• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 31.6°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 31.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 31.6°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 26.0°C / 32.1°C
  1 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 29.7°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 31.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.1°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 24.0°C / 31.8°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  4 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 29.5°C
  4 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάκαμψη χωρίς βάθος στην ευρωζώνη

 • A-
 • A+

Η τεράστια παρέμβαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και η άρση των lockdown βοήθησε στην ισχυρή επιστροφή των θετικών ρυθμών ανάπτυξης στην οικονομία της ευρωζώνης το καλοκαίρι που πέρασε. Η ανάκαμψη αυτή ωστόσο είναι «ρηχή» και, όπως όλα δείχνουν, χωρίς συνέχεια αφού ένα νέο κύμα της πανδημίας ακόμη πιο δριμύ χτυπά ήδη την Ευρώπη ενισχύοντας τους φόβους για μια νέα οικονομική καθίζηση.

Σύμφωνα με τα χθεσινά προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε στο γ΄ τρίμηνο (κατά τη διάρκεια του οποίου καραντίνες και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους κοινωνικούς περιορισμούς είχαν αποσυρθεί) κατά 12,7% έναντι του δευτέρου. Η επίδοση αποτελεί μακράν την ισχυρότερη τριμηνιαία ανάπτυξη που έχει σημειωθεί ποτέ στην ευρωζώνη και ήταν πολύ καλύτερη από το 9,4% που προέβλεπε η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών. Ακολούθησε μετά την επίσης ιστορική συρρίκνωση -11,8% του β΄ τριμήνου και -3,7% του πρώτου.

Ολες οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης αναδύθηκαν από τη βαθιά ύφεση του πρώτου εξαμήνου, καταγράφοντας στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ανάπτυξη-ρεκόρ. Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,2%, το γαλλικό κατά 18,2%, ενώ το ιταλικό κατά 16,1%.

Παρά την ανάκαμψη αυτή όμως οι οικονομίες συνέχισαν να καταγράφουν συρρίκνωση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Στο σύνολο της, η οικονομία της ευρωζώνης ήταν στα τέλη του γ′ τριμήνου 4,3% μικρότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ακόμη, η αύξηση του ΑΕΠ και της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφηκε στο γ′ τρίμηνο δεν συνοδεύτηκε με αύξηση της απασχόλησης.

Παρά τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις, παρά την άρση των περιορισμών στη διάρκεια του καλοκαιριού, η ανεργία αυξήθηκε σταθερά κάθε μήνα από την έναρξη της πανδημίας. Τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ποσοστό της ανεργίας της ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 8,3% καταγράφοντας άνοδο 0,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη προσέγγιζε στα τέλη Σεπτεμβρίου τα 13,6 εκατομμύρια ενώ στο σύνολο της ευρωζώνης τα 15,6 εκατομμύρια. Από τον περασμένο Μάρτιο πάνω από 1,7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ETUC) προειδοποίησε σε πρόσφατη έρευνά της ότι ο αριθμός των ανέργων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ακόμη 14 εκατομμύρια σε όλη την Ε.Ε. αν οι κυβερνήσεις επιχειρήσουν αιφνιδιαστικά να αποσύρουν τα έκτακτα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης που υιοθέτησαν στη διάρκεια των lockdown.

H ETUC κάλεσε με επιστολή της τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας της Ε.Ε. σε επέκταση αυτών των προγραμμάτων έως ότου υπάρξει πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας, κάτι ωστόσο που για την ώρα δείχνει αρκετά θολό. Καθώς ο χειμώνας δεν έχει μπει ακόμη για τα καλά στη γηραιά ήπειρο, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, Γαλλία και Γερμανία, ανακοίνωσαν ήδη lockdown.

Ιταλία και Ισπανία επιβάλλουν επίσης νέους περιορισμούς καθώς βάλλονται και αυτές άγρια ξανά από την πανδημία. Τα μαύρα οικονομικά σύννεφα που πυκνώνουν σκιάζουν εντελώς την όποια αισιοδοξία θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την ανάπτυξη-ρεκόρ που καταγράφηκε στο γ′ τρίμηνο. Για κάποιους αναλυτές μάλιστα η πρόβλεψη της ΕΚΤ για επιστροφή της ευρωζώνης στους προ κρίσης αναπτυξιακούς ρυθμούς στα τέλη του 2022 δείχνει πλέον όλο και πιο μακρινή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βούλιαξε» στην Ομικρον η οικονομική δραστηριότητα
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν «χτύπησαν» ξανά τουρισμό, ταξίδια, αναψυχή και συνολικά τον τομέα των υπηρεσιών, όμως η εφοδιαστική αλυσίδα αντιμετωπίζει πλέον λιγότερα προβλήματα και καταγράφεται υψηλό...
«Βούλιαξε» στην Ομικρον η οικονομική δραστηριότητα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
Ο περιορισμός των μετακινήσεων είχε αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν το 8% των εργάσιμων ωρών και να εκτοξευτεί η ανεργία, γεγονός που επηρέασε περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους της...
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστροφή στην ανάπτυξη
Η ευρωζώνη βγήκε από τη διπλή ύφεση ● Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν οι Πορτογαλία, Αυστρία και Λετονία. Ιταλία και Ισπανία, η τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, εμφάνισαν ισχυρή...
Επιστροφή στην ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο ταχύτητες στις οικονομίες της ευρωζώνης
Φόβους για μια δεύτερη ύφεση στην ευρωζώνη φέτος τροφοδοτεί η αναθέρμανση της πανδημίας και η πτώση της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών τον Οκτώβριο.
Δύο ταχύτητες στις οικονομίες της ευρωζώνης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσουνάμι απολύσεων σε όλο τον πλανήτη
Ξεπερασμένη η προ μίας εβδομάδας πρόβλεψη της ILO για αύξηση των ανέργων φέτος παγκοσμίως κατά 25 εκατομμύρια ● Φόβοι για στρατιές δεκάδων εκατομμυρίων ανέργων σε Ινδία, Κίνα, ΗΠΑ, Ευρώπη.
Τσουνάμι απολύσεων σε όλο τον πλανήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας