• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 14.6°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.9°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  0 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.5°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  4 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  92%
AP PHOTO / TED S. WARREN
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιοι πολεμούν το φτηνό εμβόλιο για τον ιό

 • A-
 • A+
Παρά τις εισηγήσεις βουλευτών στο Κογκρέσο, συντηρητικοί κύκλοι των ΗΠΑ που ενδιαφέρονται για την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας απεργάζονται σχέδιο ώστε τόσο το εμβόλιο όσο και τα σκευάσματα για τον Covid-19 να υπαχθούν στο μονοπωλιακό σύστημα αποκλειστικών δικαιωμάτων, με την τιμή τους να εκτοξεύεται σε απρόσιτα ύψη για τους πολλούς

Συντονισμένη επίθεση προκειμένου να μην υπάρξει φτηνό, προσιτό στους πολλούς φάρμακο και εμβόλιο για τον κορονοϊό έχει εξαπολύσει συνασπισμός συντηρητικών οργανώσεων στις ΗΠΑ. Στις 15 Απριλίου κατατέθηκε από βουλευτές και των δύο κομμάτων πρόταση στο Κογκρέσο η οποία θέτει τις βασικές αρχές για την ανάπτυξη και τιμολόγηση των φαρμάκων και των εμβολίων που αφορούν τον Covid-19.

Μεταξύ άλλων, οι Αμερικανοί νομοθέτες διεμήνυσαν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στις εταιρείες να έχουν την αποκλειστικότητα ενός σκευάσματος που σώζει ζωές, καθορίζοντας με γνώμονα το κέρδος τους ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτό, ποιος θα μπορεί να το παράγει και πώς θα πρέπει να κλιμακώνεται η παραγωγή προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες.

Τότε ελάχιστοι έφεραν αντίρρηση, τουλάχιστον δημοσίως. Στο παρασκήνιο όμως ένας συνασπισμός συντηρητικών οργανώσεων επιτέθηκε στις αρχές που πρότειναν οι πολιτικοί ως «επικίνδυνες, καταστροφικές». Στις 7 Μαΐου μια ομάδα αποτελούμενη από 31 τέτοιες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και οι Hudson Institute, Council for Citizens Against Government Waste, Consumer Action for a Strong Economy, κάλεσε με επιστολή της το Κογκρέσο να απορρίψει τις προτάσεις των βουλευτών και υπεραμύνθηκε του συστήματος των πατεντών και του αποκλειστικού δικαιώματος κερδοφορίας από τα φάρμακα, διαμηνύοντας ότι αποτελούν κάποιες από τις «μεγαλύτερες αξίες των ΗΠΑ». Τουλάχιστον 15 από αυτές τις οργανώσεις ελάμβαναν χρηματοδότηση από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Μεταξύ των οργανώσεων που υπέγραφαν την επιστολή και είχαν λάβει χρήμα από φαρμακοβιομηχανίες είτε από ενώσεις που τις εκπροσωπούν ήταν και οι: 1) American Legislative Exchange Council Action, η μητρική οργάνωση της οποίας, ΑLEC, έχει λάβει από το 2015 τουλάχιστον 530.000 δολάρια από την Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων Αμερικής PhRMA. 2) Americans for a Balanced Budget, που έχει χρηματοδοτηθεί στο ίδιο διάστημα με πάνω από 375.000 δολάρια από την PhRMA, 3) Ιnstitute for Policy Innovation, που έλαβε 374.500 δολ. από την PhRMA επίσης την ίδια περίοδο.

Οι χρηματοδότες

Συνολικά οι 15 από τις 31 οργανώσεις εισέπραξαν μεταξύ 2015 και 2019 από τις φαρμακοβιομηχανίες 2,5 εκατ. δολ.

Ο κλάδος των φαρμακοβιομηχανιών ξόδεψε μόνο πέρυσι για λόμπι -ή αλλιώς παρασκηνιακές πιέσεις στα κέντρα αποφάσεων για την προώθηση των συμφερόντων του- 295 εκατ. δολάρια, τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο επιχειρηματικό κλάδο στις ΗΠΑ.

Δεκαετίες τώρα οι φαρμακοβιομηχανίες αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Διασφαλίζουν έτσι πατέντες οι οποίες τους παρέχουν πνευματικά δικαιώματα διάρκειας 20 ετών και αποκλειστικότητα παραγωγής. Υποστηρίζουν ότι μόνο έτσι υπάρχει κίνητρο επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, όπως και ότι αν υποβαθμιστούν οι πατέντες τότε θα επωφεληθεί η... Κίνα.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι το μονοπώλιο και η προστασία των υπέρογκων κερδών τους. Γι’ αυτό και ξοδεύουν μανιωδώς σε εκστρατείες πολιτικών και παρασκηνιακές πιέσεις. Πριν από την κίνηση της 15ης Απριλίου, η οποία ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί σε πρόταση νόμου, οι Δημοκρατικοί επιχείρησαν να εισαγάγουν στο πακέτο βοήθειας που ψήφισε το Κογκρέσο για τον κορονοϊό, τον Μάρτιο, προβλέψεις για περιορισμένα πνευματικά δικαιώματα στους φαρμακοβιομηχάνους και δικαίωμα παρέμβασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε περίπτωση που οι τιμές εμβολίων και φαρμάκων που θα αναπτύσσονταν με δημόσιο χρήμα ήταν πολύ υψηλές.

Παρότι το αρχικό σχέδιο του νόμου περιείχε αυτές τις προβλέψεις, οι λομπίστες της φαρμακοβιομηχανίας κατάφεραν να τις αποσύρουν από την τελική νομοθεσία. Το πλέον εξοργιστικό όμως είναι ότι σχεδόν όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ σήμερα και καταβάλλεται προσπάθεια να μην έχουν υπερβολική τιμή αναπτύσσονται σε ένα μεγάλο μέρος τους με λεφτά των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με ανάλυση της Patients for Affordable Drugs, όλα σχεδόν τα φάρμακα που εγκρίθηκαν μεταξύ 2010 και 2016 αξιοποίησαν επιστημονικά ευρήματα ομοσπονδιακών ερευνών που χρηματοδοτήθηκαν μέσω των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. Πάνω από 100 δισ. δολάρια, χρήματα φορολογούμενων Αμερικανών, δαπανήθηκαν σε αυτό το διάστημα γι’ αυτές τις έρευνες. Αυτή η τεράστια επένδυση δημόσιου χρήματος όμως συνεχίζει να μην πιάνει τόπο.

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο διαπίστωσε ότι 58 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τα φάρμακά τους. Τριάντα οκτώ εκατομμύρια δήλωσαν ότι γνωρίζουν κάποιον που πέθανε επειδή δεν είχε τα φάρμακα που χρειαζόταν. Στην παρούσα φάση το αμερικανικό Δημόσιο έχει διαθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για τον κορονοϊό πάνω από 2 δισ. δολάρια.

Το Κογκρέσο ωστόσο -παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων με Covid-19 πάνω από το 1,8 εκατομμύριο και των θυμάτων πάνω από τις 105.000- δεν έχει ακόμη εγκρίνει τις προτάσεις προστασίας έναντι των υψηλών τιμών. Την ίδια στιγμή μια παγκόσμια κίνηση βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο για πνευματικά δικαιώματα, δεδομένα και έρευνα που σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Τριάντα έξι χώρες στηρίζουν αυτή την προσπάθεια ήδη, όχι όμως οι ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε αντίθετα πριν από λίγες ημέρες ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τον ΠΟΕ... Και βέβαια, όπως σχεδόν πάντα, τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση 61% στα κέρδη της Pfizer
Σύμφωνα πάντως με την ελληνική κυβέρνηση, ένας στους δύο ασθενείς με Covid που ήταν χθες διασωληνωμένος στη χώρα μας (48,75% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) ήταν πλήρως εμβολιασμένος, το πιο πιθανό με εμβόλιο...
Αύξηση 61% στα κέρδη της Pfizer
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρές και... μεγάλες κορoνο-απάτες
Η πανδημία, ως γνωστόν, έχει… ψωμί. Μπορεί να αρρώστησαν εκατομμύρια, να πέθαναν χιλιάδες και ακόμη περισσότεροι να οδηγήθηκαν στον οικονομικό μαρασμό, όμως για κάποιους ο Covid-19 ήταν χρυσή ευκαιρία για...
Μικρές και... μεγάλες κορoνο-απάτες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Διευθέτηση» για το έγκλημα των οπιοειδών από την Jοhnson & Johnson
Με 230 εκατ. δολάρια πάντως, ο γνωστός αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson κατάφερε τις προηγούμενες ημέρες να «διευθετήσει» αξιώσεις εναντίον της για τον ρόλο του στην κρίση των οπιούχων...
«Διευθέτηση» για το έγκλημα των οπιοειδών από την Jοhnson & Johnson
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδη με... ουρά από τα εμβόλια
Αυξήσεις στις τιμές των εμβολίων του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον και κέρδη με ακόμη μεγαλύτερη… ουρά υπόσχονται στους επενδυτές τους οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.
Κέρδη με... ουρά από τα εμβόλια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κυνισμός των φαρμακοβιομηχανιών
Απαιτούν «δράση» μέσω του ΠΟΕ και επιβολή αντιποίνων, δασμών και άλλων κυρώσεων ● Τα λόμπι τους πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να «τιμωρήσει» τις φτωχές χώρες που προωθούν φτηνά εμβόλια παρακάμπτοντας τις...
Ο κυνισμός των φαρμακοβιομηχανιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας