• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.3°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 30.3°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.7°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 22.9°C
  3 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.9°C / 28.8°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.8°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  0 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  32%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.5°C / 32.2°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 30.5°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.8°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  53%
European Union, 2020
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εγχειρίδιο» επενδύσεων ανάκαμψης

 • A-
 • A+
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ενθαρρύνει θερμά» να περιλάβουν στα εθνικά σχέδια χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης επενδύσεις σε επτά εμβληματικούς τομείς, κυρίως της πράσινης και της ψηφιακής οικονομίας ● Εκκληση για γρήγορη συμφωνία Ευρω­κοινοβουλίου-Συμβουλίου, ώστε να είναι διαθέσιμα τα κονδύλια από 1ης Ιανουαρίου.

Μια μέρα μετά την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο για την «Κατάσταση της Ενωσης», η Ευρ. Επιτροπή έκανε χθες «κέρματα» τους τομείς που θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, και ιδιαίτερα τα 672,5 δισ. ευρώ που αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» του, τον λεγόμενο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που φιλοδοξεί να αρχίσει να χορηγεί δάνεια και επιχορηγήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας την ετήσια στρατηγική της για τη βιώσιμη ανάπτυξη για το 2021, έδωσε ουσιαστικά ένα εγχειρίδιο κατάρτισης των σχεδίων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων προς χρηματοδότηση, που τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλλουν από τις 15 Οκτωβρίου φέτος, έστω και ως προσχέδια, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Η πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής ήδη από την Τετάρτη ξεκαθάρισε ότι το 57% των πόρων θα κατευθυνθούν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση (37% η πρώτη και 20% η δεύτερη). Δεν είναι σαφές αν με την ίδια ποσόστωση θα κατανεμηθούν τα κονδύλια σε κάθε χώρα, άρα και τα 32 δισ. που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, ωστόσο η Ευρ. Επιτροπή, μαζί με «manual» προς τα κράτη μέλη, υπέδειξε επτά «εμβληματικούς» τομείς που «ενθαρρύνει ένθερμα» να περιληφθούν στα εθνικά σχέδια:

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ: προετοιμασία βιώσιμων καθαρών τεχνολογιών και επιτάχυνση της ανάπτυξης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ: βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗ: προώθηση ανθεκτικών καθαρών τεχνολογιών για βιώσιμες, προσβάσιμες και έξυπνες μεταφορές, σταθμούς φόρτισης και ανεφοδιασμού και επέκταση των δημόσιων μεταφορών.

ΣΥΝΔΕΣΗ: ανάπτυξη ταχέων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιφέρειες και τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών και 5G.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ: ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών συστημάτων και των συστημάτων υγείας.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ: αύξηση των ευρωπαϊκών βιομηχανικών ικανοτήτων υπολογιστικού νέφους δεδομένων και ανάπτυξη των πιο ισχυρών, πρωτοπόρων και βιώσιμων επεξεργαστών.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων για την υποστήριξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για όλες τις ηλικίες.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα συντονίζεται από ειδική ομάδα της Ευρ. Επιτροπής, με την πολιτική καθοδήγηση διοικητικού συμβουλίου υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Βεβαίως, το «εγχειρίδιο» ταχείας κατάρτισης των εθνικών επενδυτικών σχεδίων από τα κράτη-μέλη είναι χρήσιμο στον βαθμό που το Ταμείο Ανάκαμψης πάρει γρήγορα πράσινο φως. Εξ ου και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις απηύθυνε έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο «να καταλήξουν γρήγορα στην τελική συμφωνία, ώστε τα χρήματα να αρχίσουν να ρέουν στις αρχές του επόμενου έτους. Σε μια κρίση, ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας», είπε.

■ Ακόμη, η Επιτροπή, προκειμένου να ενισχύσει τον νέο, πιο φιλόδοξο στόχο για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030, απηύθυνε χθες πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 1 δισ. ευρώ για έργα έρευνας και καινοτομίας που αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση, για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020». Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 26 Ιανουαρίου 2021 και τα έργα που θα επιλεγούν αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το RRF και η τελετουργία επιτήρησης του Ταμείου Ανάκαμψης
Τι προβλέπει η πρόταση κανονισμού του «εργαλείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» στην οποία κατέληξαν οι «27» την Παρασκευή. Τα 13,5 δισ. επιχορηγήσεων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα τη διετία 2021-2022 και η...
Το RRF και η τελετουργία επιτήρησης του Ταμείου Ανάκαμψης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία στο Ecofin για τον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης
Θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σήμερα η τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ε.Κ. για τη θέσπιση μηχανισμού που συνδέει τα κονδύλια με το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη...
Συμφωνία στο Ecofin για τον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιες είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες της Ευρώπης
Στο έγγραφο εργασίας του επιτελείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνοδεύει τις προχθεσινές ανακοινώσεις της για το Ταμείο Ανάπτυξης ουσιαστικά απεικονίζεται πώς θέλει η Κομισιόν να κατανεμηθούν οι πόροι.
Ποιες είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες της Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπρα ντε φερ Ευρώπης - Ρωσίας για ρούβλια και αέριο
Πληρωμές αερίου σε ρούβλια; Ξεχάστε το είναι η απάντηση της Κομισιόν στις ταλαντευόμενες χώρες της Ε.Ε. που είναι έτοιμες να ενδώσουν στη σχετική πίεση του Κρεμλίνου.
Μπρα ντε φερ Ευρώπης - Ρωσίας για ρούβλια και αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας