• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.4°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 22.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 20.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 18.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 23.4°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 21.5°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  0 BF
  88%

Η οικονομική συνταγή του κυρίου Ολιβιέ Μπλανσάρ έτσι όπως εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα απέτυχε και αυτό συνέβη επειδή ήταν εξ αρχής λάθος

EPA/ SHAWN THEW

Αποχωρεί ο κύριος «εσωτερική υποτίμηση»

 • A-
 • A+

Φεύγει κι αφήνει πίσω του συντρίμμια. Ο λόγος για τον Ολιβιέ Μπλανσάρ, τον επί επτά συναπτά έτη επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πνευματικό πατέρα της εσωτερικής υποτίμησης, της άγριας δηλαδή πολιτικής περικοπών που εφαρμόστηκε διά ροπάλου στη χώρα μας από την τρόικα, οδηγώντας στη σημερινή καταστροφή.

Ο 67χρονος Γάλλος οικονομολόγος απέκτησε διδακτορικό το 1977 από το ΜΙΤ των ΗΠΑ, Πανεπιστήμιο στο οποίο συνεχίζει να διδάσκει ώς σήμερα Οικονομικά. Νωρίτερα δίδαξε στο Χάρβαρντ, ενώ διετέλεσε σύμβουλος των Fed της Βοστόνης και της Νέας Υόρκης.

Στους Ελληνες θα μείνει αξέχαστος για τη θητεία του στο ΔΝΤ ως επικεφαλής οικονομολόγος, θέση στην οποία τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 από τον τότε γενικό διευθυντή του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν. Δύο χρόνια προτού αναλάβει αυτή τη θέση, ο Μπλανσάρ είχε υποστηρίξει σε επιστημονικό άρθρο του με αντικείμενο τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη της Πορτογαλίας ότι η μείωση των ονομαστικών μισθών είναι το ίδιο με μια επιτυχημένη υποτίμηση ενός εθνικού νομίσματος -που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποκλειόταν λόγω του ευρώ.

Την εξωφρενική επιστημονικά αλλά και επικίνδυνη αυτή ιδέα, ο Μπλανσάρ ανέλαβε να εφαρμόσει ως επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ μετά το 2008. Γύρω του στοιχήθηκαν εκατοντάδες συντηρητικοί οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διαμορφωτές οικονομικής πολιτικής απ’ όλο τον κόσμο.

Η εσωτερική υποτίμηση αποτέλεσε για όλους αυτούς το φάρμακο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας που βρίσκεται σε νομισματική ένωση και δεν θέλει να φύγει από αυτήν. Ο στόχος είναι η μείωση του γενικού επιπέδου των τιμών και για να επιτευχθεί αυτό μειώνονται αρχικά οι μισθοί.

Η μείωση των μισθών οδηγεί με τη σειρά της σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, της ζήτησης στην οικονομία και –υποτίθεται- στην επιθυμητή πτώση των τιμών. Θεωρητικά πάντα, στο τέλος η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων αποκαθίσταται σε χαμηλότερες ονομαστικές τιμές, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Συνταγή... φτώχειας

Αυτό που συνέβη βέβαια από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που είχαν υπαχθεί σε Μνημόνιο ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό, ήταν μια τραγωδία. Η χώρα μας βούτηξε σε βαθιά ύφεση για έξι χρόνια, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25%, η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 27% -στους νέους πάνω από 50%- ενώ περισσότερο από το 1/3 των Ελλήνων βυθίστηκε στην ακραία φτώχεια.

Οσον αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όλοι αναρωτιούνται πού είναι. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζει να λέει ότι αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας ενώ αρκετοί οικονομολόγοι αμφιβάλλουν για το αν επιτεύχθηκε έστω κάποια βελτίωση.

Η οικονομική συνταγή του κυρίου Μπλανσάρ απέτυχε και αυτό συνέβη επειδή ήταν εξ αρχής λάθος. Στην οικονομική επιστήμη, η πτώση του γενικού επιπέδου τιμών δεν ονομάζεται εσωτερική υποτίμηση αλλά αποπληθωρισμός. Και ο αποπληθωρισμός δεν είναι πολιτική, είναι ένα ατελείωτο καταστροφικό σπιράλ πτώσης τιμών και μισθών που διαλύει την παραγωγή, την απασχόληση και την οικονομία.

Είναι η κατάσταση στην οποία περιέπεσαν όλες οι οικονομίες της Δύσης μετά το κραχ του ‘29, η Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του ‘30, που η οικονομική επιστήμη ορκίστηκε να μην ξανασυμβεί στον πλανήτη.

Αυτή την «οικονομική πανούκλα», που έπρεπε να μείνει για πάντα σε καραντίνα, αποφάσισαν να ξεθάψουν τόσο ο κύριος Μπλανσάρ όσο και οι οπαδοί του και να την προτείνουν ως θεραπεία στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες -που αδυνατούσαν λόγω κοινού νομίσματος να προχωρήσουν σε υποτίμηση.

Πολύ γρήγορα βέβαια, στα τέλη του 2012, και ενώ οι παρενέργειες αυτής της πολιτικής άρχισαν να αποτυπώνονται με δραματικό τρόπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, ο Μπλανσάρ προσπάθησε να ανασκευάσει παραδεχόμενος λάθη.

Ο Γάλλος οικονομολόγος παραδέχτηκε συγκεκριμένα ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που χρησιμοποιήθηκε από το Ταμείο για να προβλέπει την επίπτωση των περικοπών και της λιτότητας στο ελληνικό ΑΕΠ είχε εκτιμηθεί στο 0,5% ενώ η πραγματική του τιμή είναι υπερτριπλάσια.

Με απλά λόγια, για κάθε ευρώ περικοπών που επέβαλλε η τρόικα, το ελληνικό ΑΕΠ μειωνόταν όχι κατά 50 σεντς, όπως προέβλεπε το μοντέλο του ΔΝΤ, αλλά κατά 1,7 ευρώ.

Ηταν μια ομολογία θρασύτατη, μια «ομολογία απίστευτη», όπως έγραψε το γαλλικό περιοδικό «Marianne», ήταν η παραδοχή ότι η στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης της τρόικας και των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων -που έφερε φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες, ενεχυροδανειστήρια, εξαθλίωση, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας- απέτυχε γιατί υποτιμήθηκαν οι συνέπειες, γιατί έγινε λάθος σε έναν οικονομικό συντελεστή.

Το μεγαλύτερο θράσος όμως είναι ότι αντί αυτή η πολιτική να αποσυρθεί τάχιστα και διά παντός συνεχίστηκε για ακόμη δύο χρόνια χειροτερεύοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι περικοπές συνεχίζουν να αποτελούν αίτημα των «θεσμών» στις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα όνειρο θερινής νυκτός...
Με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία, το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει πρόγραμμα... θερινής νυκτός, ενώ ο στόχος του παρατεταμένου υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος μακρινή… φαντασίωση. Το πρόγραμμα απαιτεί πλεόνασμα 3%...
Ενα όνειρο θερινής νυκτός...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η δεκαετής ανάπτυξη δεν έφθασε στην τσέπη του μέσου Αμερικανού
Ακριβά πληρώνει ο μέσος Αμερικανός την παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης της οικονομίας, τονίζει το ΔΝΤ. Στην ετήσια έκθεσή του για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υπογραμμίζει μια σειρά από προβληματικούς...
Η δεκαετής ανάπτυξη δεν έφθασε στην τσέπη του μέσου Αμερικανού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
Ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο ενός νέου κραχ που θα φέρει το τέλος του κόσμου, τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν για πιο «πεζά» πράγματα όπως το τέλος του μηνιάτικου, στριμώχνοντας όλο...
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης
Υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη προβλέπει φέτος και το 2018 στον πλανήτη η Παγκόσμια Τράπεζα. Η εκτίμηση αυτή όμως μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί όταν μεγάλες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως η Βρετανία,...
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 95 μικροί Λούθηροι
​Μισή χιλιετία από τη θυροκόλληση στην εξώπορτα του Μητροπολιτικού Ναού της Βιρτεμβέργης των 95 Θέσεων κατά του Παπισμού από τον Λούθηρο και τους φοιτητές του, 95 Γερμανοί διανοούμενοι, επιστήμονες,...
Οι 95 μικροί Λούθηροι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτό ενδεχόμενο... συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα αφήνει το ΔΝΤ
Ανοιχτό άφησε χθες το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, αλλά καλό είναι να κρατά κανείς μικρό καλάθι. Μιλώντας...
Ανοιχτό ενδεχόμενο... συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα αφήνει το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας