Ενός κακού μύρια έπονται. Αν και μοιρολατρικό, το ρητό επιβεβαιώνεται στα στοιχεία για την ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Μια μέρα μετά την ανακοίνωση για μείωση-ρεκόρ στο ΑΕΠ των ΗΠΑ (-33%) και της Γερμανίας (-10,1%), των δύο κατά τεκμήριο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Ισπανία φαίνεται να διεκδικεί το ευρωπαϊκό ρεκόρ ύφεσης.
Το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου, περίοδο που περιλαμβάνει τη μεγάλη καραντίνα, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 18,5%, έναντι 16,6% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η βουτιά στο ΑΕΠ εξανεμίζει σχεδόν όλη την ανάκαμψη των έξι τελευταίων ετών. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του χρόνου κατέγραψε ύφεση 5,2%. Η εκτίμηση για όλο το έτος μιλάει για συρρίκνωση 9,2%, που υπερβαίνει και τη μείωση του ΑΕΠ κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2013.
Συνολικά η επίδοση της ευρωζώνης είναι αποκαρδιωτική, αφού το ΑΕΠ της μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου μειώθηκε κατά 12,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο η ύφεση είναι 15%.
Επόμενη σε ύφεση τριμήνου μετά την Ισπανία είναι η Πορτογαλία με συρρίκνωση ΑΕΠ 14,1% και ακολουθούν η Γαλλία με 13,8%%, η Ιταλία με 12,4%, το Βέλγιο με 12,2%. Ηπιότερη ύφεση -μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριμήνου- καταγράφουν οι βαλτικές χώρες Λιθουανία (-5,1%) και Λετονία (-7,5%). Για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat η συρρίκνωση του ΑΕΠ των 27 το δεύτερο τρίμηνο υπολογίζεται σε 11,9% (ή 14,4% σε ετήσια βάση). Η Eurostat, που έδωσε στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, διευκρινίζει ότι υπόκεινται σε αναθεώρηση.
Η κρίση ως... ευκαιρία
Στον αντίποδα της δραματικής εικόνας στις οικονομίες Αμερικής και Ευρώπης -ή ίσως και εξαιτίας αυτής της εικόνας- οι επιδόσεις τριών κατ’ εξοχήν παγκόσμιων εταιρειών το ίδιο τρίμηνο επιβεβαιώνουν το κλισέ ότι η κρίση είναι για κάποιους ευκαιρία. Εχουμε και λέμε:
● H Apple Inc. ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου. Μόνο από τις πωλήσεις iPhone είχε έσοδα 26,42 δισ. δολαρίων, 4 δισ. πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η τιμή της μετοχής της κατέγραψε αύξηση εταιρείας 5%, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.
● H Amazon διπλασίασε τα καθαρά κέρδη της στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το 2019. Τα έσοδά της κατέγραψαν ετήσια αύξηση 40%, στα 88,9 δισ. δολάρια.
● Η Facebook ανακοίνωσε έσοδα διαφημίσεων 18,3 δισ. δολαρίων, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αυξημένα κατά 10% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Οι ενεργοί χρήστες του Facebook σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν στα 2,7 δισεκατομμύρια.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας