Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.9°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.7°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.7°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 1.1°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  4 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.2°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.0°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  71%
Φυσικό αέριο... light «πουλάει» το λόμπι

Το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν προβλέπει μεταξύ άλλων και στήριξη του δικαστικού αγώνα εναντίον των ρυπογόνων εταιρειών που αποκρύπτουν πληροφόρηση για τους κινδύνους σε υγεία και περιβάλλον

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φυσικό αέριο... light «πουλάει» το λόμπι

 • A-
 • A+
Επιχειρούν να πείσουν τους Αμερικάνους ότι το φυσικό αέριο είναι καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με πακτωλό εκατομμυρίων κλιμακώνουν εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου τη διαφημιστική τους εκστρατεία στις ΗΠΑ οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη ότι το «μεγάλο τους στοίχημα», το φυσικό αέριο, είναι καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Επικεφαλής της εκστρατείας είναι το American Petroleum Institute (API) που ιδρύθηκε πριν από έναν και πλέον αιώνα και έχει αποστολή του την επιρροή των κρατικών πολιτικών στις ΗΠΑ προς όφελος της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ΑΡΙ, που μετρά περί τα 600 μέλη μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, έχει βασικό στόχο της εκστρατείας του τους νεότερους ψηφοφόρους και κάποιες εκλογικές περιφέρειες (37) όπου οι φίλιοι προς τα συμφέροντα υποψήφιοι εκλέκτορες κινδυνεύουν να μην εκλεγούν.

Η καμπάνια του ΑΡΙ κλιμακώθηκε μετά την εξαγγελία σχεδίου 2 τρισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, για την απεξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αέριου. Το σχέδιο του Μπάιντεν προβλέπει μεταξύ άλλων και στήριξη του δικαστικού αγώνα εναντίον των ρυπογόνων εταιρειών που αποκρύπτουν πληροφόρηση για τους κινδύνους σε υγεία και περιβάλλον. Τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου το ΑΡΙ αύξησε τη διαφημιστική του δαπάνη στο Facebook στα 24.000 δολάρια ημερησίως, ποσό εξαπλάσιο από αυτό που κατά μέσο όρο ξόδευε καθημερινά τους τελευταίους 6 μήνες με στόχο τους νέους ψηφοφόρους.

Το Ιντερνετ δεν είναι το μόνο μέσο όπου το ΑΡΙ έχει εξαπολύσει την εκστρατεία του. Από την αρχή του έτους έως τις 15 Αυγούστου δαπάνησε για διαφήμιση στην τηλεόραση περί τα 3,1 εκατ. δολάρια, 51% περισσότερα σε σχέση με πέρσι. Στόχος εδώ ήταν οι 37 εκλογικές περιφέρειες. Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις αποτελούν μέρος της εκστρατείας «Energy for Progress», που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Στις διαφημίσεις τους, τονίζει ο Ρίτσαρντ Γουάιλς, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ Center for Climate Integrity, «χρησιμοποιούν πράσινες εικόνες και γλώσσα προκειμένου να πείσουν το κοινό ότι τα προϊόντα τους αποτελούν μέρος της λύσης για το κλίμα και όχι την ουσία του προβλήματος». «Το φυσικό αέριο είναι ήδη καθαρό, προσιτό και αποτελεσματικό - και βελτιώνεται κάθε μέρα» λέει χαρακτηριστικά μια διαφήμιση του API στο Facebook. Μια άλλη απεικονίζει μέσα από τις πόρτες ενός τρένου έναν άντρα και μια γυναίκα να περπατούν σε ένα δάσος. «Χάρη στο καθαρό φυσικό αέριο», λέει το σλόγκαν, «τα επίπεδα εκπομπών CO2 των ΗΠΑ είναι τα χαμηλότερα εδώ και μια γενιά».

Στην ιστοσελίδα του το ΑΡΙ ανέφερε για περίπου 6 μήνες το φυσικό αέριο ως «καθαρό». Το τελευταίο δίμηνο ωστόσο αντικατέστησε χωρίς εξήγηση το «καθαρό» με το «καθαρότερο», αφού ο κίνδυνος δικαστικών διώξεων για παραπληροφόρηση αυξάνεται. Δεκάδες μηνύσεις που σχετίζονται με το κλίμα έχουν υποβληθεί τα τελευταία χρόνια εναντίον μεγάλων πετρελαϊκών, ενώ το API κατηγορήθηκε για πρώτη φορά πρόσφατα από τις δικαστικές αρχές της Μινεσότα για απάτη, παραπλανητική διαφήμιση και άλλες παραβάσεις.

Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι το φυσικό αέριο δεν είναι καθαρό και ότι εξελίσσεται σε μεγαλύτερη απειλή για το κλίμα λόγω της τεράστιας κλίμακας διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει η καύση του από τη βιομηχανία. Η αυξανόμενη χρήση του θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ίδια επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τα σημερινά αν δεν υπάρξουν νέες πολιτικές ελέγχου, προειδοποιούν. Στα αρνητικά του φυσικού αερίου οι επιστήμονες καταλογίζουν ακόμα τη σημαντική ποσότητα μεθανίου που διαρρέει κατά τη διάρκεια της παραγωγής του, το οποίο αποτελεί έναν πολύ ισχυρό παράγοντα θέρμανσης βραχυπρόθεσμα.

Το ΑΡΙ και στο σύνολό της η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία, που επενδύει τεράστια ποσά εδώ και δεκαετίες στην εξόρυξη του φυσικού αερίου, τους αγωγούς μεταφοράς του, την υγροποίησή του και τους τερματικούς σταθμούς μεταφοράς, διατυμπανίζουν από την πλευρά τους ότι αυτό παράγει το μισό διοξείδιο του άνθρακα και προκαλεί λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση σε σχέση με τους ρύπους που εκπέμπει η καύση του άνθρακα. Η σύγκριση φυσικού αερίου - άνθρακα αλλά και στο σύνολό της η εκστρατεία του πετρελαϊκού λόμπι θυμίζει αυτό που οι καπνοβιομηχανίες αντέτειναν πριν από πολλές δεκαετίες απέναντι στις ανησυχίες για τους κινδύνους στην υγεία από τα προϊόντα με τα βελτιωμένα -ελαφρύτερα σε πίσσα και νικοτίνη- τσιγάρα λάιτ.

Από την πλευρά τους αρκετοί πολιτικοί, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, που θέλουν να τα ‘χουν καλά με όλους για να εκλέγονται, βλέπουν το φυσικό αέριο ως το «καύσιμο-γέφυρα» προς το απεξαρτημένο από τους υδρογονάνθρακες μέλλον. Ωστόσο μια σειρά από Πολιτείες, πόλεις και κωμοπόλεις αρνούνται τις μεσοβέζικες λύσεις και κινούνται αυξανόμενα για τον αποκλεισμό του φυσικού αερίου στην παραγωγή ενέργειας ή απαγορεύουν τη χρήση του σε νέα σπίτια και κτίρια.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φούσκα της GameStop
H GameStop είναι μια αμερικανική αλυσίδα λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών η οποία λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου χάνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια πωλήσεις και μερίδιο αγοράς.
Η φούσκα της GameStop
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως και η Γερμανία... αλλαξοπίστησε
Τριγμούς στην κεντροδεξιά πολυκατοικία και στον αυστηρό κανονισμό της με τον οποίο ελέγχει τις τύχες της ευρωζώνης και της Ε.Ε. φαίνεται να δημιουργούν η παρατεταμένη υγειονομική και οικονομική κρίση, η μεγάλη...
Ως και η Γερμανία... αλλαξοπίστησε
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ακτινογραφία και οι επιπτώσεις των Biden-economics
Οι κρίσιμες παρεμβάσεις για τους χαμηλόμισθους της gig economy, τα φοιτητικά δάνεια και τη φορολογία των πλουσίων. Σε ανάπτυξη 5%-8% εκτιμούν οι αναλυτές ότι μπορεί να οδηγήσει το πακέτο 1,9 τρισ.
Η ακτινογραφία και οι επιπτώσεις των Biden-economics
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσεύχονται σε... Μπάιντεν και εμβόλια
Μια άνιση και με τεράστιο βαθμό αβεβαιότητας ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας υποδεικνύουν οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις τραπεζιτών, οικονομολόγων και υψηλόβαθμων επιχειρηματικών στελεχών, οι οποίες...
Προσεύχονται σε... Μπάιντεν και εμβόλια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Θείος Σαμ πήρε το όπλο του!
Εκρηκτική άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ καταγράφουν φέτος οι πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ, καθώς όλο και περισσότεροι «νοικοκυραίοι» ανησυχούν για την ασφάλειά τους λόγω της πανδημίας, των ταραχών, αλλά και των προεδρικών...
Ο Θείος Σαμ πήρε το όπλο του!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας