Το αδιέξοδο των πολύωρων διαπραγματεύσεων της Παρασκευής και το Σαββάτου επιχειρούν να λύσουν οι ηγέτες των 27 της Ε.Ε. με στόχο μία συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ένωσης.
Παρά τις ευρωπαϊκές διαρροές περί αποφασιστικότητας των αρχηγών των κρατών-μελών να μη φύγουν από τις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Τον τόνο έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία χαρακτήρισε αποφασιστικής σημασίας τη σημερινή ημέρα, όμως προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία.
«Σε αυτό το σημείο έχουμε εργαστεί αρκετά σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το μέγεθος του Ταμείο, το πώς θα γίνεται η διαχείρισή του, αλλά και ζητήματα που αφορούν στο κράτος δικαίου. Ακόμη δεν μπορώ να πω εάν θα υπάρξει λύση. Υπάρχει καλή διάθεση, αλλά και διαφορετικές απόψεις. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσω να πιέζω για συμφωνία, όμως είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι θα βρεθεί νέο συμβιβαστικό σχέδιο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το χθεσινό συμβιβαστικό σχέδιο του Σαρλ Μισέλ, που προέβλεπε μικρότερες επιχορηγήσεις κατά 50 δισ., αλλά και αυξημένο κατά 100 εκατομμύρια το ποσό των επιστροφών (rebates) που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, βρέθηκε στο τραπέζι των χθεσινών συζητήσεων.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για πρόοδο μετά από δύο ημέρες, οι διαφορές για τον τρόπο κατανομής και ελέγχου των χρημάτων, αλλά και για το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένουν άλυτες.
Κατά άλλες πηγές, η απόσταση που χωρίζει Βορρά και Νότο γίνεται όλο και πιο χαώδης. Οι Financial Times, μάλιστα, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους ότι οι «φειδωλοί» ζητούν περαιτέρω μείωση στις επιχορηγήσεις στα όρια της… σφαγής. Σύμφωνα με τους FT, οι τέσσερις χώρες ζητούν οι επιχορηγήσεις να μειωθούν στα 170 δισ. ευρώ, αλλά να υπάρξουν και περικοπές ύψους 208 δισ. σε άλλα προγράμματα.
Μασάζ ωρών και ενεργοποίηση του γαλλογερμανικού άξονα
Το μεγαλύτερο μέρος του Σαββάτου πέρασε με επιμέρους και διμερείς επαφές, με στόχο, κυρίως, να καμφθούν οι αντιστάσεις των τεσσάρων «φειδωλών» της Ε.Ε., οι οποίες έχουν βρει στήριξη και από τη Φινλανδία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται πως ανέλαβαν δράση για να γεφυρώσουν, κάπως, το χάσμα μεταξύ των υπολοίπων ηγετών.
Τις γαλλογερμανικές προσπάθειες προσπαθεί να στηρίξει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Το κράτος δικαίου στο επίκεντρο
Ένα άλλο «αγκάθι» στις συζητήσεις είναι και η πρόταση σύνδεσης της εκταμίευσης των χρημάτων με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο ζήτημα του κράτους δικαίου, σχέδιο που βρίσκει σθεναρή αντίσταση από την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Και οι δύο χώρες έχουν εδώ και αρκετούς μήνες ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ με τις Βρυξέλλες εξαιτίας συγκεκριμένων κυβερνητικών ενεργειών και νομοθετημάτων που χαρακτηρίζονται από τους Ευρωπαίους ως αυταρχικά και ξεκάθαρες απόπειρες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας