• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  40°C 37.0°C / 42.9°C
  2 BF
  21%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  41°C 39.0°C / 42.7°C
  2 BF
  22%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  40°C 35.0°C / 42.1°C
  4 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 38.1°C
  3 BF
  15%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  27%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  39°C 37.6°C / 42.0°C
  5 BF
  26%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  36°C 35.1°C / 38.3°C
  2 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 33.6°C / 41.8°C
  3 BF
  13%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 37.7°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  39°C 38.9°C / 38.9°C
  4 BF
  29%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.9°C / 37.1°C
  4 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.6°C / 35.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 37.9°C
  5 BF
  28%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  39°C 38.9°C / 39.5°C
  3 BF
  16%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  40°C 37.3°C / 40.5°C
  3 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.8°C / 36.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  41°C 37.2°C / 43.1°C
  3 BF
  9%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.3°C / 39.3°C
  1 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  40°C 39.0°C / 42.8°C
  2 BF
  11%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 36.8°C / 36.8°C
  5 BF
  16%

Ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM, Ιταλός Αντρέα Ενρία

AP Photo/Virginia Mayo, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πανευρωπαϊκή bad bank φέρνει η πανδημία 

 • A-
 • A+
Με φόντο τις εκτιμήσεις για εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων πάνω από το 1,4 τρισ. ευρώ, ο επικεφαλής του SSM (EKT) Αντρέα Ενρία στέλνει μήνυμα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ότι χωρίς ένα τέτοιο μέτρο το τραπεζικό σύστημα «θα αγωνίζεται με τα συντρίμμια της τρέχουσας κρίσης για πολλά ακόμη χρόνια».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε δραματικούς τόνους, μια μέρα πριν από την άτυπη τηλεδιάσκεψη των 27 για τον κορονοϊό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία, προβλέποντας ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 2-3 εβδομάδες και... διαφορετικά, σε σχέση με όσα ξέρουμε, Χριστούγεννα. 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν εδώ και πολλές εβδομάδες ένα γενικό lockdown, ωστόσο η χθεσινή απόφαση του Μακρόν ότι η Γαλλία «κατεβάζει ρολά για τουλάχιστον ένα μήνα» αλλά και αυτή της Μέρκελ για αύξηση των περιοριστικών μέτρων προμηνύουν ότι τα δύσκολα για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι μπροστά. Οι χαμηλές ταχύτητες στην οικονομία αυξάνουν τις επιπτώσεις σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μαζί την απαισιοδοξία για γρήγορη ανάκαμψη. 

Απαισιοδοξία που ενισχύεται καθώς σύμφωνα με το δυσμενές -αλλά όσο περνάει ο καιρός πολύ πιθανό- σενάριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα «κόκκινα» δάνεια στη ζώνη του ευρώ ενδεχομένως να φτάσουν το 1,4 τρισ. ευρώ, πολύ πάνω από τα επίπεδα της κρίσης χρηματοπιστωτικού και κρατικού χρέους του 2009. 

Ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM, Ιταλός Αντρέα Ενρία, με άρθρο στους Financial Times προχθές, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, βάζοντας εκ νέου στο τραπέζι την πρόταση δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής bad bank ή εναλλακτικά –ώστε να προλάβει ενδεχόμενες γερμανικές αντιδράσεις– ενός δικτύου ευρωπαϊκών εθνικών bad banks, ώστε να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης των «κόκκινων» δανείων. 

«Και όχι μια σειρά ασυντόνιστων εθνικών πρωτοβουλιών, όπως συνέβη μετά την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση, που είχαν αποτέλεσμα ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κατακερματισμένο, λιγότερο αποτελεσματικό και πιο εύθραυστο», αναφέρει ο Ενρία και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για βοήθεια σε τράπεζες που ανέλαβαν υπερβολικά ρίσκα και δεν τα διαχειρίστηκαν κατάλληλα. 

Η πανευρωπαϊκή bad bank, όπως την περιγράφει ο Ενρία, θα στηριχτεί σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή: πανευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ευρωπαϊκές εγγυήσεις και τιμολόγηση, συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών και ομοιογενοποιημένα δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά με ενέχυρα αντίστοιχης αξίας κ.λπ.) ώστε να υπάρχει αυξημένη δυνατότητα τιτλοποίησης και μεταβίβασής τους σε καλύτερες τιμές. 

Στην απίθανη, όπως αναφέρει ο Ενρία, περίπτωση που προκληθούν ζημιές, είναι δυνατόν να σχεδιαστεί ένα πλαίσιο που περιορίζει ή αποκλείει οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση των πιστωτικών απωλειών σε ολόκληρη την Ε.Ε: οι ζημίες θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σύμφωνα με την εθνικότητα των αρχών τραπεζών και αντίστοιχο εθνικό σύστημα. 

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να σχεδιαστεί, αξιοποιώντας την ευελιξία του ισχύοντος νομικού πλαισίου και των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Ωστόσο, πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε νομοθετικές προσαρμογές, εάν είναι απαραίτητο. Τα διακυβεύματα είναι πολύ υψηλά: δεν μπορούμε να αντέξουμε έναν τραπεζικό τομέα που αγωνίζεται με τα συντρίμμια της τρέχουσας κρίσης για πολλά ακόμη χρόνια. Και δεν μπορούμε να αντέξουμε έναν τραπεζικό τομέα ανίκανο να υποστηρίξει τον μετασχηματισμό των οικονομιών μας», τονίζει ο επικεφαλής του SSM στέλνοντας μήνυμα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Και ταυτόχρονα ενισχύεται το σενάριο ότι, παρά τις αντιρρήσεις κρατών-μελών, αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ και ο SSM, και πέραν των μέτρων χαλάρωσης που ισχύουν από την περασμένη άνοιξη, θα οδηγηθούν σε απευθείας ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

Ο Αντρέα Ενρία δεν μιλάει για πρώτη φορά για πανευρωπαϊκή bad bank. Είχε προτείνει τη δημιουργία της και στις αρχές του 2017, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), αλλά τότε το Βερολίνο υποστήριζε μέσω αξιωματούχων ότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν πρόβλημα μόνο για ορισμένες χώρες (βλ. ευρωπαϊκός Νότος) και «δεν είναι σαφές ποια θα ήταν η προστιθέμενη αξία μιας ευρωπαϊκής bad bank». 

Τέσσερα χρόνια μετά, η πραγματικότητα της πανδημίας ξεπέρασε τη φαντασία και το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής συνοχής δεν αφορά μόνο τους... τεμπέληδες του Νότου. 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διχάζει η πανευρωπαϊκή «κακή τράπεζα»
Δύο γραμμές στην ηγεσία της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για μια πρόταση που έρχεται από παλιά για τα νέα «κόκκινα δάνεια» και προσκρούει, ως συνήθως, στην ισχυρή αντίδραση των Γερμανών.
Διχάζει η πανευρωπαϊκή «κακή τράπεζα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χάνουμε 2 χρόνια ανάπτυξης»
Ο Φάμπιο Πανέτα της ΕΚΤ προτρέπει την ηγεσία της Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις να μη στοιχηματίζουν σε γρήγορη ανάκαμψη, τονίζοντας ότι μπορεί η ζημιά στις οικονομίες να είναι μεγαλύτερη από όσο σήμερα είναι ορατή....
«Χάνουμε 2 χρόνια ανάπτυξης»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενιαίους κανόνες προστασίας δανειοληπτών ζητούν οι ευρωβουλευτές
Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής συμφώνησαν στη θέσπιση κοινών κανόνων για τη ρύθμιση της μεταφοράς επισφαλών δανείων από τράπεζες σε δευτερεύοντες διατάκτες.
Ενιαίους κανόνες προστασίας δανειοληπτών ζητούν οι ευρωβουλευτές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Bad banks κατά «κόκκινων» δανείων
Υπό τον φόβο ενός «τσουνάμι» προβληματικών δανείων λόγω πανδημίας, η Ευρ. Επιτροπή εισηγείται δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου «κακών τραπεζών», περισσότερη διαφάνεια στη δευτερογενή αγορά δανείων, αλλαγές στην...
Bad banks κατά «κόκκινων» δανείων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σχέδιο της Κομισιόν για τις bad banks των κρατών της Ε.Ε.
Το σχέδιο της Κομισιόν στοχεύει επίσης στη σύγκλιση των πτωχευτικών πλαισίων στην Ε.Ε. και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το σχέδιο της Κομισιόν για τις bad banks των κρατών της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας