Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγγυήσεις 2 τρισ. κουρνιάζουν στην ευρωζώνη

Ούτε το 15% των κεφαλαίων που διέθεσαν οι 7 μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης δεν απορροφήθηκε από τις επιχειρήσεις

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγγυήσεις 2 τρισ. κουρνιάζουν στην ευρωζώνη

  • A-
  • A+
Αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μικρομεσαίων: Τραπεζίτες και κυβερνήσεις φέρουν σημαντικές ευθύνες για την περιορισμένη αξιοποίηση των κολοσσιαίων κρατικών εγγυήσεων που αναγγέλθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας με σκοπό την εκταμίευση δανείων ● Τράπεζες καταγγέλλονται για πρόσθετες προμήθειες ή για αξιοποίηση κεφαλαίων για αναδιάρθρωση παλαιών δανείων.

Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τρόπο που θα κατανεμηθούν τα ύψους 750 δισ. ευρώ κεφάλαια αυτού, κάποια στοιχεία που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα εγείρουν μεγάλα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των πακέτων στήριξης που πομπωδώς εξήγγειλαν οι χώρες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού για την αντιμετώπισή των οικονομικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο Bloomberg, από τις 7 μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία, Ελβετία, Αυστρία) ώς τις 18 Ιουνίου λιγότερο από το 15% των κεφαλαίων που διατέθηκαν από τις κυβερνήσεις μέσω των τραπεζών ως εγγυήσεις για τη λήψη δανείων είχε απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις. Το υπόλοιπο 85% των κεφαλαίων αυτών, δηλαδή πάνω από 2 τρισ. ευρώ –ποσό που υπερβαίνει το ΑΕΠ της Ισπανίας– παρέμενε αδιάθετο.

Η αναποτελεσματικότητα διοχέτευσης αυτών των εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις που τις είχαν πραγματικά ανάγκη προκαλεί. Υποσκάπτει όχι μόνο τις προοπτικές επιβίωσης αυτών, αλλά και στο σύνολό της την πραγματική οικονομία, τορπιλίζοντας την προσπάθεια ανάκαμψης. Εγείρει ερωτήματα τόσο για τη σοβαρότητα των κυβερνητικών εξαγγελιών και σχεδιασμών όσο και για τους μηχανισμούς που παρεμβάλλονται στη διοχέτευση αυτού του τύπου κρατικής στήριξης.

Το Bloomberg υποστηρίζει ότι η περιορισμένη λήψη εγγυήσεων από τις επιχειρήσεις οφείλεται σε προβλήματα τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης. Σημειώνει, για παράδειγμα, ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν αξιοποίησαν τις εγγυήσεις επειδή είχαν ήδη επαρκή διαθέσιμα και δεν χρειάστηκε να καταφύγουν στον δανεισμό. (Το γερμανικό κράτος διέθεσε εγγυήσεις 1,2 τρισ. ενώ τα δάνεια που εκταμιεύτηκαν ήταν μόλις 30 δισ. ευρώ.)

Από την άλλη πλευρά, όμως, έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοτεχνών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (SME United) που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σε 15 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι αποκαλυπτική. Διαπίστωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι μικρές επιχειρήσεις για τον δανεισμό τους στη διάρκεια της πανδημίας ήταν σχεδόν παντού τα ίδια: μεγάλη γραφειοκρατία, υψηλά επιτόκια δανεισμού, υψηλές προμήθειες και απροθυμία από τις τράπεζες.

Μεταξύ άλλων η έρευνα του SME United βρήκε και ότι:

■ Πολύ συχνά τα δημόσια σχήματα χορηγήσεων απαιτούσαν τεράστιο όγκο πληροφοριών με αποτέλεσμα ιδιαίτερα περίπλοκες διαδικασίες στις αιτήσεις χορήγησης.

■ Σε περιπτώσεις που η παρεχόμενη από το κράτος εγγύηση ήταν κάτω από το 100% του αιτούμενου δανείου, οι τράπεζες δίσταζαν να αναλάβουν το υπόλοιπο ρίσκο ή απαιτούσαν επιπλέον εγγυήσεις οι οποίες ήταν μάλιστα και πολύ μεγάλες.

■ Οι τράπεζες είχαν την ίδια προσέγγιση με αυτήν που είχαν προ κρίσης για τους κινδύνους. Αυτό οδηγούσε σε αρνητικές αποτιμήσεις, απόρριψη αιτήσεων χορήγησης ή υψηλότερα επιτόκια. Υπάρχουν αναφορές ότι οι τράπεζες απαίτησαν από τις εταιρείες που ζητούσαν δάνειο επιτόκια από 6% έως 10%.

■ Αρκετές εταιρείες κατηγόρησαν τις τράπεζες ότι όχι μόνο δεν προώθησαν την ελαστικοποίηση που παρείχαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) και οι κυβερνήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρωζώνης, αλλά αντίθετα τη χρησιμοποίησαν προκειμένου να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Πληροφορίες έφεραν κάποιες τράπεζες να αξιοποιούν την κρατική στήριξη όχι για τη χορήγηση επιπλέον δανείων αλλά για την αναδιάρθρωση παλαιών.

■ Υπήρξαν, ακόμη, ενδείξεις περιορισμένης διοικητικής ικανότητας η οποία παρεμπόδισε την ταχεία ανάπτυξη μέτρων στήριξης. Η ανικανότητα αυτή αφορούσε τόσο τους ενδιάμεσους φορείς του κράτους όσο και τις τράπεζες.

■ Κάποια μέλη του συνδέσμου κατήγγειλαν επιπρόσθετες προμήθειες από τις τράπεζες, οι οποίες έφταναν έως και στο 20% του αιτούμενου δανείου.

Ολα αυτά υποδεικνύουν αναμφίβολα πλημμελή έλεγχο τόσο από μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και των εθνικών κυβερνήσεων στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης, με αποτέλεσμα να υψωθούν εμπόδια στη διαδρομή του δημόσιου χρήματος και στη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσέλαβαν τον λύκο σύμβουλο... της στάνης
Πενήντα οκτώ ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να ακυρώσει σύμβαση με την BlackRock που προσελήφθη ως... περιβαλλοντικός σύμβουλος, ενώ κατέχει και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία πετρελαϊκών εταιρειών...
Προσέλαβαν τον λύκο σύμβουλο... της στάνης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ψηφιακοί κολοσσοί απαξιώνουν την Ε.Ε.
Στα παλιά τους τα παπούτσια γράφουν για ακόμα μια φορά οι πανίσχυροι αμερικανικοί κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Οι ψηφιακοί κολοσσοί απαξιώνουν την Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εβρεξε λεφτά αυγουστιάτικα
Οι επιχειρήσεις έδωσαν τα ρέστα τους αυτόν τον Αύγουστο, καθώς δανείστηκαν από χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων τα περισσότερα χρήματα γι’ αυτόν τον μήνα του καλοκαιριού εδώ και περίπου μία δεκαετία.
Εβρεξε λεφτά αυγουστιάτικα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ernst&Young δηλώνει θύμα της Wirecard!
Την ουρά της έξω από το σκάνδαλο της γερμανικής εταιρείας πληρωμών Wirecard επιχειρεί να βγάλει η Ernst&Young, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει «φήμη και πελατεία».
Η Ernst&Young δηλώνει θύμα της Wirecard!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας