• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.1°C / 28.4°C
  1 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 25.0°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.6°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.9°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 25.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 22.8°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 27.1°C
  0 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.1°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  87%
Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ετοιμη για δυσκολότερες μέρες στην ευρωζώνη η Λαγκάρντ

 • A-
 • A+
Προαναγγέλλει αναπροσαρμογή των εργαλείων ενίσχυσης της ρευστότητας της ΕΚΤ από τον Δεκέμβριο. ● Συνεχίζεται η μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση των τραπεζών.

Για τα «δύσκολα» που είναι μπροστά προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ώρα που διαπιστώνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης χάνει την ορμή της με ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμού, μετά την άνιση και ανολοκλήρωτη ανάκαμψη του καλοκαιριού, λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προανήγγειλε αποφάσεις τον Δεκέμβριο κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου. Σε συνέντευξη Τύπου, μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, υπογράμμισε τη σημαντική αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας το δ' τρίμηνο, ενώ προειδοποίησε ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές έχουν ξεκάθαρα επιδεινωθεί.

«Ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι πολύ αρνητικός. Ουσιαστικά, όλα τα στοιχεία και οι δείκτες από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν να δείχνουν επιβράδυνση της ορμής» σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ετσι, ο Νοέμβριος θα είναι για την ΕΚΤ μήνας προσεκτικής αξιολόγησης εισερχόμενων πληροφοριών και τον Δεκέμβριο, όταν θα υπάρχουν οι τελευταίες μακροοικονομικές προβολές, η Φρανκφούρτη θα προχωρήσει σε διεξοδική επαναξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών και του ισοζυγίου των κινδύνων.

«Με βάση αυτή την επικαιροποιημένη αξιολόγηση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναπροσαρμόσει καταλλήλως τα μέσα που διαθέτει» σημείωσε η Λαγκάρντ, που προσπαθεί να συγκεράσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις Βορρά-Νότου στο εσωτερικό της ΕΚΤ.

«Συμφωνήσαμε να αναλάβουμε δράση και να αναπροσαρμόσουμε τα εργαλεία μας στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής (…) Η εργασία στην ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει για την επαναξιολόγηση και αυτό αφορά το σύνολο των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα. Μην υποθέσετε ότι θα είναι μόνο ένα εργαλείο, θα τα κοιτάξουμε όλα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό μεταξύ άλλων μέτρων αυτό της αύξησης του πακέτου ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ (μόνον το ύψος του προγράμματος PEPP φτάνει το 1,35 δισ. ευρώ, ενώ μέσω του προγράμματος ΑΡΡ η ΕΚΤ αγοράζει κάθε μήνα 140 δισ. ευρώ έως τέλος του έτους), αλλά και να διευρύνει το μενού των επιλέξιμων τίτλων.

Είναι ωστόσο σαφές ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ αναμένει και τις πρωτοβουλίες των Βρυξελλών, καθώς παραμένει σταθερή στην άποψη περί συντονισμένων δράσεων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Ετσι, μπορεί για ακόμα μια φορά να υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του νέου μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε., ωστόσο τόνισε ότι είναι αναγκαίο να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστερήσεις. Οπως είπε, εφόσον τα κεφάλαια διατίθενται για παραγωγικές δημόσιες δαπάνες και συνοδεύονται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, η σχετική πρωτοβουλία της Ε.Ε. θα συμβάλει σε μια ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη και θα αυξήσει την ανθεκτικότητα των οικονομιών.

Το ευρωσύστημα παραμένει στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή τη στιγμή που η πανδημία «φουντώνει» και πάλι.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο δανεισμός και οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές και ότι το σύστημα διαθέτει επαρκή ρευστότητα ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις» είπε η Λαγκάρντ. Στο πλαίσιο αυτή η ΕΚΤ, μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης, θα συνεχίσει να προσφέρει άφθονη ρευστότητα.

«Ιδιαίτερα η τρίτη σειρά των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) παραμένει μία ελκυστική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, στηρίζοντας τον δανεισμό των τραπεζών στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνει «δύναμη πυρός» η ΕΚΤ
Με αύξηση κατά 600 δισ. ευρώ του κονδυλίου για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), απάντησε η ΕΚΤ στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό και για το ΑΕΠ.
Αυξάνει «δύναμη πυρός» η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενέσεις ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Μήνυμα προς τις τράπεζες τους ευρωσυστήματος να στηρίξουν τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ γνωστοποιώντας ότι η ΕΚΤ θα χρηματοδοτήσει, μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών, με 3 τρισ. ευρώ τις...
Ενέσεις ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βούλιαξε» στην Ομικρον η οικονομική δραστηριότητα
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν «χτύπησαν» ξανά τουρισμό, ταξίδια, αναψυχή και συνολικά τον τομέα των υπηρεσιών, όμως η εφοδιαστική αλυσίδα αντιμετωπίζει πλέον λιγότερα προβλήματα και καταγράφεται υψηλό...
«Βούλιαξε» στην Ομικρον η οικονομική δραστηριότητα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποίηση ΕΚΤ: Υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις για τα «κόκκινα δάνεια»
Ο Ευρωπαίος επόπτης Α. Ενρία τόνισε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι πιο προσεκτικές στις προβλέψεις που διενεργούν για την κάλυψη των απωλειών από τα «κόκκινα δάνεια».
Προειδοποίηση ΕΚΤ: Υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις για τα «κόκκινα δάνεια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας