• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.2°C / 5.7°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.5°C / 2.4°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 5.7°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -8.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  1 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.0°C / 1.8°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -2.1°C
  1 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.1°C / -0.1°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.5°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 6.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -2.5°C
  0 BF
  79%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 1.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 5.4°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 5.9°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.7°C / 1.6°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.3°C / 2.5°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  1 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ψηφιακοί κολοσσοί απαξιώνουν την Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Facebook, Google, Amazon, Apple και άλλες πολυεθνικές δεν εφαρμόζουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απαγόρευε τη διατλαντική ροή προσωπικών δεδομένων ● «Οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν μπορούν πλέον να εκλαμβάνονται ως “οικοδεσπότες” της ψηφιακής οικονομίας», λέει ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

Στα παλιά τους τα παπούτσια γράφουν για ακόμα μια φορά οι πανίσχυροι αμερικανικοί κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο ότι η συμφωνία Privacy Shield που συνήφθη μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. το 2016 για τη διατλαντική ροή δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικότητας ήταν άκυρη.

Το Δικαστήριο έκρινε -έπειτα από προσφυγή ακτιβιστών που μάχονται για την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών- ότι η συμφωνία αυτή δεν διασφάλιζε τους Ευρωπαίους πολίτες απέναντι στο ενδεχόμενο παρακολούθησής τους από την αμερικανική κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή επί της ουσίας τερμάτισε την προνομιακή πρόσβαση που είχαν αμερικανικές εταιρείες, όπως οι Facebook, Google, Amazon και Apple, στα προσωπικά δεδομένα από την Ευρώπη.

Η αυστριακή ΜΚΟ ΝΟΥΒ (None of Your Business) -που μάχεται για την προστασία των ατομικών ψηφιακών δεδομένων- πραγματοποίησε στη συνέχεια έρευνα σε 33 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και οι Airbnb, Amazon, American Express, Apple, Ebay, Facebook, Google, Instagram, Linkendin, Mastercard, Microsof, Netflix, Nike, ζητώντας να μάθει πώς αυτές συμμορφώνονται με την απόφαση του ΔΕΕ. Ασκώντας το δικαίωμα των πελατών αυτών των εταιρειών να γνωρίζουν -σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ε.Ε. (GDPR)- πώς αυτές διαχειρίζονται τα προσωπικά τους δεδομένα, η έρευνα της NOYB υπέβαλε σειρά ερωτημάτων. Μεταξύ αυτών και το σε ποιες χώρες αποστέλλονται τα δεδομένα των Ευρωπαίων πελατών του και με ποια νομική βάση.

Ορισμένες εταιρείες απαξίωσαν να απαντήσουν ενώ άλλες έδωσαν παραπλανητικές απαντήσεις. «Οι απαντήσεις κυμαίνονταν από λεπτομερείς εξηγήσεις έως παραδοχές ότι αυτές οι εταιρείες δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει ή ακόμη και εκπληκτικά επιθετικές αρνήσεις του νόμου», υπογράμμισε ο ιδρυτής της ΝΟΥΒ Μαξ Σρεμς. «Ορισμένες εταιρείες όπως η Airbnb, το Netflix και το WhatsApp δεν απάντησαν καθόλου στα αιτήματά μας για παροχή πληροφοριών, ενώ άλλες απλώς μας παρέπεμψαν στις πολιτικές απορρήτου που εφαρμόζουν υπεκφεύγοντας να απαντήσουν. Το τελικό συμπέρασμα της έρευνας για τις εταιρείες που απάντησαν σε μεγάλο βαθμό ήταν ότι αυτές απλώς δεν συμμορφώνονται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Οι ρυθμίσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό της για τις ψηφιακές υπηρεσίες πριν από το τέλος του έτους. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και ρυθμίσεις για τομείς της οικονομίας που αναπτύσσονται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως αυτές που διατηρούν κάποιοι από τους παραπάνω κολοσσούς. Οι ρυθμίσεις αφορούν μεταξύ άλλων ευθύνη, κυριαρχία στην αγορά, διαδικτυακή διαφήμιση, ασφάλεια, έξυπνες συμβάσεις, ηλεκτρονική αυτοαπασχόληση και μελλοντικά πλαίσια διακυβέρνησης.

Μιλώντας σε ευρωβουλευτές χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν διεμήνυσε ότι οι κολοσσιαίες διαδικτυακές πλατφόρμες δεν μπορούν πλέον να εκλαμβάνονται ως «οικοδεσπότες» της ψηφιακής οικονομίας και θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος νομικός επαναπροσδιορισμός τους. Οι ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με τον ορισμό των παρόχων φιλοξενίας βάσει της οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο του 2000 περιλαμβάνουν εξαιρέσεις ευθύνης για τέτοιες εταιρείες. Το άρθρο 14 της οδηγίας ορίζει ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι πάροχοι φιλοξενίας δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο που αποθηκεύουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τη στρατηγική της για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα, όμως ελάχιστη ανταπόκριση φαίνεται να είχε
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα χαμένα κέρδη των εθνών
Η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη στις φορολογικές πολιτικές παγκοσμίως τις τελευταίες 4 δεκαετίες είναι αναμφίβολα η μεγάλη μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων. Μέσω της μεταφοράς των «χάρτινων κερδών» σε χώρες...
Τα χαμένα κέρδη των εθνών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ατολμο βήμα κατά της φοροδιαφυγής
Τα κριτήρια για την κατάταξη ενός κράτους στους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη υποτίθεται ότι αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., αλλά μάλλον κορόιδευαν τον εαυτό τους και την κοινωνία....
Ατολμο βήμα κατά της φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λάδι» η Amazon
Το Δικαστήριο της Ε.Ε. ανέτρεψε απόφαση που είχε λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 η οποία υποχρέωνε την πολυεθνική να πληρώσει στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου μη καταβληθέντες φόρους ύψους 250 εκατ. ευρώ ●...
«Λάδι» η Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακή πολιορκία των Βρυξελλών
Πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ δαπανούν οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τις πολυεθνικές υψηλής τεχνολογίας για να επηρεάσουν τη νομοθεσία που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχο και τη διαφάνεια στις...
Ψηφιακή πολιορκία των Βρυξελλών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας