Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ζεστό χρήμα στον λαό» και δημοσιονομική επέκταση ζητούν 153 οικονομολόγοι στις ΗΠΑ

«Τυφλή» επιστροφή στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα οδηγήσει ξανά σε ύφεση, τονίζει στο τελευταίο μήνυμά του ο Μ. Σεντένο

AP Photo/Olivier Matthys
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ζεστό χρήμα στον λαό» και δημοσιονομική επέκταση ζητούν 153 οικονομολόγοι στις ΗΠΑ

  • A-
  • A+
Τεχνοκράτες, τραπεζίτες, πολιτικοί τρομάζουν από την εύθραυστη ανάκαμψη, παραμερίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τόνωση της ζήτησης.

Μήνυμα για ακόμα περισσότερο δημόσιο χρήμα στις τσέπες των πολιτών στέλνουν με επιστολή τους 153 οικονομολόγοι στις ΗΠΑ, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη.

Η άμεση καταβολή ρευστού στους πολίτες από την κυβέρνηση ενισχύει την οικονομική ασφάλεια, τονώνει τις καταναλωτικές δαπάνες και ενδεχομένως επιταχύνει την ανάπτυξη, υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι, προσθέτοντας ότι οι πληρωμές θα πρέπει να εκταμιεύονται αυτόματα βάσει κάποιων οικονομικών δεικτών, όπως το ποσοστό της ανεργίας, και έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει.

Η αποστολή εβδομαδιαίων επιταγών 600 δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θεσπίστηκε τον Απρίλιο -στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας- εκπνέει στο τέλος αυτού του μήνα. Αποτέλεσε σωσίβιο για εκατομμύρια Αμερικανούς που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της καραντίνας.

Οι επιταγές δεν συνέβαλαν μόνο στην επιβίωση αυτών των ανθρώπων, αλλά οδήγησαν ταυτόχρονα και σε άνοδο των δαπανών των φτωχότερων νοικοκυριών έναντι τω πλουσιότερων. Το μεγαλύτερο μέρος τους ξοδεύτηκε άμεσα για την κάλυψη βασικών αναγκών. Το χρήμα που διανεμήθηκε μέσω των επιταγών δεν συσσωρεύτηκε δηλαδή σε κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά διαχύθηκε στην πραγματική οικονομία τροφοδοτώντας πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Η έκκληση των παραπάνω, κεντροαριστερών στην πλειονότητά τους, οικονομολόγων (μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, Τζέισον Φούρμαν, η πρώην οικονομολόγος της Fed, Κλόντια Σαμ, και ο ακαδημαϊκός Ντάρικ Χάμιλτον) αποτυπώνει και την αγωνία τους για τη συνέχεια. «Ακόμα και μετά την επανέναρξη των επιχειρήσεων, ακόμα και μετά την επιστροφή των δουλειών θα υπάρξει σημαντική οικονομική πτώση και η ζήτηση θα συνεχίσει να υστερεί αν ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ξοδέψει» προειδοποιούν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι.

Ενας ακόμα φόβος όχι μόνο αυτών αλλά και όλων γενικά των οικονομολόγων ανεξαρτήτως σχολής είναι το ενδεχόμενο επιστροφής της πανδημίας και των μέτρων κοινωνικής προστασίας.

Ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, προειδοποίησε χθες ότι, καθώς τα κρούσματα του ιού αυξάνονται ξανά τις τελευταίες μέρες, τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται δείχνουν κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας τόσο όσον αφορά το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων όσο και την κινητικότητα. «Υπάρχουν κάποια πράγματα που βλέπουμε και κάποια από αυτά είναι ανησυχητικά και μπορεί να καταδεικνύουν ότι η πορεία της ανάκαμψης αυτής θα είναι πιο δύσκολη από ό,τι θα μπορούσε να είναι» τόνισε.

Καμπανάκι για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης χτύπησε όμως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, που αύριο ολοκληρώνει τη θητεία του. Ο Σεντένο προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί νέος γύρος ύφεσης, αν η Ε.Ε. επιστρέψει χωρίς σχέδιο στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. «Αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους. Θα απαιτηθεί ισχυρή επενδυτική στήριξη και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες. Η «τυφλή» επιβολή των κανόνων του Συμφώνου μπορεί να αποδειχτεί μη ρεαλιστική οδηγώντας ξανά σε ύφεση» τόνισε ο Πορτογάλος.

Ας σημειωθεί ότι στην πρόσφατη αξιολόγηση του γενικού προσανατολισμού της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που έλαβαν μεμονωμένα κράτη-μέλη είναι απολύτως δικαιολογημένα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι πρόωρη απόσυρσή τους ενέχει κινδύνους λόγω της ευθραυστης ανάκαμψης. «Καθώς η οικονομική ανάκαμψη του επόμενου έτους αναμένεται να είναι περιορισμένη, η απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης θα ήταν πρόωρη» υπογράμμισε.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
Συνολικά 1,4 εκατ. νέοι άνεργοι και 28 εκατ. σε κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους στις ΗΠΑ ● Επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και έκκληση του ΟΗΕ για επίδομα επιβίωσης σε 2,7 δισ. φτωχούς σε...
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαύρη» λίστα με... αποχρώσεις
Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έδειξαν για ακόμη μια χρονιά ότι ενάντια σε όσα διατυμπανίζουν στη μάχη για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φοροδιαφυγής δεν προτίθενται να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο.
«Μαύρη» λίστα με... αποχρώσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι από το ΔΝΤ
Η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβαθμίζοντας για ακόμη μία φορά τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης αυτής, στο...
Καμπανάκι από το ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Ε.Ε. με παράπλευρες απώλειες
Νέοι αμερικανικοί δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολαρίων για τις αθέμιτες επιδοτήσεις στην Airbus ● Οι πρώτες αντιδράσεις από Γάλλους, Σκοτσέζους και Ισπανούς.
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Ε.Ε. με παράπλευρες απώλειες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπουρλότο Τραμπ στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις
Φέρνοντας στην επιφάνεια μια παλαιά διατλαντική εμπορική διένεξη, o Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 11 δισ. δολαρίων σε προϊόντα που οι χώρες της Ε.Ε. εξάγουν στις ΗΠΑ λόγω των επιδοτήσεών τους...
Μπουρλότο Τραμπ στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας