Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύνοδος Κορυφής: Χαμένοι στη... μετάφραση οι 27

Σύνοδος Κορυφής: Χαμένοι στη... μετάφραση οι 27

  • A-
  • A+
Επιμέρους επαφές και... μασάζ, έδωσαν τον τόνο και στη δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Συνομιλιών συνέχεια την Κυριακή.

Μπαράζ διμερών επαφών και σκληρών διαπραγματεύσεων ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της δεύτερης ημέρας συζητήσεων στις Βρυξέλλες, με τις αποστάσεις μεταξύ των διαφόρων στρατοπέδων να έχουν μικρύνει, αλλά να μη γεφυρώνονται.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και την Κυριακή, με την ελπίδα πως οι ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές, το συμβιβαστικό σχέδιο του Σαρλ Μισέλ, που προβλέπει μικρότερες επιχορηγήσεις  κατά 50 δισ., αλλά και αυξημένο κατά 100 εκατομμύρια το ποσό των επιστροφών (rebates) που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, παραμένει στο τραπέζι.

Διπλωμάτες επισήμαναν νωρίτερα ότι, μετά το πέρας των επί μέρους επαφών, θα υπήρξε στο δείπνο του Σαββάτου ένα νέο, αναθεωρημένο σχέδιο στη βάση των προτάσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαρλ Μισέλ έθεσε κάποιες βασικές αρχές κατά τη διάρκεια του δείπνου και κάλεσε τους ηγέτες να συνεχίσουν τις συνομιλίες την επόμενη ημέρα. 

Αυξάνονται οι «φειδωλοί»;

Ως γνωστόν, το μπλοκ της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Δανίας, είναι εκείνο που έχει καταθέσει τις περισσότερες ενστάσεις και οι διαπραγματεύσεις των 27 έχουν ως βασικό στόχο να κάμψουν τις αντιστάσεις τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ενημέρωσε ότι οι τέσσερις «φειδωλοί» έχουν γίνει πέντε, με τη Φινλανδία να προσφέρει όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη.

Η χώρα της βόρειας Ευρώπης, εδώ και εβδομάδες, στήριζε ορισμένα από τα αιτήματα των τεσσάρων, όμως δεν είχε προσχωρήσει επισήμως στην ομάδα των «φειδωλών».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο στη Σύνοδο «υπάρχει μεγάλη μάχη και σκληρές διαπραγματεύσεις, όμως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Υπάρχουν πολλά άλυτα ζητήματα»

Την αισιοδοξία του Κουρτς δεν συμμερίζεται ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος, σε σύντομο μήνυμά του στο Facebook ανέφερε ότι οι συζητήσεις έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς είναι πιο περίπλοκες από ότι περίμενε και υπάρχουν πολλά θέματα που παραμένουν άλυτα.

Ο Τζουζέπε Κόντε ανέφερε ότι το συνολικό μέγεθος του πακέτου για το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμη συζητείται και πως οι διαπραγματεύσεις με τους «φειδωλούς», οι οποίοι «δεν συμμερίζονται την ανάγκη για επιχορηγήσεις, αλλά αμφισβητούν και τα δάνεια».

Λίγο πριν διακόψει η Σύνοδος για να πραγματοποιηθούν επιμέρους επαφές, ο Ιταλός πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους υπόλοιπους ηγέτες εκτοξεύοντας πυρά προς τη Χάγη και την πρόταση για το δικαίωμα βέτο στο πώς θα κατανέμονται τα χρήματα από το Ταμείο.

Διπλωμάτες, πάντως, εκτιμούν ότι τα σκληρά λόγια του Τζουζέπε Κόντε δεν θα πρέπει να ερμηνεύονται ως απόρριψη του νέου σχεδίου Μισέλ.

Κατά άλλες πηγές, όμως, η απόσταση που χωρίζει Βορρά και Νότο γίνεται όλο και πιο χαώδης. Οι Financial Times, μάλιστα, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους ότι οι «φειδωλοί» ζητούν περαιτέρω μείωση στις επιχορηγήσεις στα όρια της… σφαγής.

Σύμφωνα με τους FT, οι τέσσερις χώρες ζητούν οι επιχορηγήσεις να μειωθούν στα 170 δισ. ευρώ, αλλά να υπάρξουν και περικοπές ύψους 208 δισ. σε άλλα προγράμματα.

Ενεργοποίηση του γαλλογερμανικού άξονα

Στο διάλειμμα της Συνόδου και κατά τη διάρκεια επιμέρους και διμερών επαφών, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται πως έχουν αναλάβει δράση για να γεφυρώσουν, κάπως το χάσμα μεταξύ των υπολοίπων ηγετών.

Τις γαλλογερμανικές προσπάθειες προσπαθεί να στηρίξει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος είχε και διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συμμετείχε και στην πρώτη πολυμερή συνάντηση ηγετών. Εκτός από την Ελλάδα μετείχαν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η μάχη για το Ταμείο Ανάκαμψης και οι νέες «φράξιες» εντός Ε.Ε.
Την Παρασκευή ξεκινάει ο πρώτος «επίσημος» γύρος μάχης των ηγετών της Ε.Ε. με… έπαθλο το Ταμείο Ανάκαμψης για τη μετά κορονοϊό εποχή.
Η μάχη για το Ταμείο Ανάκαμψης και οι νέες «φράξιες» εντός Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μακριά από τη συμφωνία η Σύνοδος: Οι τέσσερις αγεφύρωτες διαφορές
Γεμάτες «θολά» σημεία παραμένουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με τις διαφωνίες να παραμένουν περισσότερες από τα σημεία σύγκλισης.
Μακριά από τη συμφωνία η Σύνοδος: Οι τέσσερις αγεφύρωτες διαφορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύνοδος Κορυφής: Στρατόπεδα χωρίς... γέφυρες για το Ταμείο Ανάκαμψης
Αντί να συγκλίνουν απομακρύνονται οι ηγέτες των «27» της Ε.Ε., στην αναζήτηση κοινής γραμμής για την οικονομική απάντηση στην πανδημία.
Σύνοδος Κορυφής: Στρατόπεδα χωρίς... γέφυρες για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σχέδιο της Κομισιόν για τις bad banks των κρατών της Ε.Ε.
Το σχέδιο της Κομισιόν στοχεύει επίσης στη σύγκλιση των πτωχευτικών πλαισίων στην Ε.Ε. και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το σχέδιο της Κομισιόν για τις bad banks των κρατών της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμένει το αδιέξοδο για το ευρωπαϊκό πακέτο 1,8 τρισ.
Χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή σύγκλιση στο ζήτημα του νέου πολυετούς προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχουν μπλοκαριστεί από το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας, έληξε η άτυπη τηλεδιάσκεψη των 27 της...
Παραμένει το αδιέξοδο για το ευρωπαϊκό πακέτο 1,8 τρισ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας