• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 27.4°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 24.9°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.0°C / 23.2°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.5°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 26.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 24.4°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.2°C / 25.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.9°C / 24.4°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 19.5°C / 27.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  52%
© Cosmin Iftode | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με ενιαία ευρωπαϊκά κριτήρια ο κατώτατος μισθός στα 27 κράτη-μέλη

 • A-
 • A+
Πρόταση οδηγίας από την Κομισιόν με φιλοδοξία την προώθηση των συλλογικών συμβάσεων ως μέσου καθορισμού των ελάχιστων μισθών

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί υπέρ της αποδυνάμωσης των συλλογικών συμβάσεων και τρενάρει όσο μπορεί (και όσο υποδεικνύει ο ΣΕΒ) την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στο όνομα της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη ακριβώς την κρίση του κορονοϊού, προωθεί οδηγία για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς σε όλη την Ε.Ε., με ενίσχυση του ρόλου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Την πρόταση παρουσίασαν χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο επίτροπος Απασχόλησης, Νίκολα Σμιτ, επικαλούμενοι το «μότο» της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι «οι κατώτατοι μισθοί λειτουργούν, καιρός να αμειφθεί δίκαια η εργασία», αλλά και το εύρημα ότι δέκα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση το ποσοστό των εργαζόμενων φτωχών στην Ε.Ε. αυξήθηκε από 8,3% σε 9,4% -και αυτή είναι μια μάλλον μετριοπαθής εκτίμηση-, ενώ η μισθολογική ανισότητα στην Ε.Ε. προσδιορίζεται από τα χαρακτηριστικά δύο άκρα: τη Βουλγαρία με κατώτατο μισθό 312 ευρώ και το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό 2.142 ευρώ.

«Εάν δεν ενεργήσουμε τώρα, η πανδημία θα διευρύνει κι άλλο αυτές τις ανισότητες», είπε ο Ντομπρόβσκις και φαίνεται τουλάχιστον παράδοξο να το ακούει κανείς από έναν υπέρμαχο της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα των μνημονίων. «Ακούσαμε εισηγήσεις από τους εργοδοτικούς φορείς ότι δεν χρειάζεται οδηγία για τον κατώτατο μισθό, αλλά εμείς επιμένουμε στην οδηγία», είπε ο Ν. Σμιτ, εκπλήσσοντας κι αυτός. Ωστόσο, την εξήγηση την έδωσε ο ίδιος ο Σμιτ τονίζοντας ότι στην ενιαία αγορά «δεν είναι αποδεκτό οι χαμηλοί μισθοί να γίνονται το κύριο μέσο ανταγωνισμού».

Η οδηγία δεν επιβάλλει ενιαίο κατώτατο μισθό, αλλά χωρίς να θίγει τα ιδιαίτερα συστήματα των 27 κρατών, παρεμβαίνει σε τρεις άξονες:

■ Στη βελτίωση της επάρκειας των νόμιμων κατώτατων μισθών, όπου ορίζονται με νόμο, με τη θέσπιση ξεκάθαρων και σταθερών κριτηρίων και με εξασφάλιση συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων.

■ Στην προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα κράτη-μέλη, αλλά με έμφαση σε αυτά που η συλλογική διαπραγμάτευση καλύπτει λιγότερο από το 70% των εργαζομένων.

■ Στην καλύτερη επιβολή και παρακολούθηση για όλα τα κράτη μέλη, ώστε οι μεν εργαζόμενοι να επωφεληθούν από την ελάχιστη μισθολογική προστασία, οι δε επιχειρήσεις να προστατευτούν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Τα κράτη-μέλη θα υποβάλλουν κάθε χρόνο έκθεση για τις εξελίξεις στους μισθούς, ενώ προβλέπονται ακόμη και κυρώσεις σε περίπτωση έλλειψης προόδου.

Η πρόταση αποφεύγει να προτείνει συγκεκριμένο δείκτη καθορισμού κατώτατου μισθού και παραπέμπει εμμέσως σε διεθνή μοντέλα, όπως το 60% του μεικτού μεσαίου μισθού ή το 50% του μεικτού μέσου μισθού ως εναλλακτικές που μπορούν να αξιοποιήσουν τα κράτη-μέλη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόλεμος τραπεζιτών - Ε.Ε. για τη... Βασιλεία
Ενας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ κεντρικών τραπεζιτών, ΕΚΤ, των μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών από τη μια και της Κομισιόν από την άλλη είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες, αλλά τα τελευταία 24ωρα πήρε ανοιχτά...
Πόλεμος τραπεζιτών - Ε.Ε. για τη... Βασιλεία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καταπολέμησης της αστεγίας
Σε ισχύ από χθες η δήλωση της Λισαβόνας που δεσμεύει τα 27 κράτη-μέλη, μεταξύ άλλων, να αποτρέπουν τις εξώσεις και να βρίσκουν κατάλληλες λύσης στέγασης.
Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καταπολέμησης της αστεγίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάρπαστα τα πρώτα κοινωνικά ομόλογα της Κομισιόν
Και συμβολικά και πρακτικά έχει μεγάλη σημασία η τεράστια ζήτηση, άνω των 233 δισ. ευρώ, που προκάλεσε η πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ανάρπαστα τα πρώτα κοινωνικά ομόλογα της Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιες είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες της Ευρώπης
Στο έγγραφο εργασίας του επιτελείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνοδεύει τις προχθεσινές ανακοινώσεις της για το Ταμείο Ανάπτυξης ουσιαστικά απεικονίζεται πώς θέλει η Κομισιόν να κατανεμηθούν οι πόροι.
Ποιες είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες της Ευρώπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας