Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα «κορονοπακέτα» Τραμπ και το φαγοπότι των λόμπι
AP Photo/Patrick Semansky
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «κορονοπακέτα» Τραμπ και το φαγοπότι των λόμπι

  • A-
  • A+
Στα 3,6 τρισ. δολάρια ανέρχονται τα κρατικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία ● Οι λομπίστες στενοί συνεργάτες του προέδρου εξασφάλισαν ήδη 10,5 δισ. ● Εκείνος υποσχέθηκε να καθαρίσει το δυσώδες τοπίο, αλλά ο βούρκος διευρύνεται.

Ενώ εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ βυθίζονταν στα τέλη Μαρτίου στον φόβο παλεύοντας καθημερινά για τη ζωή τους υπό την απειλή του κορονοϊού, τα μέλη της βιομηχανίας άσκησης πιέσεων στην Ουάσινγκτον, οι περιβόητοι λομπίστες, αναλάμβαναν δράση. Η κρίση έπεφτε γι' αυτούς ως μάννα εξ ουρανού προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για κέρδη με ουρά και ατελείωτο…φαγοπότι.

«Ψητό» στο τραπέζι, το ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων νομοσχέδιο Coronavirus Aid, Relief and Economic Security (CARES), με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ απάντησε στην πανδημία, τα εκατοντάδες δισ. δολάρια των πιστώσεων που εξήγγειλε η Fed για τον ίδιο σκοπό και τα δεκάδες άλλα προγράμματα που έχουν μέχρις στιγμής ανεβάσει το τελικό ποσό του αμερικανικού «κορονοπακέτου» στα 3,6 τρισ. δολάρια. Ποσό από το οποίο όλες οι επιχειρήσεις που σέβονται τους μετόχους τους θέλουν να έχουν μερίδιο.

Διόλου τυχαία, οι πελάτες των εταιρειών λόμπι -που ενδιαφέρονται για το κορονοπακέτο- ξεπέρασαν τους 3.200 στο α' τρίμηνο, ενώ οι δαπάνες για λόμπι στο ίδιο διάστημα άγγιξαν ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών. Νούμερα που βγάζουν μάτι αν συνεκτιμηθεί ότι αυτά αφορούν επί της ουσίας μόνο τον Μάρτιο, τον τελευταίο μήνα του τριμήνου δηλαδή, κατά τη διάρκεια του οποίου η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει σοβαρά τη μάχη της απέναντι στον Covid-19.

Φίλοι και δωρητές

Ερευνα του Public Citizen που δημοσιοποιήθηκε χθες υπογραμμίζει ότι εξέχουσα θέση στη διανομή των κονδυλίων για την αντιμετώπιση του Covid-19 κατέχουν 40 και πλέον λομπίστες οι οποίοι έχουν δεσμούς με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι εν λόγω λομπίστες έχουν εξασφαλίσει μέχρις στιγμής για τους πελάτες τους πάνω από 10,5 δισ. δολάρια από τα προγράμματα και τις πιστώσεις που θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι λομπίστες αυτοί είτε είχαν εργαστεί παλαιότερα για την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ, είτε διετέλεσαν μέλη επιτροπών που σχετίζονται με τη μετάβασή του στην προεδρία των ΗΠΑ, είτε διετέλεσαν στελέχη της κυβέρνησής του. Κάποιοι εξ αυτών ήταν δωρητές της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, ενώ μερικοί συγκεντρώνουν κεφάλαια για την επανεκλογή του.

Για πέντε από αυτούς υπάρχει μάλιστα ζήτημα παραβίασης του κώδικα δεοντολογίας που θέσπισε ο ίδιος ο Τραμπ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Τραμπ είχε δεσμευτεί προεκλογικά να περιορίσει την επιρροή των λόμπι της Ουάσινγκτον μιλώντας για «αποστράγγιση του βάλτου».

Ο κανονισμός που θέσπισε απαγορεύει σε πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης να ασκούν πιέσεις στον κρατικό οργανισμό ή το γραφείο όπου εργάζονταν για μια περίοδο πέντε ετών. Ωστόσο, πέντε εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων -πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη διάρκεια της προεδρίας του- πράττουν αυτή τη στιγμή το ακριβώς αντίθετο, πιέζοντας και προωθώντας τα συμφέροντα πελατών τους που διεκδικούν κρατικά κεφάλαια και αποφάσεις.

Η έρευνα του Public Citizen ανακάλυψε ακόμη ότι οι λομπίστες που σχετίζονται με τον Τραμπ εκπροσωπούν τουλάχιστον 150 πελάτες-εταιρείες που ενδιαφέρονται για κονδύλια του Covid-19. Tουλάχιστον 14 εκ των τελευταίων ασχολούνται αυτή την περίοδο με την ανάπτυξη εμβολίων, φαρμάκων ή τεστ για τον ιό. Χρήμα από τα κονδύλια διεκδικούν όμως και εταιρείες που η δραστηριότητα τους δεν έχει καμία σχέση με την πανδημία. Μεταξύ των πελατών των λόμπι που συνδέονται με τον Τραμπ είναι έτσι και οι Blackstone, Αpollo Global Management και Kohlberg Kravis, τρεις δηλαδή από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες private equity του κόσμου.

Ελάχιστη πληροφόρηση

Είκοσι επτά από τις εταιρείες που εκπροσωπούν οι λομπίστες που έχουν δεσμούς με τον Τραμπ έχουν ήδη διασφαλίσει συνολικά πάνω από 10,5 δισ. δολάρια από τα κονδύλια του Covid-19. Εξ αυτών, τα 6,3 δισ. είναι δωρεές και τα 4,2 δισ. δάνεια, πέραν των 67 δισ. της στήριξης μέσω αγοράς των ομολόγων τους από τη Fed. Τα νούμερα αυτά ενδεχομένως, όπως υπογραμμίζει η έρευνα, να είναι πολύ μεγαλύτερα αφού η κυβέρνηση παρέχει ελάχιστη πληροφόρηση.

Από τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις που αποκάλυψε η έρευνα είναι αυτή του Μπράιαν Μπάλαρντ, ο οποίος εργάστηκε για τη μετάβαση του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και είναι επικεφαλής οικονομικών της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών. Συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατ. δολάρια για τις επιτροπές προώθησης του Tραμπ.

Τον περασμένο Μάρτιο μετά την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να μην περιληφθούν τα δημόσια πλυντήρια στις βασικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοικτές κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ο Μπάλαρντ προσλήφθηκε από τη Laundrylux, έναν προμηθευτή επαγγελματικών πλυντηρίων. Μία εβδομάδα αργότερα, η κυβέρνηση εξέδωσε νέες οδηγίες προσθέτοντας τα δημόσια πλυντήρια στη λίστα των εταιρειών βασικής ανάγκης που έπρεπε να παραμείνουν ανοικτά…

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
Συνολικά 1,4 εκατ. νέοι άνεργοι και 28 εκατ. σε κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους στις ΗΠΑ ● Επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και έκκληση του ΟΗΕ για επίδομα επιβίωσης σε 2,7 δισ. φτωχούς σε...
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το τετραήμερο παζάρι κατέληξε σε έναν «φειδωλό» συμβιβασμό
Τα έξι σημεία της συμφωνίας ● 390 δισ. ευρώ οι επιχορηγήσεις, 360 δισ. τα δάνεια ● Τι κέρδισαν από το μεγάλο παζάρι οι σκληροί του Βορρά και ο Τζουζέπε Κόντε και γιατί ο Εμ. Μακρόν δείχνει κατώτερος των...
Το τετραήμερο παζάρι κατέληξε σε έναν «φειδωλό» συμβιβασμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρικ με την ανεργία
Θριαμβολογεί ο Τραμπ για την επανεκκίνηση στις ΗΠΑ. Ωστόσο Με το επίσημο ποσοστό της ανεργίας πάνω από το 10%, η αγορά εργασίας έχει ακόμη μπροστά της μακρύ δρόμο.
Τρικ με την ανεργία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοιχεία-σοκ για την ανεργία στις ΗΠΑ
Ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ο αριθμός των Αμερικανών που έχασαν τις δουλειές τους στη διάρκεια των τελευταίων 10 εβδομάδων ● Συρρίκνωση της οικονομίας στο α’ τρίμηνο κατά 5%.
Στοιχεία-σοκ για την ανεργία στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΑ: κίνημα «δεν πληρώνω» για τα ενοίκια
Εκατομμύρια Αμερικανοί που χάνουν τις δουλειές τους αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ ο Τραμπ κρατάει ανοιχτά τα μαγαζιά πώλησης... όπλων σαν να πρόκειται για είδος πρώτης ανάγκης και διαφημίζει...
ΗΠΑ: κίνημα «δεν πληρώνω» για τα ενοίκια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας