• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 15.3°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.2°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 14.8°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.4°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.6°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.5°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 14.6°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.7°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.4°C / 14.6°C
  4 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.8°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.5°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.5°C / 15.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  0 BF
  72%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγκόσμιο άλμα στον έλεγχο της φοροδιαφυγής διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ

 • A-
 • A+
Δέκα τρισ. «κρυμμένα» ευρώ η περσινή συγκομιδή του συστήματος αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις φορολογικές αρχές 100 χωρών.

Τεράστια πρόοδο στην καταπολέμηση της υπεράκτιας φοροδιαφυγής διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ χάρη στην εφαρμογή καινοτόμων προτύπων διαφάνειας από τη διεθνή κοινότητα, όπως η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών φορολογικών αρχών.

Περίπου 100 χώρες της υφηλίου εφάρμοσαν πέρυσι την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, επιτρέποντας στις φορολογικές αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα 84 εκατομμυρίων χρηματοπιστωτικών λογαριασμών που διατηρούσαν οι κάτοικοί τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, στους λογαριασμούς αυτούς υπήρχαν «παρκαρισμένες» καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο του αντίστοιχου που είχαν ανιχνεύσει οι φορολογικές αρχές ένα χρόνο νωρίτερα. Το 2018, είχαν διαπιστωθεί συγκεκριμένα καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία 5 τρισ. ευρώ σε 47 εκατ. χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Ο διπλασιασμός οφείλεται κυρίως στη μεγέθυνση των πληροφοριών που ανταλλάχθηκαν. Εναν χρόνο νωρίτερα, το 2017 οι φορολογικές αρχές είχαν ανταλλάξει αντίστοιχα πληροφορίες για μόλις 11 εκατομμύρια υπεράκτιους λογαριασμούς, στους οποίους βρέθηκαν καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας μόνο 1,1 τρισ. ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ έσπευσε όπως αναμενόταν να ευλογήσει… τα γένια του οργανισμού. «Αυτό το σύστημα που δημιουργήθηκε από τον ΟΟΣΑ και διαχειρίζεται το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς παρέχει στις χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και αρκετές αναπτυσσόμενες, έναν πλούτο νέων πληροφοριών, ενισχύοντας τις φορολογικές αρχές έτσι ώστε αυτές να διασφαλίζουν ότι οι λογαριασμοί στο εξωτερικό δηλώνονται με τον κατάλληλο τρόπο. Οι χώρες θα αντλήσουν τα έσοδα που έχουν μεγάλη ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα υπό το φως της τρέχουσας κρίσης του κορονοϊού, πλησιάζοντας ακόμη πιο κοντά σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει μέρος για να κρύψει κάποιος κάτι».

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο ΟΟΣΑ κινήθηκε πολύ αργά στην υιοθέτηση του συστήματος της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και υπό την αφόρητη πίεση των μεγάλων αποκαλύψεων για την παγκόσμια φοροδιαφυγή που είδαν στο φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας (Paradise Papers, Panama Paper, Luxleaks, Swissleaks κ.ά.).

Το παγκόσμιο πρότυπο ανταλλαγής πληροφοριών που για χρόνια προώθησε –δηλαδή ύστερα από αίτημα– πρέσβευε ότι η ενδιαφερόμενη εθνική φορολογική αρχή όφειλε να γνωρίζει τις πληροφορίες που έψαχνε –δηλαδή το όνομα αυτού που φοροδιαφεύγει, τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του και τις υποψίες που υπήρχαν γι’ αυτόν– πριν καν απευθυνθεί στις αρχές ενός φορολογικού παραδείσου. Και ακόμη και τότε μπορούσε να πολεμήσει στα δικαστήρια των φορολογικών παραδείσων προκειμένου να λάβει επιβεβαίωση των πληροφοριών που ήδη γνώριζε.

Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μετά το 2017 ήταν αυτή που άλλαξε το παιχνίδι και οδήγησε σε εκτόξευση των διμερών επαφών μεταξύ των εθνικών φορολογικών αρχών (από 2.600 το 2017 σε 6,100 το 2019).

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους απλούς φορολογούμενους πολίτες του κόσμου είναι βέβαια πόσα από αυτά τα 10 τρισ. ευρώ που ανακαλύφθηκαν θα φορολογηθούν και τι έσοδα θα φέρουν στα κρατικά ταμεία. Ο Γκουρία αισιοδοξεί για φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων, αλλά τα «συνήθη υποζύγια» κρατούν τις επιφυλάξεις τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εκπλήξεις» πληθωρισμού φοβάται ο ΟΟΣΑ
Παγκόσμια ανάπτυξη 5,6% φέτος και 4,5% το 2022 προβλέπει ο διεθνής οργανισμός, που επιμένει ότι η άνοδος των τιμών είναι παροδική, αλλά επιφυλάσσεται για απρόβλεπτες κορυφώσεις και για την αντίδραση των...
«Εκπλήξεις» πληθωρισμού φοβάται ο ΟΟΣΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τα Luxleaks στα... Luxletters!
Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του 2014, το Λουξεμβούργο συνέχισε να βοηθά τις πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν αντικαθιστώντας τις «μυστικές φορολογικές συμφωνίες» με...
Από τα Luxleaks στα... Luxletters!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση φόρου κληρονομιάς προτείνει ο ΟΟΣΑ
Αύξηση του φόρου κληρονομιάς προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους στη μετά Covid-19 εποχή αλλά και να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανισότητα, προτείνει στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ο Οργανισμός...
Αύξηση φόρου κληρονομιάς προτείνει ο ΟΟΣΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλέβουν 427 δισ. από τους φτωχούς
Η πανδημία έχει αποκαλύψει το σημαντικό κόστος της μετατροπής της φορολογικής πολιτικής σε εργαλείο ανοχής των φοροφυγάδων, αντί προστασίας της ευημερίας των ανθρώπων.
Κλέβουν 427 δισ. από τους φτωχούς
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο άξονας της φοροαποφυγής
Λαβράκια έβγαλαν τα στοιχεία-ορόσημο που δημοσιοποίησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ο άξονας της φοροαποφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαιρο το «μπαζούκα» της Fed
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα υπόσχεται άφθονα φτηνά δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ χτύπησαν καμπανάκι, το Βερολίνο έδωσε τα ρέστα του, όμως οι αγορές δεν πείστηκαν.
Ασφαιρο το «μπαζούκα» της Fed

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας