• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.1°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.1°C / 11.6°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.9°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 8.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.1°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.1°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.3°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  4 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.1°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 11.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  81%

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Κίνα είναι η μοναδική χώρα που θα διατηρήσει φέτος θετικό ρυθμό ανάπτυξης

AP Photo/Ng Han Guan
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατρακυλούν οι διεθνείς προβλέψεις του ΔΝΤ

 • A-
 • A+
Στα 12 τρισ. δολάρια εκτιμά το Ταμείο την παγκόσμια ζημιά από την πανδημία ● Στο -4,9% από -3% η συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ ● Στο -10,2% η ύφεση στην ευρωζώνη.

Ακόμα μεγαλύτερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει για φέτος το ΔΝΤ στην επικαιροποιημένη έκθεση του World Economic Outlook που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2020 ήταν πολύ πιο αρνητικές από αυτές που προβλέπονταν και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι πιο βαθμιαία απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί», προειδοποιεί το Ταμείο. Το χτύπημα του Covid-19 αποτιμάται στα 12 τρισ. δολάρια και θα πάρει δύο χρόνια για να επιστρέψει η παγκόσμια οικονομία στα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4,9%, αντί 3% που ήταν η εκτίμηση του Απριλίου. Η ύφεση του 2020 θα είναι πολύ βαθύτερη από την αντίστοιχη που σημειώθηκε το 2009 (-0,1%) μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και αποτελεί, όπως έχει ήδη επισημάνει το Ταμείο, τη χειρότερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας από τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις του και για τις 7 ισχυρότερες βιομηχανικά χώρες του κόσμου (G7). Συγκεκριμένα, για τις ΗΠΑ προβλέπει πλέον φέτος ύφεση 8% από 5,9% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, για τη Γερμανία -7,8% από -7%, για τη Γαλλία -12,5% από -7,2%, για την Ιταλία -12,8% από -9,1%, για την Ιαπωνία -5,8% από -5,2%, για τον Καναδά -8,4% από -6,2% και για τη Βρετανία -10,2% από -6,5%. Για το σύνολο της ευρωζώνης η ύφεση θα φτάσει το -10,2% από -7,5% που ανέμενε την άνοιξη.

Λατινική Αμερική

Από τις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες εκείνες που φαίνεται να βυθίζονται περισσότερο είναι αυτές της Λατινικής Αμερικής. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη της Βραζιλίας θα συρρικνωθεί κατά -9,1% φέτος έναντι -5,3% που προέβλεπε την άνοιξη, του Μεξικού κατά -10,5% έναντι -6,6% και της Αργεντινής κατά -9,9% από -5,7%. Αντίθετα η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία του κόσμου που θα έχει φέτος θετικό ρυθμό ανάπτυξης, +1%.

Το ισχυρότερο του προβλεπόμενου χτύπημα του Covid-19 κάνουν το ΔΝΤ ιδιαίτερα επιφυλακτικό για την ανάκαμψη. Προβλέπει έτσι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 2021 το 5,4% έναντι 5,8% που εκτιμούσε τον Απρίλιο. Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν υπάρξει μια νέα έξαρση του ιού το 2021, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να περιοριστεί μόλις στο 0,5%, κατά το δυσμενέστερο σενάριο. Το βασικό σενάριο βλέπει σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το επόμενο εξάμηνο.

Το ΔΝΤ συνιστά σε όλες τις χώρες -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δείχνουν να έχουν ξεπεράσει το χειρότερο σημείο της πανδημίας- να βεβαιωθούν ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής τους διαθέτουν επαρκείς πόρους, ενώ καλεί τις αναπτυγμένες χώρες να διασφαλίσουν ότι τα φτωχότερα έθνη θα έχουν πρόσβαση σε επαρκείς, προσιτές δόσεις εμβολίων όταν θα αυτά θα είναι διαθέσιμα.

Αντιστάθμιση απωλειών

«Οπου απαιτείται καραντίνα, η οικονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να αντισταθμίζει τις απώλειες εισοδήματος των νοικοκυριών με σημαντικά, στοχοθετημένα μέτρα, όπως και να παρέχει στήριξη σε επιχειρήσεις που υποφέρουν από τις συνέπειες των υποχρεωτικών περιορισμών στη δραστηριότητα.

Οπου οι οικονομίες ξανανοίγουν, στοχευμένη υποστήριξη θα πρέπει σταδιακά να δοθεί ενώ η ανάκαμψη θα ξεκινά και οι πολιτικές θα πρέπει να παρέχουν τόνωση για την αύξηση της ζήτησης και κίνητρα που θα ενθαρρύνουν την ανακατανομή πόρων, μακριά από τομείς που ενδέχεται να αναδυθούν επίμονα μικρότεροι μετά την πανδημία». Τέλος, ζητά ισχυρή πολυμερή συνεργασία για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στους πιο φτωχούς. Η πρόοδος που σημειώθηκε από το 1990 στη μείωση της ακραίας φτώχειας βρίσκεται σε κίνδυνο, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 226 τρισ. δολ. το παγκόσμιο χρέος
Καθώς το δημόσιο χρέος αυξάνεται λόγω της πανδημίας σε επίπεδα-ρεκόρ, οι χώρες πρέπει να προσαρμόσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους στις δικές τους μοναδικές συνθήκες διαμηνύει το Διεθνές Νομισματικό...
Στα 226 τρισ. δολ. το παγκόσμιο χρέος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: στο 3,8% χαμηλώνει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη
Χαμηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένει για φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρότι την ίδια στιγμή ανεβάζει τον πήχη των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία.
ΔΝΤ: στο 3,8% χαμηλώνει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνα-ΗΠΑ ξεφεύγουν στην ανάκαμψη
ΗΠΑ και Κίνα θα καταφέρουν να βγάλουν τις οικονομίες τους από την πανδημία με μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ό,τι η Ευρώπη και οι άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κίνα-ΗΠΑ ξεφεύγουν στην ανάκαμψη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στερνή μου γνώση...» από το ΔΝΤ
Διπλό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να «ράβουν κοστούμι» για τους φορολογούμενους πολίτες τους έστειλε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύοντάς τους: α. να μην τολμήσουν να...
«Στερνή μου γνώση...» από το ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοταχώς στον γκρεμό η παγκόσμια οικονομία
Μόνο για γλέντια και πανηγύρια δεν είχαν διάθεση όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για την τακτική φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας...
Ολοταχώς στον γκρεμό η παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόβοι για νέα παγκόσμια κρίση από το ΔΝΤ
Την παντελή αποτυχία των μονομερών πολιτικών οι οποίες υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης αντικατοπτρίζουν οι παραδοχές του ΔΝΤ στις τακτικές εκθέσεις του.
Φόβοι για νέα παγκόσμια κρίση από το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας