• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.5°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 8.0°C / 13.8°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.1°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.9°C
  0 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 11.7°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  95%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι τραβάνε και οι μέτοχοι...

 • A-
 • A+
«Λιτότητα» στα μερίσματα των 1.200 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, που μειώθηκαν κατά 22% στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με πέρσι.

Φτώχεια και των... μετόχων φέρνει ο κορονοϊός, καθώς οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου συρρίκνωσαν δραστικά τα μερίσματά τους φέτος προκειμένου να έχουν την αναγκαία ρευστότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν οι αναλυτές της επενδυτικής εταιρείας Janus Henderson, τα συνολικά μερίσματα που πληρώθηκαν από τις 1.200 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στους μετόχους τους μειώθηκαν κατά 108,1 δισ. δολάρια, στα 382,2 δισ. δολάρια στο β’ τρίμηνο του 2020. Το ψαλίδι (22% σε ετήσια βάση) είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε επίπεδο τριμήνου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στα τέλη του 2009. Περισσότερες από μία στις 4 επιχειρήσεις που είχαν ανακοινώσει ότι θα διένεμαν μέρισμα στο τρίμηνο προχώρησαν σε μείωσή του ενώ μία στις δυο ανέστειλε την καταβολή του.

Δεν μείωσαν ωστόσο όλες οι εταιρείες το ίδιο τα μερίσματά τους. Οι πετρελαϊκές και οι εταιρείες εξόρυξης, που χτυπήθηκαν από την καθίζηση των τιμών των εμπορευμάτων, όπως και οι εταιρείες μη βασικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, που απορρόφησαν πρωτίστως τους κραδασμούς των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, ψαλίδισαν άγρια τις πληρωμές τους ενώ αντίθετα τα μερίσματα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, υψηλής τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης παρέμειναν σχετικά άθικτα.

Χαμηλότερα μερίσματα καταγράφηκαν σε όλες τις περιοχές της υφηλίου εκτός της Βορείου Αμερικής όπου οι καναδικές εταιρείες αποδείχτηκαν πιο ανθεκτικές και συνολικά αύξησαν τα μερίσματα κατά 4%. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ευρώπη όπου περίπου οι μισές εταιρείες περιέκοψαν τα μερίσματά τους και οι δυο στις τρεις ανέστειλαν την καταβολή τους. Οι τράπεζες και οι άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα που διατάχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσουν την καταβολή μερισμάτων ήταν υπεύθυνες για τη μισή από την παραπάνω μείωση.

Μεταξύ των επιχειρηματικών κολοσσών της Ευρώπης η πλέον εντυπωσιακή περίπτωση ήταν αυτή της ολλανδο-βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας Shell, η οποία μετά την κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών περιέκοψε το μέρισμά της τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν μέρισμα μόνο μια φορά τον χρόνο, στο β’ τρίμηνο. Η αναστολή καταβολής του εκτιμάται ότι θα έχει δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο στο ετήσιο σύνολο των πληρωμών τους προς τους μετόχους», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Janus Henderson. Προβλέπουν πάντως ότι και παγκοσμίως στο σύνολό του το 2020 θα είναι η χειρότερη χρονιά στην καταβολή μερισμάτων από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Εκτιμούν συγκεκριμένα ότι στην καλύτερη περίπτωση τα συνολικά μερίσματα που θα πληρωθούν φέτος παγκοσμίως θα προσεγγίσουν το 1,10 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση 17% σε σχέση με το 2019. Στο χειρότερο σενάριό τους αυτά θα ανέλθουν στο 1,18 τρισ. δολάρια σημειώνοντας πτώση 23%.

Μέτοχοι και επενδυτές θα εισπράξουν δηλαδή φέτος περί τα 300 δισ. δολάρια λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, όταν τα συνολικά μερίσματα που είχαν καταβληθεί παγκοσμίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις της υφηλίου κατέγραψαν ρεκόρ στο 1,43 τρισ. δολάρια. Η ελίτ βέβαια δεν πρόκειται να σκάσει. Οι πιο πλούσιοι, όσοι έχουν δηλαδή εισόδημα μεγαλύτερο των 10 εκατ. δολαρίων, δεν βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στα μερίσματα για να ζήσουν. Μόνο το 15%-20% των ετήσιων εσόδων τους προέρχεται από αυτά ή τους τόκους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρενάκι του τρόμου οι αγορές
Οι αγορές συνέχισαν και χθες την τρελή κούρσα τους με το «τρενάκι του τρόμου», καθώς τα πρώτα λουκέτα έκαναν την εμφάνισή τους στις αερομεταφορές και οι προβλέψεις για ύφεση συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό.
Τρενάκι του τρόμου οι αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προκλητικό λόμπινγκ... χωρίς πλαφόν
Το καρτέλ και τα ραντεβού με Φον ντερ Λάιεν ⫸ Κάθε δύο ημέρες συναντούσαν την Κομισιόν οι άνθρωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων από τον περασμένο Φεβρουάριο για να αποτρέψουν αποφάσεις όπως το...
Προκλητικό λόμπινγκ... χωρίς πλαφόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ουρανοκατέβατα κέρδη-ρεκόρ της BP
Υπερδιπλασιασμό των κερδών της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 και πλέον ετών ανακοίνωσε η BP, ωστόσο ο Μπορίς Τζόνσον απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου σε αυτά, προκειμένου να βοηθηθούν...
Ουρανοκατέβατα κέρδη-ρεκόρ της BP
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατέρρευσαν χρηματιστήρια και τιμές πετρελαίου
Πριν καν καλά-καλά διαπιστωθεί με ακρίβεια η επικινδυνότητα της νέας παραλλαγής «Ομικρον», οι αγορές είχαν πραγματοποιήσει ήδη τη δική τους… διάγνωση, στέλνοντας την επιστημονική προσέγγιση περίπατο.
Κατέρρευσαν χρηματιστήρια και τιμές πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μεγάλο ψηφιακό άλμα...
Η εκρηκτική άνοδος που κατέγραψαν τους τελευταίους μήνες οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας οδήγησε τις προηγούμενες ημέρες στη στρατόσφαιρα τη συνολική κεφαλαιοποίηση του τομέα...
Το μεγάλο ψηφιακό άλμα...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εβρεξε λεφτά αυγουστιάτικα
Οι επιχειρήσεις έδωσαν τα ρέστα τους αυτόν τον Αύγουστο, καθώς δανείστηκαν από χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων τα περισσότερα χρήματα γι’ αυτόν τον μήνα του καλοκαιριού εδώ και περίπου μία δεκαετία.
Εβρεξε λεφτά αυγουστιάτικα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας