Ούτε χθες το βράδυ, μετά τη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε., βγήκε «λευκός καπνός» για το πακέτο του 1,8 τρισ. του πολυετούς προϋπολογισμού (2021-2027) της Ε.Ε. και του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχει προσκρούσει στο διπλό βέτο που υπέβαλαν η Ουγγαρία και η Πολωνία στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των 27 τη Δευτέρα.
Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Γερμανού Μίχαελ Ροτ, είχε στην ατζέντα της, μεταξύ άλλων, την εξέταση της πρώτης έκθεσης της Κομισιόν για το κράτος δικαίου (ιδιαίτερα τις επιμέρους εκθέσεις για Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία και Εσθονία), που αποτελεί και βασικό λόγο αντίδρασης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, αλλά και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ύψους 1,074 τρισ., τον οποίο έχουν μπλοκάρει οι δύο χώρες.
Στον αέρα ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης κατά της πανδημίας
Στην ανακοίνωση αποτυπώνεται το αδιέξοδο με την κομψή διατύπωση ότι «οι υπουργοί εξέφρασαν τη λύπη τους για το ότι προέκυψαν νέα εμπόδια στη διαδικασία έγκρισης, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την έγκαιρη έγκριση του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του πακέτου ανάκαμψης.
Αρκετοί ομιλητές υπογράμμισαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζήτησαν υπεύθυνη προσέγγιση από όλους στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19». Η ανακοίνωση λέει πολύ απλά σε διπλωματική γλώσσα ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία επέμειναν και χθες στο βέτο τους επί του προϋπολογισμού, που αν διατηρηθεί μέχρι τέλους χωρίς κάποιον συμβιβασμό μέχρι το Συμβούλιο της Ε.Ε. στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, οδηγεί την Ε.Ε. σε νέα θεσμική κρίση στην κορύφωση της πανδημίας και χωρίς διαθέσιμους κοινούς πόρους από την 1η Ιανουαρίου και μετά.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αρθεί το αδιέξοδο. «Στις επόμενες ώρες ή ημέρες θα καθίσουμε με όλες τις πλευρές να βρούμε μια λύση... Είναι τόσα τα χρήματα που διακυβεύονται και τα οποία τόσες χώρες της Ε.Ε. έχουν ανάγκη και περιμένουν, που δεν χρειαζόμαστε απλώς λύση, αλλά τη χρειαζόμαστε γρήγορα», είπε.
Αγωνία
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι η Βουδαπέστη «περιμένει νέες προτάσεις για την εξεύρεση διεξόδου», ανάλογες δηλώσεις έκανε η ουγγρική κυβέρνηση, αλλά είναι εξαιρετικά ασαφές τι είδους συμβιβασμός μπορεί να άρει το αδιέξοδο. Κι αυτό, γιατί η σύνδεση του κράτους δικαίου με τις χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε., που έχει προκαλέσει την αντίδραση Ουγγαρίας και Πολωνίας, είναι ταυτόχρονα κόκκινη γραμμή τόσο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και για σειρά χωρών της Ε.Ε. Οπως το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών του οποίου, Zαν Ασελμπορν, προειδοποίησε ότι δεν θα δεχτεί υποχωρήσεις προς τις δύο χώρες. Η υπόθεση εξελίσσεται σε «τσίκεν γκέιμ» με τελικά θύματα εκατομμύρια αγωνιώντες Ευρωπαίους.