Τον δρόμο για το ξεπέρασμα της οικονομικής, υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης που ταλανίζει τον πλανήτη δείχνει με τον νέο της προϋπολογισμό η αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας.
Aφήνοντας στην άκρη το νεοφιλελεύθερο παραμύθι των trickle down economics που οδήγησε την οικονομική ανισότητα στη στρατόσφαιρα, ο συνασπισμός Σοσιαλιστών-Podemos αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση φορολογώντας περισσότερο τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, που κατατέθηκε την προηγούμενη Τρίτη στο ισπανικό Κοινοβούλιο, μειώνει τις εκπτώσεις για τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, θεσπίζει ελάχιστο φόρο για τις εταιρείες, περιορίζει τις κεφαλαιακές υπεραξίες από τις θυγατρικές μεγάλων εταιρειών και μειώνει τις τρέχουσες απαλλαγές από τον εταιρικό φόρο για τα μερίσματα. Παράλληλα αυξάνει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τον φόρο εισοδήματος για όσους κερδίζουν πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως, παίρνοντας περισσότερο φόρο από 17.000 πλούσιους Ισπανούς.
Τα μέτρα αποφασίστηκαν έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων που κυβερνούν την Ισπανία και σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο ριζοσπαστικά όσο αυτά που είχαν αναγγελθεί πέρσι όταν σχηματιζόταν ο συνασπισμός τους. Αποτελούν ωστόσο -όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας- μια αρχή για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις. «Αυτοί που έχουν περισσότερα, θα συνεισφέρουν περισσότερο», είπε ο αριστερός ηγέτης προσθέτοντας ότι η οικονομική πολιτική της Ισπανίας μπαίνει σε μια νέα εποχή αφήνοντας πίσω την νεοφιλελεύθερη εποχή της λιτότητας.
Η κίνηση της Μαδρίτης έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου λένε ελάχιστα για το πώς σχεδιάζουν να αποπληρώσουν τα τεράστια ποσά που δαπανούν σήμερα για τη στήριξη των χτυπημένων από την πανδημία οικονομιών τους και -ενίοτε- των φίλιων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που υπηρετούν.
Κάποιες εξ αυτών μάλιστα, όπως η ελληνική, αφήνουν να εννοηθεί ότι το μάρμαρο θα πληρώσουν για ακόμη μια φορά τα συνήθη υποζύγια -οι απλοί φορολογούμενοι πολίτες- παρότι αρκετοί έγιναν πλουσιότεροι από την κρίση. Η ισπανική κυβέρνηση, όπως έδειξε και με την απόφασή της φέτος για την επιβολή φόρου στις μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, τη στιγμή που οι υπόλοιποι κάνουν γαργάρα δείχνει ότι λύση για τα προβλήματα υπάρχει και αυτή δεν είναι άλλη από την καλύτερη αναδιανομή του πλούτου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας