Η βρετανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε πως οι ζημίες στα ταμεία της ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. για το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στον αεροπορικό κλάδο. Σε ότι αφορά στην επιχειρησιακή της δραστηριότητα, αυτή δεν ξεπερνάει το 25%.
Όπως αναφέρουν ΜΜΕ, η εταιρεία ενδέχεται να ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση πρόσθετη οικονομική ενίσχυση. Χωρίς τις φορολογικές εισφορές, το ύψος της αναμενόμενης απώλειας φτάνει τα 815-845 εκατομμύρια λίρες (1,1 δισ. δολάρια) για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε με το τέλος του περασμένου μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Το ποσό αυτό ξεπερνάει τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει οι αναλυτές. Η EasyJet, που ιδρύθηκε το 1995, βλέπει για πρώτη φορά στην ιστορία της τέτοιου είδους κεφαλαιακές απώλειες.
Δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται κάποια οικονομική ανάκαμψη για τις αεροπορικές στον κοντινό ορίζοντα, η EasyJet θα παραμείνει εγκλωβισμένη σε αυτή τη συνθήκη, οδηγώντας σήμερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της να ζητήσει από την κυβέρνηση Τζόνσον «πακέτο πρόσθετων μέτρων στήριξης» για τις αεροπορικές. Οι επιλογές της εταιρείας για να διασφαλίσει την επιβίωσή της στην πανδημία, περιλαμβάνουν δάνειο 600 εκ. λιρών από την κυβέρνηση, 4.500 απολύσεις, πωλήσεις αεροσκαφών ύψους 608 εκ. λιρών και αποσπάσεις 419 εκ. λιρών από μετοχικά κεφάλαια. Και πιθανώς να πάρει και άλλα μέτρα, σύμφωνα με το Reuters.
Φυσικά, η κατάσταση είναι κοινή για τον κλάδο των επιβατικών αερομεταφορών, οι υπηρεσίες του οποίου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλή ζήτηση, με αποτέλεσμα να πλήττονται έντονα τα ταμεία του. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της ιρλανδικής Ryanair, βασικού ανταγωνιστή της EasyJet στις φθηνές πτήσεις, ότι ο φετινός χειμώνας είναι «ξεγραμμένος».
Εξαιτίας των υπαρχόντων ταξιδιωτικών περιορισμών η EasyJet είναι υποχρεωμένη να εκτελεί μόνο το 25% των δρομολογίων μέχρι το τέλος 2020, μένοντας πίσω από τη Ryanair, η οποία έχει σημειώσει πως στοχεύει για το 40% της δυναμικότητάς της τον Οκτώβριο.
To χρέος της EasyJet έφτασε φέτος το 1.1 δισ. από 326 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι, με την εταιρεία να αναφέρει ότι επιδιώκει να πραγματοποιεί οικονομικές και κερδοφόρες πτήσεις για να σώσει περιττά έξοδα, κάτι που την ωφέλησε στο 4ο οικονομικό της τετράμηνο σε σχέση με το 3ο. Η μετοχική της αξία στο χρηματιστήριο έχει πέσει κατά 60% μέχρι στιγμής μέσα στο 2020, όπως σημειώνει το Reuters.
Στη Μ. Βρετανία οι αεροπορικές έχουν ζητήσει φοροαπαλλαγές και άλλα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και ένα ευνοϊκότερο καθεστώς στους ελέγχους για COVID-19 στα αεροδρόμια, ώστε να μειωθεί ο κανονισμός της 14ήμερης καραντίνας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση απάντησε πως αναζητά τρόπους να μειώσει την εν λόγω ρύθμιση μέσα στο Νοέμβρη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας