• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.2°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  5 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 23.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 25.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.5°C / 22.5°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 18.8°C / 23.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.4°C / 26.0°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 23.7°C
  1 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόταση φόρου 5% σε τηλεργαζόμενους!

 • A-
 • A+
Η Deutsche Bank, η τράπεζα-πέτρα... κάθε σκανδάλου, ζητά να πληρώσουν οι υπάλληλοι την κρίση ● Η κουτοπόνηρη γερμανική τράπεζα υπολογίζει ότι η φορολόγηση των ημερών που εργάζεται ένας εργαζόμενος από το σπίτι θα μπορούσε να αποφέρει 48 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, 6,9 δισ. λίρες στη Bρετανία και 15,9 δισ. ευρώ στη Γερμανία, αφήνοντας τους εργοδότες να απολαύσουν αφορολόγητα τα κέρδη.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οποια πέτρα χρηματοοικονομικού σκανδάλου κι αν σήκωνες πριν από μερικά χρόνια, η Deutsche Bank ήταν πάντα από κάτω. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, το «μεγαλύτερο» -σύμφωνα με τους ίδιους τους ανθρώπους των αγορών- κερδοσκοπικό «hedge fund του κόσμου», ενεπλάκη σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα του κλάδου που γονάτισαν στα τέλη του 2008 το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία σε μια πρωτοφανή ύφεση και παρατεταμένη στασιμότητα.

Φούσκα ενυπόθηκων δανείων και δομημένων «τοξικών» παραγώγων, χειραγώγηση διατραπεζικού επιτοκίου Libor, χειραγώγηση τιμών χρυσού, χειραγώγηση αγοράς συναλλάγματος, σκάνδαλο φοροδιαφυγής Cum-ex, εμπλοκή σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής Panama Papers, σκάνδαλο απόκρυψης ζημιών της Monte dei Paschi, ξέπλυμα μαύρου χρήματος Danske είναι μερικές μόνον από τις απάτες στις οποίες ενεπλάκη η γερμανική τράπεζα και από τις οποίες γέμιζαν επί χρόνια με ζεστό χρήμα οι τσέπες των μεγαλομετόχων της, των ανώτερων στελεχών και ευρύτερα των ελίτ.

Κανονικά μετά τις αποκαλύψεις αυτών των σκανδάλων οι αρμόδιες αρχές της Γερμανίας και των άλλων αναπτυγμένων οικονομιών θα έπρεπε να είχαν βάλει λουκέτο στην τράπεζα, δημεύοντας τις περιουσίες που αποκτήθηκαν από τις άνομες ενέργειες.

Αντ’ αυτού, η Deutsche Bank διασώθηκε από τη χρεοκοπία με χρήματα φορολογουμένων, «μεταλλάχθηκε» πριν από περίπου έναν χρόνο αφήνοντας πίσω της την αμαρτωλή επενδυτική τραπεζική και σήμερα επιχειρεί να παρέμβει καθοδηγώντας τις κυβερνήσεις στις εργασιακές και αναδιανεμητικές πολιτικές που θα εφαρμόσουν στη μετά Covid-19 εποχή.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η γερμανική τράπεζα πρότεινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να φορολογηθούν μετά την πανδημία όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι με 5%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η φορολόγηση των ημερών που εργάζεται ένας εργαζόμενος από το σπίτι με αυτόν τον συντελεστή θα μπορούσε να αποφέρει 48 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, 6,9 δισ. λίρες στη Bρετανία και 15,9 δισ. ευρώ στη Γερμανία.

Τα έσοδα αυτά θα κάλυπταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, το κόστος επιδότησης των χαμηλόμισθων εργαζομένων που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι και χτυπήθηκαν από την πανδημία περισσότερο.

Με ένα αρκετά ύπουλο σκεπτικό -στη σχετική έρευνά της που κοινοποίησε την προηγούμενη Τρίτη- η Deutsche Bank θεωρεί την εργασία από το σπίτι «προνόμιο». Επιχειρώντας… εξαγωγή λίπους από τη μύγα, η Deutsche τονίζει ότι με την εργασία από το σπίτι αρκετοί άνθρωποι εξοικονομούν καθημερινά έξοδα για συγκοινωνίες, φαγητό, ρούχα και καθαριότητα, ενώ δαπανούν πιθανότατα λιγότερα και για κοινωνικοποίηση. Οι εργαζόμενοι αυτοί, διαμηνύει στο θεωρητικό της κατασκεύασμα, «συνέβαλαν λιγότερο στην υποδομή της οικονομίας ενώ εξακολουθούν να λαμβάνουν τα κέρδη αυτής».

Είναι «πιο τυχεροί» από τους υπόλοιπους εργαζομένους που δεν κατάφεραν να αποσυνδεθούν χωρίς κόστος από την «πρόσωπο με πρόσωπο» οικονομία. Γι' αυτό και πρέπει να... πληρώσουν! Οφείλουν να πληρώσουν για την επιδότηση και την ελάφρυνση της διαδικασίας μετάβασης όσων εργαζομένων μπήκαν στο περιθώριο λόγω της κρίσης κορονοϊού.

Επί της ουσίας, η Deutsche λέει ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι είναι αυτοί που θα πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο για τις αλλαγές που προκάλεσε η εδραίωση της εξ αποστάσεως ψηφιακής εργασίας στην παραγωγική διαδικασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες τους που εξοικονομούν πολύ περισσότερα (από ενοίκια, εξοπλισμό και λοιπές λειτουργικές δαπάνες) αλλά και την εκμετάλλευση της τζάμπα εργασίας που τους παρέχει η αναίμακτη επιβολή της τεχνητής νοημοσύνης.

Το εξωφρενικό θεωρητικό κατασκεύασμα της Deutsche στηρίζεται φυσικά σε όσα βίαια διημείφθησαν κατά την περίοδο της καραντίνας. Η πανδημία οδήγησε σε δεκαπλασιασμό των ανθρώπων που δουλεύουν από το σπίτι στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας το ποσοστό τους στο 56% του εργατικού δυναμικού.

Στη Βρετανία ο αριθμός τους επταπλασιάστηκε στο 47% του εργατικού δυναμικού. Η έρευνα της Deutsche Bank δείχνει ότι πάνω από το 50% των εργαζομένων διεθνώς θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι 2-3 ημέρες την εβδομάδα μετά την πανδημία... Ευκαιρία λοιπόν να τους βάλουμε να πληρώσουν κάποια από τα σπασμένα της κρίσης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για την ανάπτυξη από το ΔΝΤ
Το ΔNT προειδοποίησε χθες ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη διακινδυνεύουν μια μακρά περίοδο χαμηλής ανάπτυξης αν οι κυβερνήσεις τους δεν κάνουν περισσότερα προκειμένου να ξεπεραστούν οι...
Καμπανάκι για την ανάπτυξη από το ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Mενού φοροαποφυγής ενός δισ. ευρώ
Ευρωπαϊκά και αμερικανικά συνδικάτα που εκπροσωπούν περισσότερους από 15 εκατομμύρια εργαζομένους, σε συνεργασία με την οργάνωση κατά της φτώχειας War or Want, δημοσιοποίησαν χθες στις Βρυξέλλες μελέτη, η...
Mενού φοροαποφυγής ενός δισ. ευρώ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα CD αναγκάζουν φοροφυγάδες να... «παραδοθούν»
Σε αντίθεση με την Ελλάδα τη Γερμανία η ομοσπονδιακή και οι τοπικές κυβερνήσεις κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να ανακτήσουν απολεσθέντα δημόσια έσοδα. Μεταξύ άλλων και αγοράζοντας CD με...
Τα CD αναγκάζουν φοροφυγάδες να... «παραδοθούν»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα απεργία στους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους
Νέα απεργία, τη δεύτερη αυτόν τον μήνα, ξεκίνησαν οι μηχανοδηγοί των κρατικών σιδηροδρόμων στη Γερμανία διεκδικώντας αυξήσεις 3,2% στους μισθούς και μπόνους κορονοϊού.
Νέα απεργία στους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Hugo Boss: Εργασία από το γραφείο μόνο τρεις ημέρες
Η πανδημία του κορονοϊού καθιερώνει την εργασίας εξ αποστάσεως με πολλές επιχειρήσεις να ανακοινώνουν στους εργαζομένους προσωρινά και μόνιμα μέτρα. Ο Hugo Boss θα ζητήσει από μεγάλο μέρος του προσωπικού του...
Hugo Boss: Εργασία από το γραφείο μόνο τρεις ημέρες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «πανδημία» της τηλεργασίας δεν θα λήξει
Η πανδημία του κορονοϊού προσέφερε στις επιχειρήσεις τη ευκαιρία για την ταχύτερη προώθηση των αλλαγών που σχεδίαζαν εδώ και καιρό σχετικά με τον τρόπο που θα απασχολούν τους εργαζομένους τους.
Η «πανδημία» της τηλεργασίας δεν θα λήξει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας