Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σύμμαχος» της πανδημίας
AP Photo/Andre Penner, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σύμμαχος» της πανδημίας

  • A-
  • A+
Ανάλυση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam: Η αποτυχία των κυβερνήσεων να μειώσουν την ανισότητα με ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας υγείας, της πρόνοιας και των μισθών κατέστησε τις περισσότερες χώρες του κόσμου απροετοίμαστες απέναντι στον κορονοϊό.

Η καταστροφική αποτυχία της πλειονότητας των κυβερνήσεων να μειώσουν το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών είχε αποτέλεσμα οι περισσότερες χώρες του κόσμου να εμφανιστούν απελπιστικά απροετοίμαστες στη μάχη κατά του κορονοϊού, τονίζει μια νέα ανάλυση της γνωστής μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.

H ανάλυση (Fighting inequality in the time of Covid-19) και ο σχετικός Δείκτης Δέσμευσης για τη Μείωση της Ανισότητας (CRI) που η Oxfam κοινοποίησε χθες -με αφορμή τη φθινοπωρινή σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα- υπογραμμίζει ότι οι πολύ χαμηλές δαπάνες για τη δημόσια υγεία, τα εξασθενημένα δίκτυα κοινωνικής προστασίας, τα πενιχρά εργασιακά δικαιώματα και η άνιση φορολογία είχαν αποτέλεσμα η πλειονότητα των χωρών της υφηλίου να πιαστεί θλιβερά ανεπαρκής απέναντι στον κορονοϊό.

O Δείκτης Δέσμευσης για τη Μείωση της Ανισότητας έδειξε ότι μόνο 26 από 158 χώρες (μία στις έξι) είχαν δαπανήσει επαρκώς (το συνιστώμενο) 15% των προϋπολογισμών τους για την υγεία πριν από την πανδημία, όπως και ότι τουλάχιστον ο ένας στους τρεις εργαζόμενους παγκοσμίως δεν απολάμβανε βασικά εργασιακά δικαιώματα και πρόνοιας, όπως επίδομα ασθένειας, όταν χτύπησε ο ιός.

O δείκτης CRI -που η Oxfam συντάσσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με την Development Finance International- αξιολογεί και κατατάσσει 158 κυβερνήσεις του κόσμου για τις πολιτικές που εφαρμόζουν στις δημόσιες υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, πρόνοια), τη φορολογία και τα εργασιακά δικαιώματα. Τρία πεδία δηλαδή που αποτελούν κλειδί για τη μείωση της ανισότητας και την αντιμετώπιση του Covid-19.

Αδράνεια

O φετινός δείκτης αποκάλυψε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει την ανισότητα πριν από την πανδημία. Παρότι μάλιστα κάποιες κυβερνήσεις αφυπνίστηκαν μετά το χτύπημα του κορονοϊού, αρκετές συνεχίζουν να μην κάνουν τίποτα.

Μεταξύ των 158 χωρών πρώτες στη σχετική λίστα για την καταπολέμηση της ανισότητας κατατάσσονται οι Νορβηγία, Δανία, Γερμανία, Βέλγιο και Φινλανδία ενώ τελευταίες οι Λιβερία, Τσαντ, Μπαχρέιν, Νιγηρία και Νότιο Σουδάν.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση, ωστόσο μεταξύ των 35 αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ είναι 4η από το τέλος, πάνω από την Κορέα, το Μεξικό και την Τουρκία. Η ανάλυση της Oxfam κατατάσσει τη χώρα μας 35η στον κόσμο για τις δημοσιονομικές της πολιτικές, 128η για τις φορολογικές και 40ή για τις εργασιακές.

Από τις υπόλοιπες χώρες οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες στο γάλα. Είναι τελευταίες μεταξύ των πλούσιων χωρών του G7 ενώ στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων βρίσκονται -εξαιτίας των αντισυνδικαλιστικών πολιτικών και του πολύ χαμηλού κατώτατου μισθού- πίσω από 17 φτωχές χώρες μεταξύ των οποίων η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία.

Η κυβέρνηση Τραμπ, που από το 2017 μείωσε δραστικά τους φόρους προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και των πλουσίων, παρείχε μόνο προσωρινή ανακούφιση στους ευάλωτους εργαζόμενους με το πακέτο τόνωσης Απριλίου. Τα ευρήματα του δείκτη εντείνουν τις ευρύτερες ανησυχίες της Oxfam ότι η πανδημία δοκιμάζει ένα σύστημα υγείας από το οποίο παραμένουν αποκλεισμένοι εκατομμύρια φτωχοί Αμερικανοί, χτυπώντας περισσότερο τις κοινότητες των μαύρων και των Λατίνων. Μόνο 1 στα 10 μαύρα νοικοκυριά έχει ασφάλεια υγείας έναντι με 7 στα 10 λευκά.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα και το γεγονός ότι, ενώ κάποιες χώρες έκαναν θετικά βήματα για τη μείωση της ανισότητας πριν από την πανδημία -η Ν. Κορέα αύξησε τον κατώτατο μισθό, οι Μποτσουάνα, Ταϊλάνδη και Κόστα Ρίκα αύξησαν τις δαπάνες για την υγεία, η Ν. Ζηλανδία δημιούργησε κονδύλι για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας-, πολλές χώρες δεν έκαναν τίποτα και άλλες οπισθοδρόμησαν.

Αρκετές από τις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, όπως η Γερμανία, η Δανία, η Νορβηγία και η Βρετανία, έχουν κάνει πίσω στις πολιτικές μείωσης της ανισότητας, όπως η προοδευτική φορολόγηση, εδώ και δεκαετίες. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι βέβαια άμοιρη του εναγκαλισμού των κυβερνήσεών τους με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλέβουν 427 δισ. από τους φτωχούς
Η πανδημία έχει αποκαλύψει το σημαντικό κόστος της μετατροπής της φορολογικής πολιτικής σε εργαλείο ανοχής των φοροφυγάδων, αντί προστασίας της ευημερίας των ανθρώπων.
Κλέβουν 427 δισ. από τους φτωχούς
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
Συνολικά 1,4 εκατ. νέοι άνεργοι και 28 εκατ. σε κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους στις ΗΠΑ ● Επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και έκκληση του ΟΗΕ για επίδομα επιβίωσης σε 2,7 δισ. φτωχούς σε...
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια νέα αριστοκρατία υπονομεύει τη δημοκρατία
Η οικονομική ανισότητα βρίσκεται εκτός ελέγχου προειδοποιεί η Οxfam, αποκαλύπτοντας ότι πέρυσι οι μόλις 2.153 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη κατείχαν περισσότερα απ’ όσα το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή...
Μια νέα αριστοκρατία υπονομεύει τη δημοκρατία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
365% του ΑΕΠ το παγκόσμιο χρέος!
Εξωπραγματικά επίπεδα προσεγγίζει το παγκόσμιο χρέος και οι πιστωτές μάλλον θα πρέπει να αποδεχθούν ότι εξίσου εξωπραγματική ίσως να είναι στο απώτερο μέλλον και η αποπληρωμή του.
365% του ΑΕΠ το παγκόσμιο χρέος!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χόρεψαν στον ρυθμό της Moderna οι αγορές
Ενώ ο κορονοϊός συνεχίζει να θερίζει κάθε μέρα χιλιάδες ζωές σε όλον τον κόσμο, αγορές και φαρμακοβιομηχανίες έχουν μπει για τα καλά στον «χορό των εμβολίων και των... εκατομμυρίων.
Χόρεψαν στον ρυθμό της Moderna οι αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρένο στους υπεραισιόδοξους βάζει η Λαγκάρντ
Καμπανάκι για ενδεχόμενη ασταθή οικονομική ανάκαμψη, τύπου «σταμάτα-ξεκίνα», χτύπησε η Κριστίν Λαγκάρντ χθες, δύο μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιό της, «γειώνοντας» την υπεραισιοδοξία...
Φρένο στους υπεραισιόδοξους βάζει η Λαγκάρντ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας