• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.5°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.6°C
  5 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.8°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.4°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 18.2°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.7°C
  1 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  4 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

SOS από τον ΟΗΕ για τον τουρισμό λόγω της πανδημίας

 • A-
 • A+
Προειδοποιεί για πάνω από 100 εκατ. θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, απώλειες 0,9-1,2 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία, καταστροφή μικρών νησιωτικών κρατών του Τρίτου Κόσμου, μεγέθυνση της ακραίας φτώχειας, ανεπανόρθωτη ζημιά σε βιοποικιλότητα και πολιτιστική κληρονομιά.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για ακόμα μία φορά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία στον τουρισμό.

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι πάνω από 100 εκατομμύρια άμεσα τουριστικές θέσεις εργασίας βρίσκονται σήμερα σε κίνδυνο, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ απειλείται με συρρίκνωση έως και 2,8% λόγω της δραματικής πτώσης των εσόδων από την καθίζηση του τουρισμού.

Ο τουρισμός, υπογραμμίζει ο Οργανισμός, αποτελεί έναν από από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς στον κόσμο. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία εξαγωγών (μετά τα ορυκτά καύσιμα και τα χημικά προϊόντα) και το 2019 αντιπροσώπευε το 7% του παγκόσμιου εμπορίου. Σε ορισμένες χώρες αντιστοιχεί σε πάνω από το 20% του ΑΕΠ τους, ενώ συνολικά αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα της παγκόσμιας οικονομίας.

Ομως η πανδημία της νόσου Covid-19 χτύπησε άγρια τη δραστηριότητα σε αυτόν, επηρεάζοντας οικονομίες, πόρους επιβίωσης, δημόσιες υπηρεσίες και ευκαιρίες σε όλες τις ηπείρους. Στους πρώτους 5 μήνες οι απώλειες εσόδων άγγιξαν παγκοσμίως τα 320 δισ. δολάρια ενώ για το σύνολο του 2020 η χασούρα ενδέχεται να φτάσει από 910 δισ. δολάρια έως 1,2 τρισ. δολάρια.

Οι απώλειες αυτές θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και μπορεί να οδηγήσουν σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος κατά 1,5%-2,8%. Τα πλέον ευάλωτα από αυτήν την εξέλιξη είναι τα μικρά νησιωτικά κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου που βασίζουν έως και το 80% των εξαγωγών τους στον τουρισμό. Οι απώλειες των εσόδων του τουρισμού μπορεί να αποδειχτούν καταστροφή για οικονομίες και εργαζόμενους εκεί. Παγκοσμίως πάνω από 100 εκατομμύρια άμεσα τουριστικές θέσεις εργασίας βρίσκονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, σε κίνδυνο.

Αριθμός που ενδεχομένως είναι ακόμα μεγαλύτερος αν συνυπολογιστούν και οι θέσεις εργασίας τομέων οι οποίοι συνδέονται με τον τουρισμό όπως η εστίαση. Οι μικρές επιχειρήσεις (που αποτελούν το 80% του παγκόσμιου τουρισμού) είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, ενώ μεταξύ των εργαζόμενων οι πλέον τρωτές είναι οι γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 54% του τουριστικού εργατικού δυναμικού, οι νέοι και οι εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία.

Βιοποικιλότητα

Η ξαφνική πτώση του τουρισμού επηρεάζει όμως και το περιβάλλον και τις προσπάθειες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Περίπου το 7% του παγκόσμιου τουρισμού σχετίζεται σήμερα με την άγρια ζωή. Η μειωμένη παρουσία τουριστών σε έναν τομέα που αναπτυσσόταν με ετήσιο ρυθμό 3% τα τελευταία χρόνια θέτει θέσεις εργασίας σε κίνδυνο και έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση της λαθροθηρίας, της λεηλασίας και της κατανάλωσης άγριων ζώων.

Ο αντίκτυπος στη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις φτωχές χωρες της Αφρικής και τις περιοχές αυτόχθονων της Γης. Η απουσία των εσόδων του τουρισμού στερεί πόρους για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς αυτών και τη βελτίωση τη ευημερίας τους. Το 90% των χωρών έχει κλείσει τις περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς, με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες για τις κοινότητες που βασίζονται στον τουρισμό. Επιπλέον το 90% των μουσείων έκλεισε και το 13% δεν μπορεί να ξανανοίξει ποτέ.

Σε αυτό το γκρίζο σκηνικό ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, -υπό την αιγίδα του οποίου κυκλοφόρησε το σημείωμα για τον τουρισμό- τονίζει ότι η ανοικοδόμηση του τουριστικού τομέα με «ασφαλή, δίκαιο και φιλικό προς το κλίμα» τρόπο είναι επιτακτική ανάγκη. «Οφειλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός θα ανακτήσει τη θέση του ως παρόχου αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, σταθερών εισοδημάτων και προστασίας του πολιτισμού και της φυσικής κληρονομιάς» τονίζει.

Βουτιά 50ετίας για το γερμανικό ΑΕΠ

Βαρύ έπεσε το χτύπημα του κορονοϊού στη γερμανική οικονομία το β’ τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από το 1970.

Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε στο προηγούμενο τρίμηνο κατά 9,7% σε σχέση με το πρώτο του 2020. Η πανδημία και η καραντίνα στη διάρκεια αυτού του τριμήνου είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 10,9%, των κεφαλαιουχικών επενδύσεων κατά 19,6% και των εξαγωγών κατά 20,3%.

Η δραστηριότητα του κατασκευαστικού τομέα συρρικνώθηκε αντίστοιχα κατά 4,2%. Η οικονομική καθίζηση ήταν πολύ πιο ισχυρή από αυτήν που βίωσε η Γερμανία στη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από 10 και πλέον χρόνια. Το μόνο φως στο τούνελ ήλθε από τη δημόσια κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε κατά 1,5% καθώς η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή ένα τεράστιο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι υψηλότερες δημόσιες δαπάνες -και τα χαμηλότερα έσοδα- οδήγησαν όπως ήταν φυσικό σε δημόσιο έλλειμμα για πρώτη φορά μετά από χρόνια ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Συγκεκριμένα, από πλεόνασμα 46,5 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2019, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε στο αντίστοιχο διάστημα φέτος έλλειμμα 51,6 δισ. ευρώ ή 3,2% του ΑΕΠ.

Παρά τα αρνητικά στοιχεία, αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν πάντως ότι η οικονομία θα ανακάμψει στο β’ εξάμηνο του 2020 υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και ότι θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί. Πάντως ακόμη κι αν όλα πάνε καλά και η υγειονομική κρίση ξεπεραστεί, η Γερμανία δεν θα καταφέρει να αποφύγει ούτε την ύφεση ούτε το έλλειμμα φέτος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
O κορονοϊός υπονόμευσε τον αγώνα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Από τους πέντε σημαντικότερους κινδύνους που απειλούν τον κόσμο στην επόμενη διετία, περισσότερο ανησυχητικοί θεωρούνται από τους ερωτηθέντες της έρευνας η διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, οι κρίσεις...
O κορονοϊός υπονόμευσε τον αγώνα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλπάζει η παγκόσμια οικονομία
Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 100 τρισ. δολάρια το 2022, δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, ενώ η Κίνα θα αναδειχθεί μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2030.
Καλπάζει η παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρολά κατέβασαν 390.000 επιχειρήσεις στην Ιταλία λόγω της πανδημίας
Δραματική είναι η κατάσταση στην ιταλική οικονομία, εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, πλήττοντας όλους σχεδόν τους τομείς και περισσότερο τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Ρολά κατέβασαν 390.000 επιχειρήσεις στην Ιταλία λόγω της πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψυχρολουσία από τον ΟΟΣΑ για την ελληνική ανάκαμψη, την υπολογίζει σε 0,9% το 2021
Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά τα μέσα της επόμενης χρονιάς, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση ότι τα εμβόλια που αναπτύσσουν οι φαρμακευτικές θα...
Ψυχρολουσία από τον ΟΟΣΑ για την ελληνική ανάκαμψη, την υπολογίζει σε 0,9% το 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας