• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.9°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 29.4°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.9°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.5°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 31.0°C
  1 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  52%
AP Photo/Andre Penner, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σύμμαχος» της πανδημίας

 • A-
 • A+
Ανάλυση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam: Η αποτυχία των κυβερνήσεων να μειώσουν την ανισότητα με ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας υγείας, της πρόνοιας και των μισθών κατέστησε τις περισσότερες χώρες του κόσμου απροετοίμαστες απέναντι στον κορονοϊό.

Η καταστροφική αποτυχία της πλειονότητας των κυβερνήσεων να μειώσουν το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών είχε αποτέλεσμα οι περισσότερες χώρες του κόσμου να εμφανιστούν απελπιστικά απροετοίμαστες στη μάχη κατά του κορονοϊού, τονίζει μια νέα ανάλυση της γνωστής μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.

H ανάλυση (Fighting inequality in the time of Covid-19) και ο σχετικός Δείκτης Δέσμευσης για τη Μείωση της Ανισότητας (CRI) που η Oxfam κοινοποίησε χθες -με αφορμή τη φθινοπωρινή σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα- υπογραμμίζει ότι οι πολύ χαμηλές δαπάνες για τη δημόσια υγεία, τα εξασθενημένα δίκτυα κοινωνικής προστασίας, τα πενιχρά εργασιακά δικαιώματα και η άνιση φορολογία είχαν αποτέλεσμα η πλειονότητα των χωρών της υφηλίου να πιαστεί θλιβερά ανεπαρκής απέναντι στον κορονοϊό.

O Δείκτης Δέσμευσης για τη Μείωση της Ανισότητας έδειξε ότι μόνο 26 από 158 χώρες (μία στις έξι) είχαν δαπανήσει επαρκώς (το συνιστώμενο) 15% των προϋπολογισμών τους για την υγεία πριν από την πανδημία, όπως και ότι τουλάχιστον ο ένας στους τρεις εργαζόμενους παγκοσμίως δεν απολάμβανε βασικά εργασιακά δικαιώματα και πρόνοιας, όπως επίδομα ασθένειας, όταν χτύπησε ο ιός.

O δείκτης CRI -που η Oxfam συντάσσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με την Development Finance International- αξιολογεί και κατατάσσει 158 κυβερνήσεις του κόσμου για τις πολιτικές που εφαρμόζουν στις δημόσιες υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, πρόνοια), τη φορολογία και τα εργασιακά δικαιώματα. Τρία πεδία δηλαδή που αποτελούν κλειδί για τη μείωση της ανισότητας και την αντιμετώπιση του Covid-19.

Αδράνεια

O φετινός δείκτης αποκάλυψε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει την ανισότητα πριν από την πανδημία. Παρότι μάλιστα κάποιες κυβερνήσεις αφυπνίστηκαν μετά το χτύπημα του κορονοϊού, αρκετές συνεχίζουν να μην κάνουν τίποτα.

Μεταξύ των 158 χωρών πρώτες στη σχετική λίστα για την καταπολέμηση της ανισότητας κατατάσσονται οι Νορβηγία, Δανία, Γερμανία, Βέλγιο και Φινλανδία ενώ τελευταίες οι Λιβερία, Τσαντ, Μπαχρέιν, Νιγηρία και Νότιο Σουδάν.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση, ωστόσο μεταξύ των 35 αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ είναι 4η από το τέλος, πάνω από την Κορέα, το Μεξικό και την Τουρκία. Η ανάλυση της Oxfam κατατάσσει τη χώρα μας 35η στον κόσμο για τις δημοσιονομικές της πολιτικές, 128η για τις φορολογικές και 40ή για τις εργασιακές.

Από τις υπόλοιπες χώρες οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες στο γάλα. Είναι τελευταίες μεταξύ των πλούσιων χωρών του G7 ενώ στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων βρίσκονται -εξαιτίας των αντισυνδικαλιστικών πολιτικών και του πολύ χαμηλού κατώτατου μισθού- πίσω από 17 φτωχές χώρες μεταξύ των οποίων η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία.

Η κυβέρνηση Τραμπ, που από το 2017 μείωσε δραστικά τους φόρους προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και των πλουσίων, παρείχε μόνο προσωρινή ανακούφιση στους ευάλωτους εργαζόμενους με το πακέτο τόνωσης Απριλίου. Τα ευρήματα του δείκτη εντείνουν τις ευρύτερες ανησυχίες της Oxfam ότι η πανδημία δοκιμάζει ένα σύστημα υγείας από το οποίο παραμένουν αποκλεισμένοι εκατομμύρια φτωχοί Αμερικανοί, χτυπώντας περισσότερο τις κοινότητες των μαύρων και των Λατίνων. Μόνο 1 στα 10 μαύρα νοικοκυριά έχει ασφάλεια υγείας έναντι με 7 στα 10 λευκά.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα και το γεγονός ότι, ενώ κάποιες χώρες έκαναν θετικά βήματα για τη μείωση της ανισότητας πριν από την πανδημία -η Ν. Κορέα αύξησε τον κατώτατο μισθό, οι Μποτσουάνα, Ταϊλάνδη και Κόστα Ρίκα αύξησαν τις δαπάνες για την υγεία, η Ν. Ζηλανδία δημιούργησε κονδύλι για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας-, πολλές χώρες δεν έκαναν τίποτα και άλλες οπισθοδρόμησαν.

Αρκετές από τις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, όπως η Γερμανία, η Δανία, η Νορβηγία και η Βρετανία, έχουν κάνει πίσω στις πολιτικές μείωσης της ανισότητας, όπως η προοδευτική φορολόγηση, εδώ και δεκαετίες. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι βέβαια άμοιρη του εναγκαλισμού των κυβερνήσεών τους με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φορολογήστε εμάς τους πλούσιους»!
102 «πατριώτες εκατομμυριούχοι» παρακαλούν με επιστολή να τους φορολογήσουν περισσότερο, αλλά οι κυβερνήσεις δεν... τους κάνουν το χατίρι. Προτείνουν μάλιστα προοδευτική φορολόγηση που θα απέφερε 2,52 τρισ....
«Φορολογήστε εμάς τους πλούσιους»!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H ανισότητα δολοφονεί!
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΜΚΟ Oxfam, ενώ η ανθρωπότητα μετρούσε στη διάρκεια της πανδημίας τους περισσότερους θανάτους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συσσώρευαν,...
H ανισότητα δολοφονεί!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ιός της ανισότητας
Χίλιοι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τον πλούτο τους κατά 3,9 τρισ. δολάρια, στα 11,95 τρισ. δολάρια μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου ● Στην ίδια περίοδο 200-500 εκατ. άνθρωποι πέρασαν το κατώφλι της φτώχειας.
Ο ιός της ανισότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδίζοντας από τον πόνο των άλλων
Οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας (BP, Shell, TotalEnergies, Exxon και Chevron) κερδίζουν κάθε δευτερόλεπτο 2.600 δολάρια, ενώ η Moderna και η Pfizer κερδίζουν 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο μόνο από τα...
Κερδίζοντας από τον πόνο των άλλων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Oxfam: Κατά 453 δισ. αύξησαν τις περιουσίες τους οι δισεκατομμυριούχοι τροφίμων - ενέργειας
Ενώ η παγκόσμια επιχειρηματική και πολιτική ελίτ συγκεντρώνεται στο Νταβός, η ΜΚΟ ζητά να φορολογηθούν τα ασύλληπτα κέρδη των υπερπλουσίων. Τα έσοδα από ένα τέτοιο φόρο υπολογίζονται σε 2,52 τρισ. τον χρόνο.
Oxfam: Κατά 453 δισ. αύξησαν τις περιουσίες τους οι δισεκατομμυριούχοι τροφίμων - ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
Ο περιορισμός των μετακινήσεων είχε αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν το 8% των εργάσιμων ωρών και να εκτοξευτεί η ανεργία, γεγονός που επηρέασε περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους της...
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας