• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.8°C / 8.4°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.6°C / 8.3°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 9.5°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 7.6°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  4 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 8.6°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.7°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.9°C / 6.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.4°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 4.4°C
  1 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 6.7°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 3.8°C / 9.9°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.7°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 6.6°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.7°C / 8.3°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  74%
AP Photo/Nam Y. Huh
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια ακόμη χαμένη γενιά γεννά η πανδημία στις ΗΠΑ

 • A-
 • A+
Ενώ τα τρισ. δολάρια μέτρων στήριξης και ρευστότητας έκαναν την κρίση ευκαιρία για τους υπερπλούσιους και τους φίλους του Τραμπ, οι νέοι 16-29 γίνονται βασικοί τροφοδότες της εκτίναξης της ανεργίας και στη συντριπτική τους πλειονότητα αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους.

Νέες χαμένες γενιές και ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των ανισοτήτων δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ, με τις ευλογίες κυβέρνησης και οικονομικών ελίτ. Την περασμένη Πέμπτη, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι εβδομαδιαίες νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, επτά μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας, αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 50 χιλιάδες, σε περίπου 900.000, έπειτα από δύο μήνες μικρής αλλά σταθερής μείωσης. Λίγο αργότερα, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια αποκάλυψε ότι από τον περασμένο Μάιο πάνω από 8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διολισθήσει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ηταν μια ομολογία της αποτυχίας των πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το κόστος των οποίων έχει μέχρι στιγμής ξεπεράσει τα 2,2 τρισ. δολάρια, υπερτριπλασιάζοντας το έλλειμμα των ΗΠΑ στο ιστορικό ρεκόρ των 3,1 τρισ. δολαρίων. Το ερώτημα πολλών εύλογο: Πού πήγαν τόσα λεφτά;

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και των μικρών επιχειρήσεων που θέσπισε η κυβέρνηση σε αυτούς τους 7 μήνες κατέληξαν στα χέρια φίλιων επιχειρηματικών συμφερόντων που δεν τα δικαιούνταν. Μήνες τώρα οι φωνές για κακοδιαχείριση των κονδυλίων από τους αξιωματούχους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βοούν σε όλην την επικράτεια των ΗΠΑ.

Οι «Times» της Νέας Υόρκης αποκάλυψαν ακόμη ότι τον περασμένο Φεβρουάριο –περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ότι ο κορονοϊός δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο– κορυφαίοι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου ενημέρωναν τους φίλους τους στις αγορές και τη βάση των δωρητών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι το χτύπημα του ιού θα είναι χειρότερο από ό,τι έλεγε δημοσίως η κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή επέτρεψε στους παραπάνω να ποντάρουν στην πτώση και να πλουτίσουν.

Αλλά και η συνεχής νομισματική τόνωση που η Fed –και οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου– ακολούθησαν με τις νέες αγορές ομολόγων και τα μηδενικά επιτόκια ωφέλησαν ως συνήθως τους λίγους έχοντες. Το άπλετο φθηνό χρήμα που τύπωσαν οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν κατευθύνθηκε ούτε σε επενδύσεις, ούτε σε προσλήψεις, ούτε σε τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αντίθετα, ακόμη μια φορά συνετέλεσε στην εκρηκτική ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και των μεγάλων παιχτών σε αυτά. Ευνόησε σκανδαλωδώς εκείνους που μπορούσαν να δανειστούν με τα χαμηλά επιτόκια και είχαν την τεχνογνωσία σε χρηματοοικονομικό, νομικό και φορολογικό επίπεδο να βρουν τις κατάλληλες επενδύσεις και να επιτύχουν τις καλύτερες επιδόσεις. Τελικό αποτέλεσμα ήταν οι πλούσιοι να γίνουν ακόμη πλουσιότεροι.

Στην απέναντι όχθη, αντίθετα, μια ακόμη χαμένη νέα γενιά αναδύεται. Μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου (περίοδο κατά την οποία το επίσημο ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ υπερτετραπλασιάστηκε), οι Αμερικανοί ηλικίας 16-29 ετών ήταν υπεύθυνοι για το ένα τρίτο της αύξησης της ανεργίας που σημειώθηκε, παρότι η ηλικιακή τους ομάδα αντιστοιχεί σε μικρότερο από το 25% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Από τον Ιούνιο, το 28% των Αμερικανών ηλικίας 16-24 ετών ούτε εργάζεται ούτε πηγαίνει στο σχολείο. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με το προ πανδημίας αντίστοιχο επίπεδο. Τον Ιούλιο, τέλος, πρώτη φορά μετά τη Μεγάλη Υφεση του 1930, η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών ηλικίας 18-29 ετών ζούσαν με τους γονείς τους.

Τέτοιες οπισθοδρομήσεις νωρίς στην καριέρα των εργαζόμενων έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. Οπως υποδεικνύουν μια σειρά από μελέτες, η είσοδος στην αγορά εργασίας σε περίοδο κατά την οποία η οικονομία είναι αδύναμη λειτουργεί ως τροχοπέδη στην αύξηση των μισθών και τις προοπτικές σταδιοδρομίας για χρόνια.

Κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά στο πετσί τους οι σημερινοί τριαντάρηδες, οι οποίοι παλεύουν ακόμη με τους μετασεισμικούς κραδασμούς του κραχ του 2008 και της παγκόσμιας ύφεσης που εγκαινίασαν μια δεκαετία στασιμότητας στους μισθούς και είναι οι φτωχότεροι από όλους τους τριαντάρηδες των προηγούμενων γενιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσουνάμι εξώσεων στις ΗΠΑ
Τον κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο αντιμετωπίζουν άμεσα 40 εκατομμύρια Αμερικανοί μετά την άρση των μορατόριουμ που είχαν επιβληθεί στην εκδίωξη ενοικιαστών από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Τσουνάμι εξώσεων στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
Συνολικά 1,4 εκατ. νέοι άνεργοι και 28 εκατ. σε κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους στις ΗΠΑ ● Επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και έκκληση του ΟΗΕ για επίδομα επιβίωσης σε 2,7 δισ. φτωχούς σε...
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοιχεία-σοκ για την ανεργία στις ΗΠΑ
Ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ο αριθμός των Αμερικανών που έχασαν τις δουλειές τους στη διάρκεια των τελευταίων 10 εβδομάδων ● Συρρίκνωση της οικονομίας στο α’ τρίμηνο κατά 5%.
Στοιχεία-σοκ για την ανεργία στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
Ο περιορισμός των μετακινήσεων είχε αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν το 8% των εργάσιμων ωρών και να εκτοξευτεί η ανεργία, γεγονός που επηρέασε περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους της...
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγύρια ή παραμύθια;
Το εντυπωσιακό νούμερο της αύξησης του ΑΕΠ κατά 33,1% στο γ' τρίμηνο του 2020 που επιλέχθηκε να προβληθεί σε καμιά περίπτωση δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.
Πανηγύρια ή παραμύθια;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν...
Πάνω από 1,4 εκατ. εργαζόμενοι ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών απολύθηκαν μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου και δεν επαναπροσλήφθηκαν • Για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα το ποσοστό ανεργίας των γηραιότερων...
Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας