Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάλεσε σήμερα την Ε.Ε να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει μόνιμο το έκτακτο Ταμείο Ανάκαμψης μετά την πανδημία, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το Ταμείο, το οποίο δεν έχει ψηφιστεί ακόμα.
Η Ε.Ε. σκοπεύει να παράσχει 750 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να στηρίξει την οικονομία περιοχών που επλήγησαν από την πανδημία, μέσω χορηγήσεων και δανείων προς τα κράτη-μέλη, μια κίνηση την οποία η ΕΚΤ χαρακτηρίζει ως ένα «σημαντικό ορόσημο στην ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίησης».
Ο πυρήνας αυτού του σχήματος - ένα ποσό 390 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χορηγήσεις - θα παράσχει ένα καθαρό κέρδος αξίας μεγαλύτερης του 10% των οικονομιών της Κροατίας και της Βουλγαρίας και περίπου 9% της Ελλάδας, σύμφωνα με μια έρευνα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Επίσης, μεταξύ των ευνοημένων θα είναι η Πορτογαλία, η οποία θα επωφεληθεί το 5,4% του ΑΕΠ της, η Ισπανία με 3,4% και η Ιταλία με 1,9%. Το σχήμα «διασφαλίζει ισχυρότερη μακροοικονομική υποστήριξη για τις πιο ευάλωτες χώρες» αναφέρει η ΕΚΤ.
Οι λιγότερο ευνοημένες χώρες περιλαμβάνουν τους τέσσερις «σφιχτοχέρηδες», δηλαδή την Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, οι οποίες θα χάσουν σε καθαρή βάση περί το 2% του προ κρίσης ΑΕΠ τους, όπως και η Γερμανία.
Πηγή: Financial Times
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας