• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.4°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 30.4°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.0°C / 33.3°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 25.9°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.3°C
  1 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 26.7°C / 31.4°C
  1 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 28.0°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  1 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.6°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 28.9°C
  1 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 31.6°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 24.9°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 31.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  5 BF
  25%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγκόσμια εργοδοτική απανθρωπιά

 • A-
 • A+
Κλοπή μισθών, αναγκαστικές άδειες, μαζικές απολύσεις, ρατσισμός, αλλά και ξύλο σε Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οπισθοδρόμηση και βαρβαρότητα επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις η πανδημία του κορονοϊού. Η συρρίκνωση της δραστηριότητας και της κερδοφορίας οδηγεί αυξανόμενα αρκετές επιχειρήσεις σε καταστρατήγηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και συμπεριφορές παλιανθρωπιάς.

Στο Κατάρ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία -τρεις από τις πιο πλούσιες χώρες της Ασίας και του κόσμου- συντελείται τους τελευταίους μήνες μια πρωτοφανής σε κλίμακα «κλοπή μισθών». Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να πληρώνουν μισθούς και θεσμοθετημένα από τις κυβερνήσεις του Κόλπου επιδόματα, αφήνοντας χιλιάδες χαμηλόμισθους μετανάστες εργαζόμενους στην τύχη τους, νηστικούς, εξαθλιωμένους, σε κοιτώνες εκατοντάδων κρεβατιών και χωρίς ναύλα για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Σχετική έρευνα της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Equidem αποκαλύπτει ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή -κυρίως υπεργολάβοι- προέβησαν σε μαζικές απολύσεις εμιγκρέδων υπαλλήλων τους χωρίς να προηγηθεί προειδοποίηση. Ψαλίδισαν ακόμη μισθούς ή έθεσαν χιλιάδες εξ αυτών σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας άνευ αποδοχών.

Παράλληλα, αρνήθηκαν την καταβολή οφειλόμενων μισθών και αποζημιώσεων ενώ υποχρέωσαν αρκετούς να πληρώνουν οι ίδιοι τα αεροπορικά τους εισιτήρια για την επιστροφή στα σπίτια τους. Χιλιάδες εργάτες παραμένουν έτσι απλήρωτοι επί μήνες, χωρίς τα αναγκαία για να τραφούν, ενώ όσοι εξ αυτών τολμούν να διαμαρτυρηθούν ξυλοφορτώνονται αγρίως.

Στο Κατάρ εργάζονται περί τα 2 εκατ. εργάτες κυρίως από τη Ν. Ασία, αρκετοί εξ αυτών σε κατασκευαστικά έργα που πραγματοποιούνται εκεί ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2022.

Η κυβέρνηση του Κατάρ υποχρέωσε τον Μάρτιο τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργάτες κατά τη διάρκεια της καραντίνας και δημιούργησε ειδικό σχήμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όμως ελάχιστες από αυτές συμμορφώθηκαν. Αργότερα επέτρεψε σε όσες επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους να θέσουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας ή να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν τις απαιτήσεις της εργατικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης πριν από την απόλυση και της καταβολής των εκκρεμών παροχών. Η έκθεση δείχνει ότι αρκετές εταιρείες ερμήνευσαν όπως ήθελαν αυτήν την ντιρεκτίβα ή την αγνόησαν.

Σύμφωνα με καταγγελίες, σε μία μόνο κατασκευαστική απολύθηκαν επί τόπου στα γιαπιά όπου δούλευαν και χωρίς ειδοποίηση πάνω από 2.000 εμιγκρέδες εργάτες, οι περισσότεροι χωρίς καταβολή δεδουλευμένων και αποζημίωσης. Οι αρμόδιες αρχές από την πλευρά τους, υιοθετώντας πρακτικές φυλετικών διακρίσεων, έκαναν τα στραβά μάτια στις παρανομίες των εταιρειών. Ενώ υποχρέωσαν τις εταιρείες να συνεχίσουν να καταβάλλουν μισθούς και επιδόματα στους γηγενείς εργαζόμενους, για τους ξένους αδιαφορούν.

Την ίδια στιγμή η αδιαφορία εργοδοτών για τους κινδύνους από τον Covid-19 στους χώρους εργασίας όπου υπάρχει φυσική παρουσία παραμένει. Η πανδημία επανακάμπτει στη Μαλαισία λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας για κανόνες προστασίας που έδειξε η διοίκηση κορυφαίας βιομηχανίας της χώρας. Χιλιάδες εργάτες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και οι αρχές έκλεισαν περισσότερα από 20 εργοστάσιά της τις προηγούμενες ημέρες. Η ειρωνεία είναι ότι η εταιρεία, η Top Glove, είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ιατρικών γαντιών του κόσμου, προϊόν του οποίου η χρήση συνιστάται ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο για την προστασία από τον κορονοϊό.

Η Microsoft και το εργαλείο βαθμολογίας της παραγωγικότητας

Την ίδια περίπου στιγμή, η επέκταση της εξ αποστάσεως εργασίας και της τηλεργασίας κλιμακώνει τη διαδικασία επιτήρησης των εργαζομένων. Αρκετές εταιρείες, υιοθετώντας νέες, πιο επεμβατικές εφαρμογές, προσπαθούν να εποπτεύσουν όλο και πιο πολύ τους εργαζόμενους που δουλεύουν γι' αυτές από το σπίτι τους. Πρακτικές επιτήρησης μέσω λογισμικού που είναι ήδη γνωστές σε εργοστάσια και τηλεφωνικά κέντρα επεκτείνονται με γοργούς ρυθμούς σε όλες σχεδόν τις εργασίες γραφείου, παραβιάζοντας ενίοτε κάθε έννοια ιδιωτικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συνεχής παρακολούθηση στον χώρο εργασίας αποτελεί ψυχολογική κακοποίηση. Θέτει τους εργαζόμενους σε συνεχή ανησυχία, αφού πρέπει να δείχνουν απασχολημένοι για χάρη των στατιστικών μεγεθών που αξιοποιούνται από το λογισμικό της εταιρείας. Αρκετός κόσμος έχει ήδη αρχίσει να αντιδρά σε αυτή τη βαρβαρότητα.

Εντονη κριτική ασκείται στο πρόγραμμα Microsoft 365 που κυκλοφόρησε ο ομώνυμος κολοσσός λογισμικού του Μπιλ Γκέιτς πέρυσι σε αντικατάσταση του Office 365 και πιο συγκεκριμένα για το εργαλείο βαθμολογίας της παραγωγικότητας (Productivity Score), που όπως καταγγέλλεται επιτρέπει στις διευθύνσεις των επιχειρήσεων να ανιχνεύουν τη δραστηριότητα των υπαλλήλων τους σε ατομικό επίπεδο.

Η Microsoft ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι το εν λόγω εργαλείο του 365 έχει σχεδιαστεί για την παροχή μιας εικόνας για το πώς λειτουργεί μια επιχείρηση, την αναφορά συγκεντρωτικών πληροφοριών για τα πάντα, από τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως την ποσοστιαία σύνδεση με το δίκτυο, προκειμένου να αποτυπώνεται η συνολική παραγωγικότητα του γραφείου σε περίοδο 28 ημερών και όχι ατομικά και καθημερινά με στόχο την επιτήρηση των εργαζομένων.

Από προεπιλογή όμως, αντιτείνουν οι ερευνητές, οι αναφορές που παρέχει το εργαλείο βαθμολογίας της παραγωγικότητας του 365 επιτρέπουν στους μάνατζερ των επιχειρήσεων λεπτομερή έρευνα των δεδομένων που αφορούν μεμονωμένους υπαλλήλους, και πιο συγκεκριμένα να βρίσκουν ποιοι συμμετέχουν λιγότερο στις ομαδικές συζητήσεις της εταιρείας, στέλνουν λιγότερα emails ή δεν συν-εργάζονται επαρκώς στα κοινά έγγραφα. «Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο τα μετα-δεδομένα που καταγράφονται από το λογισμικό και τις εφαρμογές του με σκοπό την ανάλυση της απόδοσης και τον αλγοριθμικό έλεγχο. Η Microsoft τους παρέχει τα εργαλεία», υπογραμμίζει ο Αυστριακός ερευνητής Γούλφι Κριστλ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αιχμάλωτοι της... Τζέντα
Toν εργασιακό μεσαίωνα της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων του Κόλπου φέρνει στην επιφάνεια η εγκατάλειψη από τους εργοδότες τους περίπου 16 χιλιάδων ξένων εργατών χωρίς τροφή, νερό και δικαίωμα εξόδου από...
Οι αιχμάλωτοι της... Τζέντα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υπερεργασία σκοτώνει!
Αποκαλυπτική έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποδίδει στις πολλές ώρες δουλειάς το.ν θάνατο 645.000 ανθρώπων κάθε χρόνο και προειδοποιεί για τα θολά όρια εργάσιμου...
Η υπερεργασία σκοτώνει!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25 ετών έγινε η Amazon
Τα 25α της γενέθλια γιόρτασε χθες η Amazon, μια από τις πλουσιότερες αλλά και τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες του πλανήτη, που επικρίθηκε για πληθώρα περιπτώσεων καταχρηστικής συμπεριφοράς.
25 ετών έγινε η Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρένο στα ωράρια-«λάστιχο»
Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευαγγελίζεται επταήμερα, θάνατο του οκτάωρου και ακόμη πιο ελαστικά ωράρια εργασίας μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έπεσε καταπέλτης σε όσους εργοδότες φιλοδοξούσαν ότι μέσω...
Φρένο στα ωράρια-«λάστιχο»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για την εντατική, καλέστε... «996»
Ωράρια εργασίας από 9 το πρωί έως 9 το βράδυ, 6 ημέρες την εβδομάδα, στον τομέα υψηλής τεχνολογίας της Κίνας ξεσηκώνουν κύμα διαμαρτυρίας για απανθρωπιά και απλήρωτες υπερωρίες.
Για την εντατική, καλέστε... «996»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδος 5% στις τιμές του πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ κατάφερε να πάρει απόφαση για μείωση της παραγωγής του προκειμένου να σταματήσει η πτώση των τιμών. Τα όσα όμως διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου του στη Βιέννη -αλλά και νωρίτερα...
Ανοδος 5% στις τιμές του πετρελαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας