Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η γερμανική προεδρία και τα κορονο-πακέτα
AP Photo/Jean-Francois Badias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η γερμανική προεδρία και τα κορονο-πακέτα

  • A-
  • A+
Ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και για τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης περνούν στα χέρια του Βερολίνου, 92 ευρωβουλευτές ζητούν από τη Μέρκελ να υπάρξει διαφάνεια απέναντι στις πιέσεις που ασκούν οι λομπίστες διαφόρων βιομηχανικών κλάδων της Ευρώπης.

Η Γερμανία παίρνει τη σκυτάλη από την Κροατία σε 15 μέρες αναλαμβάνοντας την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εξάμηνη προεδρία του Βερολίνου στο τιμόνι της Ε.Ε. είναι μακράν η σημαντικότερη των τελευταίων ετών, καθώς έρχεται στη μέση της πρωτοφανούς κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της προσπάθειας ανάκαμψης.

Στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Μεταξύ άλλων η γερμανική κυβέρνηση θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. (2021-27), το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το τελευταίο, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, αποτελεί μέρος της αναθεωρημένης πρότασης για το ΠΔΠ, που συνολικά αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 1 τρισ. ευρώ στις δαπάνες της Ε.Ε.

Τα λεφτά είναι πολλά ενώ οι κλάδοι, οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις που διεκδικούν μερίδιο και ιδιαίτερη μεταχείριση λόγω κορονοϊού εξίσου πολλοί. Ωστόσο, πέρα από την δικαιολογημένη λόγω της περίστασης κρατική υποστήριξη που κάποιες επιχειρήσεις απολαμβάνουν ή διεκδικούν, οι λομπίστες αρκετών βιομηχανιών βρήκαν ευκαιρία να ξαναπακετάρουν παλιά αιτήματα ή αναπτύσσουν νέα επικαλούμενες την κρίση του κορονοϊού.

Μεταξύ άλλων οι καπνοβιομηχανίες ζητούν την αναστολή της απαγόρευσης των τσιγάρων μεντόλ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν αναστολή της αύξησης των ορίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα επόμενα δέκα χρονια και επιδότηση της αγοράς αυτοκινήτων, οι εταιρείες φυσικού αερίου πλασάρονται ως πράσινες και διεκδικούν κρατικό χρήμα στο σχέδιο του Βερολίνου για μετάβαση στην οικονομία του υδρογόνου. ενώ οι φαρμακευτικές τα... θέλουν όλα.

Η άσκηση αυτού του εκτεταμένου «Coronawashing» λόμπινγκ δεν διέφυγε ωστόσο ομάδας 92 ευρωβουλευτών από διάφορες πολιτικές ομάδες. Οι «92» -μεταξύ των οποίων και οι δικοί μας Κ. Αρβανίτης Π. Κόκκαλης, Στ. Κούλογλου, Δ. Παπαδημούλης- έστειλαν την περασμένη Παρασκευή ανοιχτή επιστολή στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ζητώντας από αυτήν να σφίξει τους κανόνες διαφάνειας και λόμπινγκ όταν θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν στην επιστολή τους ότι η διαφάνεια στη λήψη των αποφασεων και στις πιέσεις που ασκούνται παρασκηνιακά -τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλες- είναι ζωτικής σημασίας σε μια περίοδο που τα λόμπι διεκδικούν σωσίβια διάσωσης και απορρύθμιση. Υπογραμμίζουν ότι οι δύσκολες αποφάσεις που θα λήφθούν θα καθορίσουν ποιοι θα είναι οι νικητές και ποιοί οι χαμένοι των προγραμμάτων ανάκαμψης.

Ζητούν διαφάνεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε το Συμβούλιο Υπουργών αλλά ούτε και οι 150 ομάδες εργασίας αυτού αποτελούν αντικείμενο ενός μητρώου διαφάνειας. Αυτό σημαίνει ότι αυτά που συμβαίνουν στη διάρκεια των συναντήσεων, το ποιος εκπροσωπεί μια θέση δεν καταγράφεται. Η ομάδα των ευρωβουλευτών τονίζει ότι η μη καταγραφή πρακτικών από αυτές τις συναντήσεις, η μη καταγραφή των θέσεων των κυβερνήσεων και η μη δημοσίευσή τους είναι απαράδεκτες.

Είναι απαράδεκτο, σημειώνουν χαρακτηριστικά, οι πολίτες να μένουν στο σκοτάδι και να μη γνωρίζουν τη στάση της κυβέρνησής τους στο Συμβούλιο. Καλούν τη γερμανική προεδρία σε δημοσιοποίηση των πρακτικών των ομάδων εργασίας και του Συμβουλίου Υπουργών, συμπεριλαμβανομένων και των διαπραγματευτικών θέσεων. Ζητούν ακόμα διαφάνεια και καταγραφή όλων των συναντήσεων μεταξύ των λόμπι και του Συμβουλίου, νέους κανονες και νέα κουλτούρα, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική επιρροή των επιχειρήσεων στην προεδρία, και απόρριψη όλων των χορηγιών για τη γερμανική προεδρία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο θρίαμβος των «γερακιών»
Η Ολλανδία και οι 3 σύμμαχοί της επέβαλαν στη μαραθώνια σύνοδο την ατζέντα τους και τους πρωτοφανείς όρους τους ● Παράδοξη παθητικότητα από την άλλοτε κραταιά Μέρκελ ● Και μείωση των επιχορηγήσεων και...
Ο θρίαμβος των «γερακιών»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 7 Απριλίου το Eurogroup αναζητεί «εργαλεία» κατά της πανδημίας
Ο Μάριο Σεντένο, που κλήθηκε να αποφασίσει τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία της Ε.Ε., ανακοίνωσε ότι η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών...
Στις 7 Απριλίου το Eurogroup αναζητεί «εργαλεία» κατά της πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
Συνολικά 1,4 εκατ. νέοι άνεργοι και 28 εκατ. σε κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους στις ΗΠΑ ● Επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και έκκληση του ΟΗΕ για επίδομα επιβίωσης σε 2,7 δισ. φτωχούς σε...
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέρκελ και Σολτς αγγίζει το σκάνδαλο Wirecard
Το άρθρο του «Spiegel» εμπλέκει τώρα όμως και τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας και αποκαλύπτει ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο κεντρικοί σύνδεσμοι της Wirecard με την κυβέρνηση Μέρκελ.
Μέρκελ και Σολτς αγγίζει το σκάνδαλο Wirecard
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το τετραήμερο παζάρι κατέληξε σε έναν «φειδωλό» συμβιβασμό
Τα έξι σημεία της συμφωνίας ● 390 δισ. ευρώ οι επιχορηγήσεις, 360 δισ. τα δάνεια ● Τι κέρδισαν από το μεγάλο παζάρι οι σκληροί του Βορρά και ο Τζουζέπε Κόντε και γιατί ο Εμ. Μακρόν δείχνει κατώτερος των...
Το τετραήμερο παζάρι κατέληξε σε έναν «φειδωλό» συμβιβασμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται συμβιβασμός των 27
Διχασμένοι συναντιούνται στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 χωρών της, στην πλέον κρίσιμη σύνοδο κορυφής των τελευταίων ετών • Ποιες αντιθέσεις καλούνται να γεφυρώσουν.
Ζητείται συμβιβασμός των 27

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας