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.6°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 9.5°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.5°C / 14.0°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 15.3°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  0 BF
  79%
AP Photo

Επίθεση χάκερ στα συστήματα εφοδιασμού των εμβολίων COVID-19

 • A-
 • A+

Άγνωστοι πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση με στόχο την ψυχρή αλυσίδα τροφοδοσίας που απαιτείται για τη μεταφορά και παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, όπως αναφέρει έκθεση της IBM η οποία περιγράφει αναλυτικά μια αναβαθμισμένη μεθοδική επιχείρηση, πιθανώς υποκινούμενη από κάποιο κράτος. 

Οι άγνωστοι χάκερ φέρεται να προσπαθούσαν να αλλοιώσουν ή να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με τις ζωτικής σημασίας διαδικασίες διατήρησης των εμβολίων σε ψυχρές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους από τα εργοστάσια παραγωγής στα νοσοκομεία και τα ατομικά ιατρεία. Σύμφωνα με την έκθεση που κατάρτισε η ειδική ομάδα διασφάλισης πληροφοριών της IBM, που συμβουλεύει τις εταιρίες και τον ιδιωτικό τομέα σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, οι δράστες στοχοποίησαν οργανισμούς με σύστημα ψυχρής αλυσίδας, επικουρούμενους από τη ΣΔΙΤ με όνομα «Συμμαχία για το Εμβόλιο (GAVI)», η οποία είναι υπεύθυνη για την ανοσοποίηση φτωχότερων χωρών. 

Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία των εμβολίων, η συντήρησή τους σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Τα εμβόλια των Pfizer & BionTech και της Moderna, που παράχθηκαν πρώτα στην κούρσα του εμβολίου και πρόκειται να εγκριθούν για μαζική διανομή στην αγορά, έχουν ορισμένους αυστηρούς περιορισμούς. Για παράδειγμα το εμβόλιο της πρώτης χρειάζεται να διατηρείται σε θερμοκρασίες κάτω των 70-80 oC, ενώ αυτό της Moderna τουλάχιστον στους -20 oC. Οι χάκερ υποδύθηκαν στέλεχος κινεζικής παρόχου ψυγείων ακραία χαμηλών θερμοκρασιών στο πλαίσιο μιας συντονισμένης επαγγελματικής επιχείρησης ηλεκτρονικής απαλλοτρίωσης ονομάτων πρόσβασης και κωδικών στα συστήματα των εφοδιαστικών εταιρειών, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την IBM η εφοδιαστική αλυσίδα τέτοιου τύπου είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και πολυεπίπεδη δομή, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια «νέα κρίσιμη παγκόσμια υποδομή». 

Από τη μεριά των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εκφράστηκαν προειδοποιήσεις νωρίτερα φέτος ότι εξαπολύονται συντονισμένες κρατικά πριμοδοτούμενες επιχειρήσεις κυβερνοεπιθέσεων με αφετηρία την Κίνα και τη Ρωσία. Σύμφωνα με την αφήγησή τους, οι δύο τελευταίες έχουν βάλει στο στόχαστρο τη φαρμακευτική και ακαδημαϊκή έρευνα που διεξάγεται για τη θεραπεία του κορονοϊού, στην οποία υπάγεται και η έρευνα για τα εμβόλια, χαρακτηρίζοντας την διακρατική αυτή αντιπαράθεση ως «πόλεμο διανοητικής ιδιοκτησίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο οι ΗΠΑ άσκησαν ποινική δίωξη για κλοπή εμπορικών απορρήτων σε δύο Κινέζους χάκερ, που ομολογουμένως παρενέβησαν σε αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες διεξήγαγαν έρευνα για τον κορονοϊό. Παράλληλα, η Wall Street Journal ανέφερε πως η Βόρεια Κορέα είχε συμπράξει στο συντονισμό επιθέσεων εναντίον έξι παρασκευαστών εμβολίου, περιλαμβανομένων των Johnson και Novavax στις ΗΠΑ, της AstraZeneca στη Μ. Βρετανία, και ορισμένων νοτιοκορεάτικων εταιρειών.

Συμπληρωματικά, η έκθεση της IBM περιγράφει μια εκστρατεία χάκινγκ με εύρος 6 χωρών και βασικούς στόχους τη μονάδα δασμών και φορολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας και της τεχνολογίας. Η ειδική ομάδα της IBM ανακάλυψε την εκστρατεία τον Οκτώβρη, ένα μήνα μετά την έναρξή της. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιη αν οι χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δίκτυα των εταιρειών και να αποσπάσουν τελικά πληροφορίες. Ο κολοσσός πληροφορικής κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς, τα κράτη και τις εταιρείες να οχυρωθούν στο μέγιστο βαθμό όσον αφορά στην κυβερνοασφάλειά τους, καθώς αυτή η παράμετρος αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τέλος, το FBI έχει λάβει γνώση του περιστατικού και θα κινήσει όλα τα απαραίτητα μέσα, ενώ η GAVI διαβεβαίωσε πως έχει αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας για την απόκρουση τέτοιων επιθέσεων, τα οποία θα συνεχίσει να βελτιστοποιεί.

 

Με πληροφορίες από Financial Times 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επτά χιλιάδες απολύσεις στη Marks & Spencer
Ο όμιλος που απασχολεί περισσότερους από 80.000 εργαζομένους στον κόσμο, σημειώνει πως οι μειώσεις στο προσωπικό θα πραγματοποιηθούν κυρίως σε εθελοντική βάση ή μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Επτά χιλιάδες απολύσεις στη Marks & Spencer
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση 61% στα κέρδη της Pfizer
Σύμφωνα πάντως με την ελληνική κυβέρνηση, ένας στους δύο ασθενείς με Covid που ήταν χθες διασωληνωμένος στη χώρα μας (48,75% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) ήταν πλήρως εμβολιασμένος, το πιο πιθανό με εμβόλιο...
Αύξηση 61% στα κέρδη της Pfizer
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
Μετά τα 200 εκατομμύρια δόσεις από την αμερικανογερμανική κοινοπραξία, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν άλλα 300 εκατομμύρια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη.
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Μετά τον εμβολιασμό των ενηλίκων της χώρας η βοήθεια στην Ε.Ε., λέει το Λονδίνο
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να βοηθήσει την Ε.Ε. με προμήθειες εμβολίων, αλλά μόνο εάν δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού του, υπαινίχθηκε σήμερα η υπουργός Εμπορίου.
Μετά τον εμβολιασμό των ενηλίκων της χώρας η βοήθεια στην Ε.Ε., λέει το Λονδίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Στέλλα Κυριακίδου: Παγκόσμια η πανδημία, παγκόσμιες και οι λύσεις
Ανακοινώσεις για την στρατηγική των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένονται νωρίς το απόγευμα, από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και την Επίτροπο Υγείας.
Στέλλα Κυριακίδου: Παγκόσμια η πανδημία, παγκόσμιες και οι λύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας