• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 24.6°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  4 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.3°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.4°C / 16.5°C
  5 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 20.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.5°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  3 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 24.8°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.4°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 10.8°C / 16.9°C
  2 BF
  63%

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Fitbit ότι τα δεδομένα που συλλέγουν οι συσκευές της θα καλύπτονται από την προστασία του απορρήτου, στην πραγματικότητα η Google θα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει πλήθος χρήσιμων δεδομένων από τους χρήστες των συσκευών ευεξίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο «μικροσκόπιο» η εξαγορά της Fitbit

 • A-
 • A+
Το ιστορικό της συμφωνίας με τη Google, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι ένας ύποπτος αποκλεισμός.

Η εξαγορά της Fitbit από την Google δρομολογήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, έναντι 2,1 δισ. δολαρίων, και έκτοτε έχει ξεκινήσει ο αναπόφευκτος μαραθώνιος εγκρίσεων από τις αρχές ανταγωνισμού στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τώρα στην Ε.Ε. Η επίσημη υποβολή της αίτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε στις 15 Ιουνίου και το χρονοδιάγραμμα έγκρισης είναι ασαφές.

Η Fitbit, παρά τη δυναμική εκκίνησή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2015, ακριβώς τέτοια εποχή, πέρασε μια φάση παρακμής, χάνοντας μεγάλο μέρος της χρηματιστηριακής της αξίας. Κι αυτό, παρ’ ότι οι φορητές συσκευές της -ψηφιακά ρολόγια ή βραχιόλια, «έξυπνα» ακουστικά και άλλοι φορητοί ανιχνευτές φυσικής κατάστασης- που έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο είναι πάνω από 100 εκατ. και οι χρήστες της πάνω από 28 εκατ.

Η Fitbit, αν και πρωτοπόρα στις συσκευές αυτές, δεν κατάφερε να παρακολουθήσει τον ανταγωνισμό των Apple, Samsung, Xiaomi και Huawei. Κατατάσσεται μεν τέταρτη στην παγκόσμια αγορά των γκάτζετ ευεξίας, αλλά η κεφαλαιοποίησή της είχε πέσει, από τα 10 δισ. δολάρια στην εκκίνηση της χρηματιστηριακής της καριέρας, σε κάτω από 2 δισ. δολάρια τον περασμένο Νοέμβριο. Από τη στιγμή όμως που ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς από την Google, η τιμή της μετοχής της διπλασιάστηκε.

Φυσικά, το βασικό προβληματικό στοιχείο αυτής της συγχώνευσης δεν είναι η Fitbit του 1,7 δισ., αλλά η Google-Alphabet του 1 τρισ. δολαρίων, που αναζητεί εφαλτήριο να βγει μπροστά από τους ανταγωνιστές της και στο πεδίο των συσκευών φυσικής κατάστασης, κυρίως την Apple.

Δεδομένα

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Fitbit ότι τα δεδομένα που συλλέγουν οι συσκευές της –ημερομηνία γέννησης, φύλο, ύψος, βάρος, πρόσληψη νερού, τροφής, στοιχεία ύπνου κ.ά.- θα καλύπτονται από την προστασία του απορρήτου και δεν θα χρησιμοποιηθούν για τις προσωποποιημένες διαφημίσεις της Google και, πολύ περισσότερο, για χρήση και πώληση ιατρικών δεδομένων στην αγορά υγείας και ασφάλισης, στην πραγματικότητα ο κολοσσός του Διαδικτύου θα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει πλήθος χρήσιμων δεδομένων από τους χρήστες των συσκευών ευεξίας. Τ

α GPS, για παράδειγμα, που διαθέτουν τα μοντέλα της Fitbit τής δίνουν τη δυνατότητα να ξέρει αν ένας δρομέας σταμάτησε κάπου για καφέ ή αναψυκτικό και άρα να τον «βομβαρδίσει» με σχετικές διαφημίσεις. Ενα ψηφιακό ρολόι που βρίσκεται διαρκώς στον καρπό ενός χρήστη, συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο, θα τον παρακινεί να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερες υπηρεσίες και εφαρμογές της Google.

Το ενδιαφέρον, περίεργο και σχεδόν ύποπτο για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εξέταση της συγχώνευσης είναι ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο έσπευσε να αποκλείσει από την εξέταση της συγχώνευσης τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο ανεξάρτητο θεσμικό φορέα της για την εφαρμογή του κανονισμού προστασίας προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDBP), που συγκροτείται από τις εθνικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Το EDBP, σε μια σπάνια πρωτοβουλία, πριν καν η Google υποβάλει προς έγκριση την εξαγορά, κάλεσε δημόσια την Ε.Ε. να το συμβουλευτεί γι’ αυτήν την επικίνδυνη για την ιδιωτική ζωή των Ευρωπαίων διάσταση της συγχώνευσης. Ωστόσο, η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκέτε Βεστάγκερ, έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της EDBP στην εξέταση της συγχώνευσης.

Ελπίζει κανείς αυτός ο αποκλεισμός να μην προδικάζει την τελική στάση της Ε.Ε. έναντι της αμφιλεγόμενης εξαγοράς. Υπενθυμίζεται ότι από το 2017 η Ε.Ε. έχει επιβάλει τρία πρόστιμα συνολικής αξίας 9 δισ. στην Google για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόταση για «φορολογία του 21ου αιώνα» από την Κομισιόν
«ΒEFIT» είναι η κωδική ονομασία της μεταρρύθμισης της φορολογίας των επιχειρήσεων που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει το σύστημα «εταιρικής φορολόγησης του 21ου αιώνα».
Πρόταση για «φορολογία του 21ου αιώνα» από την Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεψαχνίζουν τη Mondelēz
Ερευνα εις βάρος της πολυεθνικής της σοκολάτας, των σνακ και του καφέ για αθέμιτες πρακτικές μονοπώλησης και χειραγώγησης των τιμών ● Στην Ελλάδα η πολυεθνική ελέγχει την «Παυλίδης»
Ξεψαχνίζουν τη Mondelēz
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μηνύει την Google
Το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σε συνεργασία με 11 Πολιτείες, προσέφυγε σήμερα κατά του διαδικτυακού κολοσσού Google, κατηγορώντας τη θυγατρική του ομίλου Alphabet Inc ότι παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία...
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μηνύει την Google
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τη στρατηγική της για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα, όμως ελάχιστη ανταπόκριση φαίνεται να είχε
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Google τονίζει ότι το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για τους χρήστες
Εφεση κατά της απόφασης-καμπάνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ασκήσει η Google, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της. Ο αμερικανικός κολοσσός, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει απορρίψει εδώ και δύο χρόνια τις κατηγορίες και...
Η Google τονίζει ότι το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για τους χρήστες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόστιμο-μαμούθ 4,34 δισ. ευρώ στην Google
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε χθες πρόστιμο-μαμούθ ύψους 4,34 δισ. ευρώ στην Google για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε. Κατά την Κομισιόν, από το 2011 η Google έχει επιβάλει παράνομους...
Πρόστιμο-μαμούθ 4,34 δισ. ευρώ στην Google

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας