• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 34.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 34.3°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 32.1°C / 34.0°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  5 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 32.0°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 28.4°C
  0 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 30.1°C / 33.9°C
  3 BF
  31%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 31.7°C
  3 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.8°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 33.0°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 30.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.8°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  46%

Στην αίθουσα που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των 27 ηγετών

Yves Herman, Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται συμβιβασμός των 27

 • A-
 • A+

Διχασμένοι συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 χωρών της, στην πλέον κρίσιμη σύνοδο κορυφής των τελευταίων ετών.

Ζητούμενο της συνόδου, ο συμβιβασμός και η γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν για το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης, την αναλογία μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων αυτού, τη διοίκησή του, τους όρους που θα συνοδεύουν την παροχή στήριξης και τον επταετή προϋπολογισμό της Ενωσης. Για να επιτευχθεί συμφωνία, η προεδρεύουσα αυτό το εξάμηνο Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα βαριά χαρτιά της και κυρίως να πείσει τους «4 φειδωλούς» της Ενωσης (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) να της κάνουν ένα δώρο για τα σημερινά γενέθλιά της..

Οι τελευταίοι ζητούν μείωση του Πολυετους Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2017) όπως και του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ θέλουν, ακόμη, επιστρεπτέα δάνεια αντί για επιχορηγήσεις και δέσμευση των χωρών που θα λάβουν βοήθεια σε μεταρρυθμίσεις υπό εποπτεία. Οι απαιτήσεις τους στοχεύουν στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας, δηλαδή την Ιταλία και την Ισπανία.

Οι δύο χώρες, αν και εκτιμάται ότι θα λάβουν συνολικά πάνω 300 δισ. ευρώ βοήθεια από τα συνολικά 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι πολύ πιθανόν να πάρουν λιγότερα αυτά που θα έπρεπε, αφού τα κονδύλια έχει σχεδιαστεί να διανεμηθούν (κατά 70%) βάσει οικονομικών στοιχείων προ κορονοϊού. Συγκεκριμένα: βασικό κριτήριο αποτελεί το κατά κεφαλήν εισόδημα στις χώρες-μέλη σε αναλογία προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2019 και η εξέλιξη της ανεργίας μεταξύ 2015 και 2019 σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. Δηλαδή, το βάρος της ύφεσης δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο.

Αποτέλεσμα είναι να επωφελούνται περισσότερο χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία, όπως για παράδειγμα η «δορυφόρος» της Γερμανίας Πολωνία, ενώ την ίδια στιγμή να αποκομίζουν μικρότερο όφελος χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, που αναμένουν ύφεση μεγαλύτερη του 10% φέτος. Αυτό βέβαια το γνωρίζουν και οι Βρυξέλλες -που τροποποίησαν κάπως την αρχική τους πρόταση- και το Βερολίνο.

Ωστόσο, τέθηκε στο περιθώριο της μέχρι τώρα δημόσιας συζήτησης, σε αντίθεση με την προβολή άλλων ζητημάτων, όπως π.χ. οι αιτιάσεις του Ολλανδού κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για παροχή δανείων έναντι μεταρρυθμίσεων σε αγορά εργασίας και συνταξιοδοτικά συστήματα των Νοτίων.

Οι τελευταίοι πάντως έχουν χαρτί στα χέρια τους να παίξουν: τις εκπτώσεις, μέσω των οποίων η Γερμανία και οι «φειδωλοί» μειώνουν τη συμμετοχή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, και την κατάργηση των οποίων έχουν ζητήσει περί τις 20 χώρες-μέλη της Ενωσης. Ενα άλλο καυτό θέμα στο οποίο μπορούν να «παίξουν» είναι η σύνδεση της διάθεσης κονδυλίων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, πρόβλεψη που εγγράφεται για πρώτη φορά σε έναν κοινοτικό προϋπολογισμό. Η παράμετρος αυτή αφορά κυρίως την Πολωνία και την Ουγγαρία, η οποία έχει μάλιστα απειλήσει με βέτο.

Σε αυτήν την... ωραία ατμόσφαιρα, «η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων», διεμήνυσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με επιστολή του προς τους 27 ηγέτες της Ε.Ε.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες επέμεναν ότι αν και δύσκολη η συμφωνία, είναι δυνατή, αν όχι αυτό το διήμερο, ενδεχομένως σε μια νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο θρίαμβος των «γερακιών»
Η Ολλανδία και οι 3 σύμμαχοί της επέβαλαν στη μαραθώνια σύνοδο την ατζέντα τους και τους πρωτοφανείς όρους τους ● Παράδοξη παθητικότητα από την άλλοτε κραταιά Μέρκελ ● Και μείωση των επιχορηγήσεων και...
Ο θρίαμβος των «γερακιών»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θριαμβολογία αλλά και διαφορετική ανάγνωση της συμφωνίας στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών
«Τα καταφέραμε! Η Ευρώπη είναι ισχυρή! Η Ευρώπη είναι ενωμένη!», με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την ενημέρωση των εκπροσώπων Τύπου.
Θριαμβολογία αλλά και διαφορετική ανάγνωση της συμφωνίας στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το τετραήμερο παζάρι κατέληξε σε έναν «φειδωλό» συμβιβασμό
Τα έξι σημεία της συμφωνίας ● 390 δισ. ευρώ οι επιχορηγήσεις, 360 δισ. τα δάνεια ● Τι κέρδισαν από το μεγάλο παζάρι οι σκληροί του Βορρά και ο Τζουζέπε Κόντε και γιατί ο Εμ. Μακρόν δείχνει κατώτερος των...
Το τετραήμερο παζάρι κατέληξε σε έναν «φειδωλό» συμβιβασμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και o γερμανικός Τύπος πιέζει για ευρωομόλογα
Παρά τη σθεναρή άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας να συναινέσουν στην έκδοση ειδικού ομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία που προκάλεσε ο κορονοϊός, ο γερμανικός Τύπος εκφράζει τον...
Και o γερμανικός Τύπος πιέζει για ευρωομόλογα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκο και στην τραπεζική ενοποίηση
​Τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή ενοποίηση επέβαλε για ακόμη μια φορά η Γερμανία στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής. Πίεσαν και άλλαξαν το κοινό ανακοινωθέν της τελευταίας συνόδου κορυφής, αποτρέποντας...
Μπλόκο και στην τραπεζική ενοποίηση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απροσδόκητη επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας
Η κινεζική οικονομία κατέβασε ταχύτητα τον προηγούμενο μήνα και αυτό ίσως αποδειχτεί καθοριστικής σημασίας στη συνέχεια τόσο για τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και για τις χώρες που παράγουν πρώτες...
Απροσδόκητη επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας