• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 24.1°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.7°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.6°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 18.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 21.9°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.2°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 21.2°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.3°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 19.9°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 24.4°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.3°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 21.0°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.7°C / 22.8°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  58%
AP PHOTO / MICHAEL PROBST
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυξάνει «δύναμη πυρός» η ΕΚΤ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με αύξηση κατά 600 δισ. ευρώ του κονδυλίου για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), που πλέον ανέρχεται στα 1,35 τρισ. ευρώ και επέκταση του προγράμματος για τουλάχιστον έξι μήνες, μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2021, απάντησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό και για το ΑΕΠ, λόγω της παύσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι αγορές ομολόγων υπό το PEPP θα συνεχιστούν έως ότου κριθεί ότι ο συναγερμός λόγω κορονοϊού έχει λήξει, ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ. Και η απόφαση του Δ.Σ. ότι χρειάζεται περαιτέρω δράση για την οικονομία ήταν ομόφωνη, σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι πολύ βαθιές και η Φρανκφούρτη στο βασικό σενάριό της προβλέπει για φέτος ύφεση 8,7%. Για το 2021 η οικονομία θα αναπτυχθεί 5,2%, το 2022 με 3,3% και ο πληθωρισμός αναμένεται στο 0,8% και 1,3% αντίστοιχα.

Ετσι, εκτός από την αύξηση στα 1,35 τρισ. ευρώ και τη χρονική επέκταση του PEPP, αποφασίστηκε επίσης ότι τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος θα επανεπενδύονται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η χρονική μετακύλιση του χαρτοφυλακίου του PEPP θα γίνει προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή παρεμβολή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή της αγοράς ομολόγων (asset purchase programme - APP), θα συνεχιστούν με ρυθμό 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, σε συνδυασμό με τις αγορές στο πλαίσιο της πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 120 δισ. ευρώ που διατίθεται προσωρινά μέχρι το τέλος του έτους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές για ακόμα μία φορά ότι είναι σε συνεχή ετοιμότητα ώστε να εξασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο που έχει τεθεί (στη ζώνη του 2%) –«έχουμε πλήθος εργαλείων», ανέφερε χαρακτηριστικά-, να στηρίξει την πραγματική οικονομία της ευρωζώνης και να εκτονώσει τις πιέσεις που δέχεται ο ευρωπαϊκός Νότος.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, αν και ρωτήθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για το ήδη πολύ υψηλό ελληνικό χρέος, δεν απάντησε συγκεκριμένα. Διευκρίνισε, όμως, ότι γενικότερα «σε αυτό το σημείο που είμαστε δεν υπάρχει εναλλακτική από την έκδοση χρέους. Θα παρατηρήσω ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους που έχει μεγάλη σημασία για να μετρηθεί η βιωσιμότητά του είναι σήμερα πολύ χαμηλό». Και συμπλήρωσε ότι δημοσιονομική και νομισματική πολιτικής δουλεύουν αυτήν τη στιγμή μαζί και «ελπίζουμε ότι θα είναι κρίσιμα ώστε να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη».

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί μια καλή λύση. Λύση που δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, το δίκαιο της Ε.Ε. ή την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε., το οποίο έχει κρίνει ότι «το PSPP (Public Sector Purchase Programme) ευθυγραμμίζεται με το πλαίσιο εντολής της ΕΚΤ», κατέληξε η Λαγκάρντ.

■ Η ανακοίνωση της ΕΚΤ είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς χθες το απόγευμα είχε πέσει κάτω από το 1,37% (από 1,51% την Τετάρτη), κάτω και από το επίπεδο του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου, που διαμορφωνόταν στο 1,39%. Πτωτικά κινούνταν οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της ευρωζώνης, ιδιαίτερα του Νότου (Ισπανία και Γαλλία). Η εξέλιξη αυτή, εκτός του ότι αυξάνει σημαντικά την ποσότητα ελληνικών ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ, διευκολύνει και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές μέχρι τον Ιούλιο, με δεκαετές ομόλογο, όπως έχει προαναγγείλει ο Χρ. Σταϊκούρας.


 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαγκάρντ: Πρόωρη η συζήτηση για τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων
Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγοράς ομολόγων για να κρατήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού.
Λαγκάρντ: Πρόωρη η συζήτηση για τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 1,85 τρισ. το υπερόπλο της Λαγκάρντ
Μηνύματα ανησυχίας και ασφάλειας από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θερμή υποδοχή από τις αγορές ομολόγων, αρνητικές πλέον οι αποδόσεις στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης.
Στο 1,85 τρισ. το υπερόπλο της Λαγκάρντ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ - Συμπεριλήφθηκαν και ελληνικά ομόλογα
Νέο υπερ – όπλο στη μάχη αντιμετώπισης της «πανδημίας» αποφάσισε να ενεργοποιήσει  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ - Συμπεριλήφθηκαν και ελληνικά ομόλογα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΚΤ μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του PEPP
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα να επιβραδύνει ελαφρώς τον ρυθμό με τον οποίο αγοράζει ομόλογα από την αγορά μέσω του προγράμματος PEPP, που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας.
Η ΕΚΤ μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του PEPP
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διορθώνουν οι αγορές ομολόγων εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ
Διορθωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο στις αυριανές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Διορθώνουν οι αγορές ομολόγων εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας