Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλοι κλαίνε κι άλλοι γελάνε...

Η υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου έχει εκτινάξει το χρέος των 65.000 δανειοληπτών που έχουν στεγαστικά συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο νόμισμα

Αλλοι κλαίνε κι άλλοι γελάνε...

  • A-
  • A+

Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί επί του παρόντος να μην αφορά την Ελλάδα, ωστόσο οι Ελληνες δανειολήπτες «βγαίνουν» ωφελημένοι καθώς το διατραπεζικό επιτόκιο -γνωστό και ως Euribor- έχει κάνει «βουτιά».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το επιτόκιο με το οποίο δανείζει η μια τράπεζα στην άλλη (Euribor) είναι αρνητικό και αυτό είναι αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ) που ξεκίνησε η ΕΚΤ τον Μάρτιο. Το γεγονός αυτό επηρεάζει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες.

Ειδικότερα, το Euribor τριμήνου κινείται στο -0,005%, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση θα συνεχιστεί και ενδεχομένως θα προσεγγίσει το -0,5% με -0,7%. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα δουν τα επιτόκια των δανείων τους να μειώνονται ανάλογα, αφού οι τράπεζες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις δόσεις των στεγαστικών και άλλων δανείων που είναι συνδεδεμένα με το Euribor και καθώς αυτό είναι αρνητικό, θα πρέπει να μειώσουν το περιθώριο προσαύξησης (spread).

Οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία προσαρμογής των μηχανογραφικών συστημάτων τους, ώστε το αρνητικό επιτόκιο να αφαιρείται από το spread του δανείου.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι προγραμματιστές των… συστημάτων δεν είχαν προβλέψει τις κινήσεις της ΕΚΤ που θα οδηγούσαν σε αρνητικό επιτόκιο και για τον λόγο αυτό αναγνωρίζουν μόνο θετικά επιτόκια. Τώρα λοιπόν θα πρέπει να προσαρμοστούν και να «διαβάζουν» και αρνητικά επιτόκια.

Εάν για παράδειγμα ένα δάνειο έχει επιτόκιο αναφοράς το Euribor 3μήνου + spread 0,5%, το επιτόκιό του μειώνεται στο 0,495%, καθώς από το spread του 0,5% αφαιρείται το αρνητικό επιτόκιο Euribor.

Με αυτό το δεδομένο (Εuribor -0,005%) υπολογίζεται ότι οι δόσεις των δανείων θα μειωθούν από 4,5-13 ευρώ τον μήνα ή από 54-156 ευρώ ετησίως.

Τα στεγαστικά δάνεια της περιόδου 2004-2005 χορηγήθηκαν με περιθώριο προσαύξησης από 0,5%-2%.

Είναι γεγονός ότι οι χορηγήσεις με περιθώριο 0,5% δεν ήταν πολλές, καθώς στην πλειονότητά τους ήταν συνδεδεμένες με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν δανειολήπτες που σήμερα αποπληρώνουν οφειλές ακόμα και κάτω από το κόστος.

Μετά τη «φούσκα»

Με το Euribor τριμήνου ωστόσο είναι συνδεδεμένη η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν από το 2007, από την κορύφωση της «φούσκας» των ακινήτων και μετά, και στα τέλη του 2011 διαμορφώθηκε στο 1,469%, υποχωρώντας σημαντικά από το 4,45% που ήταν το 2008.

Στα μέσα του 2014 είχε υποχωρήσει στο 0,15%, προϊδεάζοντας για τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ (υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ είναι στο 0,005%) και στα τέλη του έτους πέρυσι στο 0,082%.

Ετσι, για δάνειο 200.000 ευρώ διάρκειας 30 ετών και περιθώριο προσαύξησης στο Euribor 3μήνου 2%, η δόση στα τέλη του 2011 ήταν 908 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε μειωθεί στα 766,5 ευρώ και στο τέλος του 2014 στα 759,60 ευρώ, με εξοικονόμηση για τον δανειολήπτη δηλαδή 15,7 ευρώ τον μήνα.

Σήμερα το ίδιο δάνειο έχει δόση 750,79 ευρώ. Ο ίδιος δανειολήπτης που το 2008 πλήρωνε 1.273 ευρώ για το στεγαστικό του πλέον καταβάλλει 522,5 ευρώ λιγότερα.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που έχουν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, η μείωση του επιτοκίου είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς το Libor που συγκεκριμένου νομίσματος είναι αρνητικό εδώ και εβδομάδες και διαμορφώνεται στο -0,81%.

Τα… καλά νέα ωστόσο σταματούν κάπου εδώ για τους 65.000 δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια σε φράγκο, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία και η υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος έχουν εκτινάξει το χρέος τους.

Την περίοδο 2007-2009 η ισοτιμία ήταν στο 1,6 (1 ευρώ=1,6 φράγκο), τη διετία 2010-2011 η ισοτιμία διαμορφωνόταν στο 1,3 (1 ευρώ=1,3 φράγκο), με αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) να «κλειδώσει» τον Σεπτέμβριο του 2010 στο 1,20 το ανώτατο όριο διακύμανσης.

Από την αρχή του 2015, η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου έχει και ελεύθερη διακύμανση και κινείται στην περιοχή του 1 προς 1.

Χρωστούν περισσότερα

Αυτό σημαίνει ότι μια σταθερή δόση των 1.000 ελβετικών φράγκων που το 2007 αντιστοιχούσε σε 623 ευρώ έφτασε το 2009 στα 690 ευρώ, το 2011 στα 834 ευρώ, επιβαρύνοντας τον δανειολήπτη με επιπλέον 211 ευρώ τον μήνα και σήμερα κινείται σχεδόν στα 1.000 ευρώ λόγω της ισχυροποίησης του ελβετικού νομίσματος έναντι του ευρώ, προσθέτοντας χρέος 377 ευρώ τον μήνα.

Ετσι, η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών έχουν φτάσει στο σημείο να χρωστούν περισσότερα από όσα είχαν δανειστεί αρχικά, παρά το γεγονός ότι αποπλήρωναν κανονικά το δάνειο όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το 2008 η ισοτιμία ήταν στο 1,613, ενώ τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 1,215.

Ετσι, ένας δανειολήπτης που είχε λάβει το 2008 δάνειο 141.000 ευρώ και κατέβαλε μέχρι την άνοιξη του 2014 περίπου 65.000 ευρώ, με την αλλαγή της ισοτιμίας έφτασε να χρωστάει 162.000 ευρώ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο καναβάτσο θέλουν την Αθήνα οι δανειστές
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αναδείξει στους εταίρους τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. η...
Στο καναβάτσο θέλουν την Αθήνα οι δανειστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
Την υιοθέτηση νέων, πιο συστημικών εργαλείων, τα οποία θα λειτουργούνσυμπληρωματικά με τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση ορίων για την α΄ κατοικία
Στη μείωση του ορίου αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει μπει υποθήκη σε επιχειρηματικά δάνεια προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και...
Μείωση ορίων για την α΄ κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη «ασπίδα» για κατοικίες και χρέη ιδιωτών
Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας –τόσο το υφιστάμενο (νόμος Κατσέλη/Σταθάκη) όσο και το νέο που βρίσκεται στα σκαριά– υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την ανυπαρξία πτωχευτικού δικαίου...
Μόνιμη «ασπίδα» για κατοικίες και χρέη ιδιωτών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνητρο επιτοκίου για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων ζητά ο SSM
Μείωση επιτοκίων στα δάνεια που ρυθμίζονται ζήτησε από τις διοικήσεις των τραπεζών η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντάνιελ Νούι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στη Φρανκφούρτη. Το...
Κίνητρο επιτοκίου για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων ζητά ο SSM

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας