• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.3°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.2°C
  0 BF
  84%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 15.7°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.4°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 15.5°C
  0 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.1°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.6°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 13.8°C / 19.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.1°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.4°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.3°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  85%

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «το σχέδιο δράσης αποσκοπεί στην άμεση άρση των τελευταίων φραγμών στην ενιαία αγορά κεφαλαίων»

AP Photo/Francisco Seco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχέδιο Ενωσης Κεφαλαιαγορών και κανόνες για κρυπτονομίσματα

 • A-
 • A+

Παρότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, που θεωρείται απόλυτη προτεραιότητα για την ευρωζώνη, παραμένει σε εκκρεμότητα, κυρίως λόγω των γερμανικών προσκομμάτων στην προώθηση του ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης καταθέσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες το σχέδιο δράσης για τη δημιουργία της Ενωσης Κεφαλαιαγορών τα επόμενα χρόνια. Προφανώς, το Brexit και οι ανακατατάξεις που αυτό επιφέρει στο ειδικό βάρος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με το Λονδίνο προφανώς να αποδυναμώνεται, επέσπευσαν τις σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, η ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών της Ε.Ε. και η εξασφάλιση πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά είναι ζωτικές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που και η ίδια η Ενωση δανείζεται ως διακρατική οντότητα και εκδίδει ομόλογα, πράσινα ή συμβατικά, που θα εμπλακούν στις δευτερογενείς αγορές.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε ότι «η κρίση του κορονοϊού έχει προσδώσει πραγματικά επείγοντα χαρακτήρα στις προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας Ενωσης Κεφαλαιαγορών... Πρέπει να δημιουργήσουμε μαζικές επενδύσεις ώστε να καταστήσουμε την οικονομία της Ε.Ε. περισσότερο βιώσιμη, ψηφιακή, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτική. Το σχέδιο δράσης αποσκοπεί στην άμεση άρση των τελευταίων φραγμών στην ενιαία αγορά κεφαλαίων».

Στόχοι του σχεδίου δράσης, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να διασφαλίσει προσιτή χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, να καταστήσει ασφαλή αποταμιευτικό και επενδυτικό προορισμό την Ε.Ε. και, κυρίως, «να ενσωματώσει τις εθνικές κεφαλαιαγορές σε μια γνήσια ενιαία αγορά κεφαλαίων ολόκληρης της Ενωσης».

Το σχέδιο προβλέπει:

■ Τη δημιουργία ενιαίου σημείου πρόσβασης στα εταιρικά δεδομένα για τους επενδυτές.

■ Τη στήριξη στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες ώστε να επενδύουν περισσότερο στις επιχειρήσεις της Ε.Ε.

■ Την εναρμόνιση των εθνικών κανόνων περί αφερεγγυότητας.

■ Τη συνεπή εφαρμογή του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων για τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ε.Ε.

Ψηφιακές συναλλαγές

Απολύτως συναφής και συμπληρωματική προς την Ενωση Κεφαλαιαγορών είναι και η δέσμη μέτρων για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό τομέα που ανακοίνωσε επίσης χθες η Επιτροπή. Περιλαμβάνουν στρατηγική για τις λιανικές πληρωμές, νομοθετικές προτάσεις για ένα κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και προτάσεις για ένα κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. σχετικά με την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα.

Ειδικά για τα κρυπτονομίσματα, προτείνεται νέος κανονισμός «Για τις αγορές των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων (MiCA)». Περιλαμβάνει κανόνες οι οποίοι θα επιτρέψουν στους φορείς εκμετάλλευσης κρυπτονομισμάτων που έχουν πάρει άδεια λειτουργίας σε ένα κράτος-μέλος να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη την Ε.Ε., με έναν «μηχανισμό διαβατηρίου». Οι κανόνες περιλαμβάνουν κεφαλαιακές απαιτήσεις, φύλαξη περιουσιακών στοιχείων, υποχρεωτική διαδικασία διαχείρισης των καταγγελιών κ.λπ. Αυστηρότερες θα είναι οι απαιτήσεις για τους εκδότες των παγκόσμιων σταθερών κρυπτονομισμάτων.

Οσον αφορά τη λεγόμενη ψηφιακή ανθεκτικότητα η Επιτροπή προτείνει μέτρα με στόχο να διασφαλιστεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο χρηματοοικονομικό σύστημα διαθέτουν τις απαραίτητες διασφαλίσεις για τον μετριασμό των κυβερνοεπιθέσεων.

«Το μέλλον του χρηματοοικονομικού τομέα είναι ψηφιακό. Στη διάρκεια της καραντίνας διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες χάρη στις ψηφιακές τεχνολογίες. Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και θα πρέπει να ενστερνιστούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μετριάζοντας παράλληλα τυχόν δυνητικούς κινδύνους», δήλωσε σχετικά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, που μετά την παραίτηση του Ιρλανδού επιτρόπου Φιλ Χόγκαν και τον αναγκαστικό «ανασχηματισμό» στην Κομισιόν, έχει εξελιχθεί πλέον σε υπερεπίτροπο, με τεράστιο χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα κρυπτονομίσματα
Η Κίνα επεκτείνει τους περιορισμούς στα κρυπτονομίσματα, ζητώντας από τις τράπεζες της χώρας να σταματήσουν να στηρίζουν συναλλαγές με τα ψηφιακά νομίσματα, μόλις λίγες ημέρες αφότου το Πεκίνο έδωσε εντολή να...
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα κρυπτονομίσματα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξέπλυμα 2 τρισ. δολαρίων από τις... εντιμότατες φίλες μας
Ιλιγγο προκαλούν τα ποσά που έχουν διακινήσει οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, οι οποίες ελέγχονται από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα της Διεθνούς...
Ξέπλυμα 2 τρισ. δολαρίων από τις... εντιμότατες φίλες μας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καρτέλ» στην αγορά ομολόγων
Η Κομισιόν κατηγόρησε 8 τράπεζες ότι επικοινωνούσαν μεταξύ τους και συντόνιζαν τις στρατηγικές τους στις αγοραπωλησίες των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης την περίοδο κλιμάκωσης της κρίσης χρέους και της...
«Καρτέλ» στην αγορά ομολόγων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κίνα απαγορεύει ως παράνομες όλες τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με κρυπτονομίσματα είναι παράνομες και θα πρέπει να απαγορευθούν, απόφαση που αποδεικνύει ότι η κινεζική ηγεσία δεν...
Η Κίνα απαγορεύει ως παράνομες όλες τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη δίνη της Evergrande οι αγορές
Η σιωπή του Πεκίνου για το αν έχει πρόθεση διάσωσης του κινεζικού κολοσσού ακινήτων προκαλεί κύματα ανησυχίας σε Ευρώπη και Κίνα και διεθνές ντόμινο πτώσης στα χρηματιστήρια.
Στη δίνη της Evergrande οι αγορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας